فوت و فن های زندگی دانشجویی و زندگی در خوابگاه
به گزارش بلاگ پو، روزنامه همشهری - الیاس براهویی نژاد: صدای پای پاییز که می رسد دانشجویان زیادی چمدان می بندند به قصد رفتن به شهری دیگر پی تحصیل علم. سفر این مسافران که شروع می گردد، تجربه ها هم همپا شروع می گردد؛ تجربیات این سفر برخی عام ترند و برخی هم منحصر به فردند و هردوی این ها چنان گسترده اند که هیچ متنی توان برآمدن از عهده پرداختن به همه آن ها را ندارد.
این گزارش هم بی چنین ادعایی توصیه هایی دارد به نوسفران دانشجو که رعایت این توصیه ها از سوی نودانشجویان به آن ها یاری می نماید تجربه بهتری از زندگی دانشجویی داشته باشند.
هاروارد در ایران شعبه ای ندارد
بسیاری از دانشجویان تازه وارد از دانشگاه انتظار های زیادی دارند؛ مثلا انتظارشان این است که سامانه انتخاب واحد بدون دردسر کار کند یا اینکه آموزش دانشکده شان جوابشان را بدهد و کارشان را راه بیندازد. خلاصه که فکر می نمایند دانشگاهی که می روند شعبه ایران دانشگاه هاروارد است و لابد از سر همین خیال است که روز ثبت نام حسابی شادان و خندان هستند.
چنین انتظار هایی از دانشگاه وقتی با واقعیت روبه رو می گردد، باعث سرخوردگی ها و ناامیدی های زیادی می گردد. پس همان بهتر که از اول واقعیت را قبول و بعد برای بهترشدن آن کوشش کرد.
غذای مامان پز، خداحافظ... خداحافظ...
در خوابگاه دیگر خبری از غذا های خوشمزه و متنوع خانگی نیست. غذا های سلف دانشگاه همواره باب میل نخواهد بود تا حدی که گاهی ناچارید یک وعده از خیر رزرو غذا بگذرید. تنوع غذا های سلف هم چندان زیاد نیست و از یک فهرست معدود پا را فراتر نخواهد گذاشت.
این باعث می گردد این غذا ها خیلی زود تکراری شوند؛ سفارش غذا از بیرون هم که حسابی خرج روی دست تان می گذارد. در چنین موقعیتی، برگ برنده شما بلدبودن آشپزی است. سعی کنید درست کردن غذا های ساده را یاد بگیرید؛ اولویت را هم بگذارید پای یاد دریافت غذا هایی که درست کردنشان وقت کمتری می برد.
وجود آدم هایی از فرهنگ های مختلف هم در خوابگاه به شما فرصت می دهد که غذا های محلی خود را با هم به اشتراک بگذارید، از تجربه خوردن غذا های جدید لذت ببرید و پختن غذا های محلی دیگران را هم یاد بگیرید.
آهسته تر خرج کن
وسوسه خرید برای دانشجویانی که از خانواده و بعضی محدودیت های آن دور شده اند، بسیار زیاد است. دیگر کسی نیست که به شما یادآوری کند ضرورتی برای خرید فلان چیز وجود ندارد؛ به خصوص وقتی گروهی محبت آمیز دور هم جمع می شوند خرج کردن ها هم بیشتر می گردد. بی حساب خرج کردن خیلی زود شما را به دام خواهد انداخت و وقتی به خودتان می آیید، می بینید که کل پول یک ترم را در یک ماه خرج نموده اید.
قبل از هر خریدی به این سؤال پاسخ بدهید که چیزی که می خواهید بخرید واقعا چقدر ضروری است. به دنبال راه های کاهش هزینه ها بگردید و تخفیف های دانشجویی را دنبال کنید. در حساب دخل و خرج تان از هزینه های غیرمنتظره هم غافل نشوید. اگر هم می توانید بخشی از پول تان را برای چنین مواقعی پس انداز کنید.
رعایت نکات ایمنی
قرار دریافت در شرایط آب وهوایی جدید یا تغییر رژیم غذایی و مواردی از این دست می تواند سلامتی دانشجو را به خطر بیندازد. خوابگاه یک محیط عمومی است و رعایت نکردن بهداشت احتمال بروز انواع بیماری را افزایش می دهد و بیماری های مسری هم به سرعت در این فضا منتقل می شوند.
