پاکستان جدید عمران خان، زیر سایه قدرت ارتش

به گزارش بلاگ پو، عمران خان رسما نخست وزیر پاکستان شد؛ پاکستانی که با نفوذ گسترده ارتش و مشکلات اقتصادی بسیاری روبه رو است. اکنون باید دید نخست وزیر جدید پاکستان با وجود شرایط موجود در کشورش قادر خواهد بود شعار پاکستان جدید را که به محبوبیت او کمک نموده، برآورده کند یا خیر.

پاکستان جدید عمران خان، زیر سایه قدرت ارتش

به گزارش خبرنگاران، روزنامه کریسچن ساینس مانیتور همزمان با تحلیف عمران خان به عنوان نخست وزیر جدید پاکستان به آنالیز مشکلات پیش روی او پرداخته است. این روزنامه با اشاره به شعار انتخاباتی پاکستان جدید عمران خان، بحران اقتصادی این کشور و قدرت و نفوذ ارتش پاکستان را موانعی در مسیر او برای تحقق شعارش می داند.

کریسچن ساینس مانیتور به نقل از محمد ایوب، کارشناس مسائل جنوب آسیا و استاد برجسته و بازنشسته دانشگاه میشیگان می نویسد: به رغم تصویری که خان را تنفسی در هوای تازه و همراه با روینمودهای جدید در زمینه مشکلات کهنه پاکستان مجسم می نماید، من فکر نمی کنم او توانایی اعمال تغییرات داخلی زیادی را داشته باشد.

ایوب ادامه می دهد: هیچ نخست وزیری نمی تواند تغییری در مسیر پاکستان ایجاد کند؛ مگر آن که نخست از سوی پایگاه های نظامی راولپندی تایید گردد و شانس او برای کوشش در راستای تعهدات کمپینش برای برقراری صلح در افغانستان نزدیک به صفر است؛ مگر آن که ارتش اقدامات او را هم سو با اهداف خود ببیند. ارتش در سراسر مرزها، خان را در افسار خود می گیرد و حوزه اقدامات خارجی او را به شدت محدود می نماید.

پاکستان دیگر صندلی اصلی را در سیاست خارجی آمریکا ندارد. واشنگتن به دنبال شراکت استراتژیک با هند است، علاقه اش را به مساله افغانستان از دست داده و از کوشش برای تغییر رفتار پاکستان درباره کمک های خارجی خسته است.

به نوشته این روزنامه چشم انداز حضور یک رهبر سیاسی با رویکردی جدید در پاکستان تاثیر خاصی بر طرح کلی مسائل در سطح جهان نمی گذارد و به همین دلیل پیش بینی نمی گردد که پاکستان بیش از این در فهرست منافع آمریکا کم رنگ گردد.

تحلیلگران بر این باورند که خان علاوه بر این که برای ایجاد پاکستانی جدید با مشکلاتی نظیر فساد و تزلزل اقتصاد در داخل روبرو است، اگر کوشش کند در زمینه سیاست خارجی در مسیری تازه حرکت کند که مورد حمایت ارتش نباشد نیز با موانعی برخورد خواهد نمود.

حسین حقانی، سفیر سابق پاکستان در آمریکا که اکنون مدیر بخش آسیای مرکزی و جنوبی در موسسه هادسون واشنگتن است، به کریسچن ساینس مانیتور می گوید: با روی کار آمدن عمران خان تنها چیزی که اتفاق می افتد، این است که همان پاکستان قدیمی یک مدیر روابط عمومی جدید پیدا نموده که کوشش خواهد نمود آن را به عنوان یک پاکستان جدید به جهان ارائه کند.

حقانی می گوید، خان منتقد رفتار آمریکا با پاکستان بوده اما اجازه نخواهد داشت برای گسست از آمریکا ریسک کند زیرا ارتش برای تسلیحات پیشرفته خود به آمریکا وابسته است. از طرفی دیگر نیز ارتش دفاع از کشور علیه هند را همچنان منبع قدرت و مشروعیت خود می داند پس هر اقدامی از سوی عمران خان برای دنبال کردن تعهدات کمپینش به منظور بهبود روابط با دهلی احتمالا تضعیف خواهد شد.

ایوب نیز با اشاره به مساله برکناری نواز شریف، نخست وزیر سابق پاکستان به دلیل فساد و شرکت های هولدینگ مالی بسیار بزرگ و سوال برانگیز در خارج از پاکستان، می گوید: اگر این دلیل واقعی برکناری او بود، باید شاهد همین رفتار علیه 99 درصد از سیاستمداران پاکستانی می بودیم.

به عقیده ایوب، دلیل واقعی این برکناری این است که شریف از نسخه ای که ارتش به ویژه در مساله هند برای او پیچیده بود، پیروی نکرد و در واقع در سال 1999 از سوی ارتش عزل شد.

