تأملی در تصمیمات تازه برای تالار تیموری
به گزارش بلاگ پو، خبرنگاران/اصفهان شهرداری اصفهان اعلام نموده که بنا دارد در محل تالار تیموری، موزه هنرهای سنتی را جایگزین موزه تاریخ طبیعی کند. مدیر گروه موزه دانشگاه هنر اصفهان اما دراین باره چند نکته را گوشزد کرد.
سجاد باغبان ماهر، در گفت وگو با خبرنگاران اظهار کرد: ما به تازگی با همراهی جمعی از دانشجویان گروه موزۀ دانشگاه هنر اصفهان، کمپینی را با عنوان حامیان بازگشایی موزه تاریخ طبیعی راه اندازی نموده بودیم تا بعد از سه سال، درهای این موزۀ 30 ساله به روی مردم باز گردد و شنیدن این خبر که قرار است تالار تیموری بالاخره از محاق دربیاید برایمان خبر خوبی بود اما دو نکته را باید درباره تصمیمی که برای آیندۀ این تالار در نظر گرفته شده موردتوجه قرار داد.
وی توضیح داد: موزه تاریخ طبیعی اصفهان سال 1367 به همت دکتر جعفریان و زیر نظر شهرداری اصفهان با 7000 شئ در محل تالار تیموری راه اندازی شد. بعد از فوت دکتر جعفریان، مالکیت این آثار به فرد دیگری سپرده شد، قرارداد مجموعه با شهرداری اصفهان به انتها رسید و آن طور که پیداست دیگر هم درصدد تمدید این قرارداد نیستند.
مدیر گروه موزه دانشگاه هنر اصفهان گفت: برای اصفهان که روی بحث شهر دوستدار کودک تأکید می نماید، موزه تاریخ طبیعی تنها موزه مشخصی بود که مخاطب آن را بچه ها و نوجوانان تشکیل می دادند و برای آن ها بار آموزشی بسیاری داشت.
باغبان ماهر تأکید کرد: ما هم عقیده داریم که از روز نخست مکان یابی مناسبی برای موزه تاریخ طبیعی نشده بوده اما اکنون هم روا نیست که بعد از سه دهه فعالیت و سه سال تعطیلی، سرنوشت این موزه نامعلوم باشد. دکتر جعفریان از مفاخر و مشاهیر اصفهان بود که تمام اشیای این موزه را با هزینه شخصی جمع آوری کرد و اکنون که فوت نموده درست نیست این رفتارِ گنگ را با دسترنج او داشته باشیم.
این مدرس اعلام نمود: شهرداری اصفهان حتماً باید پیش از تبدیل تالار تیموری به موزه ای دیگر، برای بازگشایی موزه تاریخ طبیعی در مکانی مثل پارک ناژوان یا... فکری کند، چراکه این موزه ازنظر وجهه محیط زیستی نیز اهمیت بسیاری دارد.
وی با اشاره به مصاحبه اخیر رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان که در مورد معین مکانی جدید برای موزه تاریخ طبیعی، خواستار همکاری دانشگاه اصفهان و سازمان محیط زیست شده بود، گفت: حتی کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان نیز می تواند برای این کار آستین بالا بزند، اما این همکاری نافی مسئولیت شهرداری نیست که بعد از چند دهه میزبانی تصمیم بگیرد عذر این موزه را بخواهد.
مدیر گروه موزه دانشگاه هنر اصفهان اضافه کرد: ما به عنوان جامعه دانشگاهی به نمایندگی از همه کسانی که به محیط زیست علاقه مندند و دغدغه بازگشایی موزه تاریخ طبیعی را دارند، بدون هیچ تأکیدی بر حفظ این موزه در تالار تیموری خواستار کار کارشناسی در مورد انتقال اشیا به مکانی دیگر و باز شدن درهای آن به روی مخاطبان هستیم، مبادا که این موزه را برای همواره از دست بدهیم.
باغبان ماهر دربارۀ راه اندازی موزه هنرهای سنتی در تالار تیموری نکته ای را یادآور شد: نمی دانم چه کسی یا چه کسانی طرح تأسیس موزه هنرهای سنتی را در این مکان ارائه نموده اند اما بنده به عنوان متخصص امر موزه داری می گویم باید شرح داده گردد موزه هنرهای سنتی با موزه هنرهای تزیینی که آن هم در مجاورت تالار تیموری واقع شده است، چه وجه تمایزی دارد؟
وی توضیح داد: باید توجه داشت که یک کاسه سفالی را هم در موزه تاریخ هنر و ایران باستان و هم در موزه صنایع دستی، هنر سنتی و هنر تزیینی می توان قرار داد و مفهوم موزه هنر سنتی بیش ازاندازه عام است؛ به همین دلیل به آن خوش بین نیستیم.
مدیر گروه موزه دانشگاه هنر اصفهان با تأکید بر اینکه هنوز طرح راه اندازی موزه هنرهای سنتی را مشاهده ننموده و نمی داند یک متخصص آن را پیشنهاد داده یا خیر گفت: بعید می دانم که این طرح توجیه منطقی داشته باشد و همین جا به نمایندگی از جامعه دانشگاهی اعلام آمادگی می کنم که بدون هیچ چشمداشتی در تدوین طرح محتوایی موزه ای که قرار است در تالار تیموری راه اندازی گردد، به شهرداری اصفهان یاری خواهیم کرد البته اگر از ما یاریی بخواهند.
باغبان ماهر ابراز امیدواری کرد که با استفاده از نظرات کارشناسی متخصصان و جامعه دانشگاهی، شاهد اتفاق های یک شبه مدیریتی نباشیم و کارها با آزمون وخطا پیش نرود.
تالارتیموری واقع در جنوب خیابان استانداری و نام دیگر آن عمارت چهارحوض است. این تالار از بناهای دوره تیمور گورکانی است که گفته می گردد در سال 805 هـ.ق بعد از قتل عام مردم اصفهان، به دستور او در مجاورت باغ نقش دنیا ساخته شد. تالار تیموری در ابتدا دارالحکومه بود، در دوران پهلوی به باشگاه افسران اختصاص یافت و همزمان با آن به تقلید از مینیاتورهای کاخ چهلستون تابلوهای مینیاتور را به ترئینات آن اضافه کردند. این تالار که چندین دوره از هنر معماری اسلامی را به تصویر می کشد، از سال 1367 به موزه تاریخ طبیعی اصفهان تبدیل شد و از سال 1395 تا کنون، به دلیل آنچه بازسازی عنوان شده بود، درهای آن به روی عموم بسته است.
منبع: خبرگزاری ایسناbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
asiaro.ir: سفر به آسیا و کشورهای شرق آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه
thailandro.ir: سفر به تایلند با همه خوشی ها و تفریحات هیجان انگیز