شستن سریع ظرف های کثیف، حمام رفتن منظم و دوری از افرادی که بیماری مسری دارند از بدیهی ترین اصول برای پرهیز از بیماری است. اگر هم بیماری سراغتان را گرفت از خوددرمانی و استفاده سرخود دارو ها پرهیز کنید و به جای نسخه ای که هم اتاقی تان دارد می پیچد، سراغ نزدیک ترین پزشک بروید.
وقت مستقل شدن است
اگر قرعه ادامه تحصیل تان به نام شهر دیگری غیر از شهر خودتان افتاده است حتما سختی های زیادی را از جمله دوری از خانواده ناچارید تحمل کنید، اما این اتفاق یک فرصت خوب هم برای تمرین زندگی مستقل در اختیارتان قرار می دهد.
حالا وقت آن است که خودتان لباس ها و ظرف هایتان را بشویید، آشپزی کنید و تنهایی به کار هایی بپردازید که قبلا اعضای خانواده در انجام دادن آن ها یاری تان می کردند. تازه وقتی این کار ها را انجام می دهید، حسابی قدر زحمت هایی را که خانواده تان برایتان کشیده اند، می دانید. از این فرصت حسابی استفاده و سعی کنید از پس کار های خودتان بربیایید.
مدارا کنید
دانشگاه و خوابگاه پر از آدم هایی است که با ما متفاوتند. در کلاس درس و در خوابگاه با آدم هایی روبرو می شوید که هرکدام از یک فرهنگ و جغرافیا آمده اند و عقاید و رفتار هایی دارند که شاید چندان به مذاق تان خوش نیاید. شما قرار است چندسالی را در کنار این آدم ها زندگی کنید و اگر سر ستیز با هر چیز مخالف خودتان بردارید، زندگی را به خودتان سخت می کنید.
سعدی راست گفته که بهشت صحبت یاران همدم است، اما دانشگاه و خوابگاه متأسفانه بهشت نیستند (نگران نباشید! جهنم هم نیستند)؛ شما در این فضا ها بسیار بعید است که به کسانی بربخورید که تماما مطلوب باشند، پس باید یاد بگیرید با آدم های متفاوت مدارا کنید.
نپرسیدن عیب است
گاهی پیش می آید که دانشجویان ترم بالایی سؤال هایی را که تازه وارد ها دارند مسخره می نمایند؛ برای همین تازه وارد ها قید پرسیدن را می زنند. یادتان باشد که همه آن ترم بالایی ها یک روز همین سؤال ها را داشته اند و شاید مسخره هم شده باشند.
اصلا شاید دارند تلافی همان مسخره شدن ها را سر شما در می آورند. با همه اینها، قرار دریافت در یک محیط جدید شما را ناچار به پرسیدن می نماید، چون اگر بخواهید همه چیز را خودتان پیش ببرید و از کسی سؤال نکنید، سختی های زیادی میزبان تان می گردد و مدام دچار اشتباه خواهید شد. اگر آدرسی را بلد نیستید، اگر نمی توانید غذا رزرو کنید یا در امانت دریافت کتاب به مشکل برخورده اید 2 راه بیشتر ندارید: یا سؤال کنید یا دردسر های نپرسیدن را به جان بخرید.
امکانات دانشگاه را بشناسید
بعضی از دانشجویان آن قدر سر به زیر هستند که شاید در تمام مدت تحصیل شان اصلا روح شان هم از وجود بسیاری از امکانات باخبر نگردد. از قلم نیاندازید که شما مدت زیادی در دانشگاه نیستید و تا چشم به هم بزنید، وقت خداحافظی با دانشگاه سر می رسد.
پس قبل از آنکه دیر گردد از امکانات موجود، بهره لازم را ببرید. شناخت این امکانات جز با کنجکاوی ممکن نیست. به هر سمتی باید سرک بکشید و ببینید چه خبر است؛ از کتابخانه تا استخر دانشگاه را خوب بگردید، به کانون ها و انجمن ها سر بزنید و آن هایی را که با علایق تان سازگارتر هستند، انتخاب کنید.
مراقب سوءاستفاده نماینده ها باشید
بعضی افراد، گروه ها و جناح ها از ذوق فعالیت های دانشجویان تازه وارد سوءاستفاده و از نامطلعی آن ها به نفع خودشان بهره برداری می نمایند. در این باره با احتیاط گام بردارید. بدون تحقیق به عضویت هر تشکل و انجمنی که حرف های خوب می زنند در نیایید و پای هر بیانیه ای را امضا نکنید. بسیاری از حرف های زیبا و جذاب پشت پرده هایی دارند که ما از آن ها مطلع نیستیم و می توانند عواقب خطرناکی برای ما داشته باشند.