او می گوید: شریف سعی کرد از مسیری که برای او معین گردیده بود، خارج گردد اما کوشش های او برای گرمی روابط با هند برای ارتش هشداردهنده بود لذا آنان او را از سر راه برداشتند.

این روزنامه می نویسد: با ورود عمران خان به 100 روز اول نخست وزیری خود که بسیاری آن را 100 روز سرنوشت ساز می دانند و بسیاری طی این دوره زمانی انتظار مدیریت اقتصاد در حال سقوط پاکستان را از او دارند، برخی تحلیلگران منتظرند ببینند مدل سیاسی جدید این نخست وزیر به تقویت این شرایط می انجامد یا آن را تضعیف می نماید.

دنیل مارکی، کارشناس جنوب آسیا در دانشکده مطالعات بین المللی پیشرفته در دانشگاه جانز هاپکینز درباره رویه عمران خان می گوید: چیزی که با او شاهد آن هستیم نمونه ای دیگر از جایگزینی یک پوپولیسم جدید به جای سیاست حزبی ماشینی قدیمی است.

مارکی با مقایسه روی کار آمدن عمران خان و نارندرا مودی، نخست وزیر هند اظهار کرد، رهبران کاریزماتیک به طور فزاینده ای قادر به استفاده از فناوری های جدید برای کنار زدن احزاب سیاسی و دسترسی مستقیم به رأی دهندگان هستند. در حالی که ممکن است پوپولیسم جدید موجب پیروزی خان گردیده باشد، این لزوما به معنای مدیریت دموکراتیک حکومت کشور نیست.

ناظران سیاسی پاکستان می گویند، در حالی که جنبش عمران خان از اکثریت آرا برخوردار شد، دو حزب دیگر پاکستان نسبت به تحریک انصاف چند میلیون رأی بیشتر دریافت نموده بودند.

علاوه بر آن برخی تحلیلگران همچون ایوب بر این باورند که پیروزی عمران خان در این انتخابات طرحی برای محدود کردن بیشتر فضای مانور دولت غیرنظامی جدید از سوی ارتش بوده است.

کارشناسان همچنین می گویند، قدرت های نظامی که به هموار شدن راه برای پیروزی عمران خان کمک کردند، نمی خواهند او سریعا شکست بخورد و این بدان معنا است که پیش بینی می گردد اقداماتی برای وضعیت اقتصاد روبه سقوط پاکستان انجام گردد.

کریسچن ساینس مانیتور در ادامه به مشکلات اقتصادی پاکستان اشاره نموده و می نویسد: با در نظر دریافت اینکه بیش از 70 درصد فراوری ناخالص داخلی پاکستان صرف بدهی های خارجی این کشور می گردد و صندوق ذخیره ارزی این کشور حدود 10 میلیارد دلار (در حدود ارزش دو ماه واردات آن) اعتبار دارد، بیشتر کارشناسان معتقدند که دولت جدید ملزم خواهد بود که فورا برای دریافت کمک مالی قابل توجهی از سوی صندوق بین المللی پول اقدام کند و هر کمک مالی از صندوق بین المللی پول احتمالا با اقدامات ریاضتی گسترده ای همراه خواهد بود و علاوه بر آن طرح دریافت وام از این صندوق ممکن است گرفتار مخالفت های آمریکا گردد که هم اکنون نیز اعتراض خود را با دریافت وام به دلیل نگرانی از استفاده از آن برای بازپرداخت وام های منفعت طلبانه چین به پاکستان ابراز نموده است.

آمریکا قدرت وتوی موثری در خصوص وام های صندوق بین المللی پول دارد. در همین حال برخی تحلیلگران نیز بر این باورند که ممکن است آمریکا درباره هر اقدامی که بتواند پاکستان را بیش از پیش در دستان چین قرار دهد، تجدید نظر کند اما چنین وام هایی تنها به ده ها وامی که پاکستان طی سه دهه اخیر دریافت نموده می افزاید و نشانگر آن است که پاکستان جدید به واقع تنها یک شعار انتخاباتی است.

این روزنامه در انتهای مطلب خود به نقل از حسین حقانی می نویسد: همه با ایجاد پاکستانی جدید موافق خواهند بود اما چنین چیزی با دنبال کردن الگوهای قدیمی و ادامه دادن بهانه های سابق به دست نمی آید و تصویر این کشور با آن روش های کهنه، محدود خواهد ماند و این ما را ناتوان می نماید.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 20 شهریور 1397 بروزرسانی: 4 مهر 1399 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 635

به "پاکستان جدید عمران خان، زیر سایه قدرت ارتش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پاکستان جدید عمران خان، زیر سایه قدرت ارتش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید