آغاز پروژه 10ساله طولانی ترین خط متروتهران
به گزارش بلاگ پو، طولانی ترین خطر مترو پایتخت ایران که دیروز کلنگ آن به زمین خورد، قرار است طی دست کم 12 سال به بهره بردرای کامل برسد؛ خط 10 مترو تهران با 34 ایستگاه قرار است از غربی ترین ایستگاه پایتخت آغاز شود و 43 کیلومتر آن طرف تر در شرق تهران به پایان برسد.
به گزارش شرق؛ به نظر می آید این خط مهم ترین پروژه در دوره مدیریت شهری اصلاح طلبان است که تأکیدشان بر حقوق شهفرایندان و گسترش حمل ونقل عمومی است. پیمانکاری این خط مانند بسیاری از پروژه های مهم شهری دهه گذشته ایران با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاست و آن ها برنامه خود برای احداث این خط را هم منتشر کرده اند. از طولانی ترین خط مترو تهران چه می دانیم و این خط قرار است چه مسائلی از شهفرایندان تهرانی را سرانجام دهد؟
همه چیز درباره خط 10
خطی که دیروز کلنگ آن به زمین خورد به صورت طولی از شرق به غرب تهران و به منظور پوشش جمعیتی مناطق شمالی تهران و به طور خاص پوشش منطقه 22 طراحی شده است. ابتدای خط 10 با خط 4 در محدوده تهرانپارس تبادل دارد و بعد از آن از اتوبان های صدر و بابایی گذر می کند. همچنین قبل از رسیدن به منطقه 22، نمایشگاه بین المللی تهران و محدوده پونک را سرویس می دهد و در نهایت در ایستگاه وردآورد به خط فعلی 5 مترو تهران که در آینده تبدیل به خط اکسپرس می گردد، متصل می گردد.
اطلاعات منتشرشده درباره این خط می گوید که طول آن دست کم 41 کیلومتر و در بالاترین حالات 43 کیلومتر خواهد بود. علاوه بر این، این خط با طول حدود 35 ایستگاه، شش ایستگاه تبادلی و دو ایستگاه تبادلی اصلی دارد؛ به عبارت دیگر این خط با خطوط یک، سه، چهار، شش، هفت و 9 تبادل خواهد داشت و دارای ایستگاه مشترک با این خطوط خواهد بود.
کلنگ زنی در 18 شهریور
کلنگ مهم ترین خط مترو پایتخت ایران دیروز عصر به زمین خورد. این مراسم کلنگ زنی که آغاز به کار ساخت خط 10 مترو تهران و نیز توسعه شمالی خط 7 بود، با حضور محمدباقر نوبخت، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، شهردار تهران و جمعی از مدیران شهری انجام شد. این آغاز راهی است که دست کم 10 سال طول خواهد کشید؛ هرچند در این مدت برخی جهت ها و ایستگاه ها افتتاح شده و به بهره برداری خواهید رسید.
پیمانکار: قرارگاه خاتم الانبیا
در یک ماه گذشته مدیران شهری تهران اطلاعات تازه ای درباره این خط منتشر کردند که یکی از مهم ترین اخبار، واگذاری پیمان این خط مهم به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بود. همین هفته پیش سیدمناف هاشمی، معاون شهردار تهران در یک نشست خبری این موضوع را بیان نمود و در توضیح این خط گفت: خط 10 مترو به طول 43 کیلومتر و 35 ایستگاه در غربی ترین نقطه از مترو تهران (وردآورد) آغاز شده و در جهت شرقی ترین نقطه از پایتخت (قنات کوثر) امتداد خواهد داشت.
او که در نشستی با حضور مسئولان قرارگاه خاتم الانبیا سخن می گفت با اشاره به اینکه تفاهم نامه همکاری شهرداری تهران با قرارگاه خاتم الانبیا به منظور احداث خط 10 مترو و اجرای طرح توسعه خط 7 مترو به سمت دره فرحزاد و دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات است، گفت: در این نشست آخرین جزئیات مورد بررسی قرار گرفت و طی چند روز آینده به امضای طرفین خواهد رسید. بخش های عمرانی در خط 7 مترو تهران در حال حاضر از سوی قرارگاه خاتم الانبیا در دست اجراست که تا به امروز بخش های فیزیکی از جمله سیویل به اتمام رسیده و در حال تجهیز ایستگاه هستند و از سرانجام شهریورماه مطابق برنامه ریزی زمان بندی، افتتاح و بهره برداری از ایستگاه ها در خط 7 مترو در دستور کار قرار خواهد گرفت.
هاشمی در این نشست با تأکید بر اینکه احداث خط 10 مترو در دستور کار است درباره فازبندی این پروژه هم اطلاعاتی منتشر کرد: احداث این خط به سه فاز تقسیم بندی می گردد که تا سرانجام سال جاری فاز یک احداث خط 10 مترو با پیمانکاری قرارگاه خاتم الانبیا اجرائی خواهد شد. این خط به طول 43 کیلومتر و با 35 ایستگاه در غربی ترین نقطه از مترو تهران (وردآورد) آغاز شده و در جهت شرقی ترین نقطه از پایتخت (قنات کوثر) امتداد خواهد داشت.
توضیحات پیمانکار درباره خط تازه
پس از آنکه مدیران شهرداری تهران رسما بیان نمودند که پیمان کاری طولانی ترین خط مترو پایتخت با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاست، این قرارگاه هم اطلاعاتی در این زمینه منتشر کرد. در توضیحات روابط عمومی این قرارگاه آمده است: به همت تلاشگران و متخصصان قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) و با همکاری شهرداری تهران، عملیات اجرای پروژه خط 10 متروی تهران به طول 43 کیلومتر و با 35 ایستگاه آغاز شد.
علاوه بر این سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) هم هفته پیش با تأیید این خبر بیان نمود: خط 10 متروی تهران از جمله خطوط جدید مترویی تهران است که در طرح جامع حمل ونقل ریلی شهر تهران به تصویب رسیده است و با طول 43 کیلومتر از ایستگاه متروی وردآورد در غرب تهران آغاز و پس از گذر از 35 ایستگاه به محدوده قنات کوثر در شرق تهران ختم می گردد.
او درباره عظمت این پروژه و ایستگاه های تقاطعی متعدد آن هم گفت: خط 10 شامل هفت ایستگاه تقاطعی با سایر خطوط متروی تهران است که به ترتیب در محدوده وردآورد با خط پنچ، در محدوده آزادگان با خط 9، در محدوده کوهسار با خط شش، در محدوده میدان کتاب با خط هفت، در محدوده صدر با خط یک، در محدوده نوبنیاد با خط سه و در محدوده تهرانپارس با خط چهار امکان پذیرش مسافران از سایر خطوط را میسر می کند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) هم درباره جزئیات اجرائی این پروژه گفت: این خط طی یک برنامه پنج ساله و در پنج فاز بررسی شده است و با بهره برداری از آن، کریدور غرب به شرق تهران تکمیل می گردد که از مزایای اصلی آن تسهیل دسترسی آسان و ارزان ساکنین و شاغلین استان های البرز و غرب تهران به مناطق مختلف پایتخت است.
بهره برداری از خط 10 چند سال طول می کشد؟
تازه ترین خبر درباره طولانی ترین خط مترو پایتخت به توضیحات دیروز رئیس شورای شهر تهران در سرانجام جلسه عنلی این شورا برمی گردد. محسن هاشمی در حاشیه این جلسه توضیحات تازه ای درباره این خط ارائه کرد و درخصوص کلنگ زنی این خط و تأمین منابع آن براساس TOD گفت: می توانیم در اطراف ایستگاه مترو به دلیل حجم تراکمی که در مترو دارد، مثل همه دنیا تراکم بیشتری نسبت به جای دیگری داشته باشیم. اسم این پهنه T است که مبتنی بر حمل ونقل عمومی است، این خط 40کیلومتری از مناطق برخوردار تهران 22 و 5 و 2 و 1 عبور می کند.
هاشمی ادامه داد: با ایجاد تراکم در اطراف حدود 37 ایستگاه این خط، حدود 100 میلیارد اعتبار در اختیار شهرداری قرار می گیرد و هزینه خط تأمین می گردد. به این ترتیب هزینه خط در می آید و از خرج مابقی هزینه ها هم کم می کند. مهم ترین بخش سخنان دیروز رئیس شورای شهر هم اطلاعاتی درباره زمان اجرا و بهره برداری این پروژه بود که دراین باره گفت: 10 تا 12 سال طول می کشد خطوط مترو تکمیل گردد، اما امیدوارم از روش TOD استفاده گردد و طول سال های تکمیل این خط کمتر می گردد.
تأثیر خط 10 بر منطقه 22 تهران
منطقه 22 تهران که قرار بود به یکی از ریه های نفسی تهران تبدیل گردد، حالا پر از برج های سربه فلک کشیده است که حتی مانع ورود باد به تهران می شوند. درباره این منطقه بار ها و از زبان کارشناسان شهری نقدها فراوانی مطرح شد، اما حالا به نظر می آید این خط می تواند روزنه امیدی برای آن باشد.
شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران در نطق دیروز خود در صحن شورا هم به این موضوع اشاره کرد و گفت هزینه های سنگین به مدیریت شهری در پی رشد افقی در غرب تهران وارد شده است. او با اشاره به لزوم اتخاذ رویکرد TOD در برنامه ریزی شهری گفت: رشد افقی شهر تهران در سمت غرب هزینه های سنگینی از جمله در حوزه انتقال زیرساخت ها و توسعه حمل ونقل عمومی به مدیریت شهری تحمیل کرده است.
یکی از چالش های مهم منطقه 22 حمل ونقل عمومی است، بر اساس ارزیابی اجرا شده در منطقه 22 شهفرایندان برای تأمین حداقل نیاز های خود باید از خودرو استفاده کنند؛ در حالی که رویکرد شورای پنجم توسعه شهری مبتنی بر حمل ونقل عمومی بوده است.
او دراین باره ادامه داد: منطقه 22 به دلیل عدم اختلاف کاربری یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان سفر در ساعات اوج صبح و بعدازظهر است و این موضوع به همراه ضعف شبکه حمل ونقل عمومی در منطقه بیشترین فشار به شبکه ارتباطی را در ساعات اوج تحمیل می کند. توزیع نامتوازن و پرتعداد مال های بزرگ در منطقه 22 نه تن ها مسئله ای از ساکنان منطقه حل نمی کند، بلکه به شدت خودرومحوری را در منطقه تشدید کرده است. منطقه 22 می توانست نمونه شهرسازی مدرن و انسان محور باشد که متأسفانه به خاطر بساز و بینداز ها و سوءاستفاده ها با مسائل جدی روبرو شد.
سخنان این عضو شورا در ادامه نقدها کارشناسان شهری است که به طور خلاصه می گویند فرایند توسعه در منطقه 22 تهران نامتوازن بوده و توجهی به حمل ونقل عمومی نشده است. حالا قرار است با بهره برداری از خط تازه مترو تهران که دارای چندین ایستگاه در این منطقه است، بخشی از مسائل این منطقه مهم در غرب تهران حل گردد.
منبع: فراروpariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.
kurdeblog.ir: مجله سرگرمی و گردشگری