نوع دیگر سوءاستفاده از دانشجو هم از سوی بعضی مسئولان دانشگاه رخ می دهد. این سوءاستفاده به شکل های مختلفی ازجمله کارشکنی در کار دانشجو یا فراهم نکردن حقوق او رخ می دهد. برای مقابله با این نوع سوءاستفاده هر دانشجو باید از حقوق خود به صورت کامل خبردار باشد و آن ها را مطالبه کند.
اعتیاد با چاشنی فلسفه
دانشگاه یک محیط روشنفکرانه است و بحث و مصاحبه زیاد در آن شکل می گیرد. عده ای در پوشش همین بحث ها و با مطرح کردن مسائل ظاهرا فلسفی سعی خواهند کرد شما را به کشیدن سیگار و مواد مخدر دیگر ترغیب نمایند. یک راه دیگر برای ترغیب به استفاده از مواد مخدر هم بهانه کردن شب بیداری و افزایش تمرکز است.
هرنوع مواد مخدری هم این روز ها خیلی راحت قابل دسترسی است که از بین آن ها گل و متادون بین دانشجویان هواداران بیشتری دارند. اگر دیگران ببینند که شما اهل رودربایستی یا خجالتی هستید فشار بیشتری به شما وارد می نمایند.
حواستان را خوب جمع کنید و نه گفتن را خوب یاد بگیرید؛ نه گفتن مهارت مهمی است که در چنین مواردی به کارتان می آید. به عواقب اعتیاد فکر و با عاقبت اندیشی بی رودربایستی در مقابل هر وسوسه ای مقاومت کنید. این را هم بد نیست بدانید که کشیدن سیگار دلیل کافی برای روشنفکر بودن نیست.
سبک بار، اما مجهز باشید
برای زندگی در یک شهر دیگر شما به وسایل مختلفی احتیاج خواهید داشت، اما در انتخاب این وسایل دقت زیادی ضروری است. جابه جایی مکرر وسایل و فضای محدود اتاق خوابگاه اجازه نمی دهد هر وسیله ای را که دوست دارید با خودتان بردارید.
تا می توانید از برداشتن وسایل غیرضروری خودداری کنید. در کنار این، وسایل ضروری را جا نگذارید. تهیه یک فهرست از همه چیز های مورد احتیاج به شما یاری می نماید مجهزتر باشید. نمونه هایی از این فهرست ها را می توانید در اینترنت پیدا کنید، اما هیچ کدام آن ها آن قدر کامل نیستند که همه احتیاج های شما را در بر بگیرند و فقط یاری می نمایند که به یاری شان فهرست اختصاصی خودتان را تهیه کنید.
با فناوری دوست باشید
تلفن های همراه غیر از تلگرام و اینستاگرام قابلیت های دیگری هم دارند که بتوانید از آن ها در دوران دانشجویی بهره ببرید و این دوره از زندگی را با کیفیت بهتری بگذرانید. برنامه های مسیریاب، تاکسی های اینترنتی و راهنما های سرویس حمل ونقل عمومی نمونه هایی از این برنامه ها هستند.
غیراز این ها می توانید برنامه ها و سایت های تخصصی مرتبط با رشته تان را پیدا کنید. برنامه ریزی فعالیت های شخصی و درسی هم به مدد فناوری با تلفن های همراه هوشمند به سادگی قابل انجام است.
برنامه ریزی داشته باشید
زندگی بی برنامه مشقت های فراوانی به بار خواهد آورد و در عوض، داشتن برنامه، بهره وری را بیشتر می نماید. سعی کنید به صورت روزانه و هفتگی برنامه ای برای خودتان معین کنید که در آن سهم همه فعالیت های روزمره تان درنظر گرفته شده باشد. با چنین برنامه ای می توانید کار هایی را که نموده و ننموده اید، ارزیابی کنید.
در اتاق های خوابگاه با صحبت های محبت آمیز و چیز هایی نظیر این، زمان می تواند به هدر برود. در سوی دیگر ماجرا، در خوابگاه و با رهایی از بسیاری از دغدغه های درون خانواده فرصت بسیار بیشتری برای فعالیت های مختلف فراهم می گردد. مدیریت زمان و برنامه ریزی در این فضا از به بطالت گذشتن وقت و حسرت روز های بعد پیشگیری خواهد نمود.
در انتخاب دوست احتیاط کنید
با ورود به دانشگاه دوستی های تازه شکل می گیرد و این دوستی ها به نسبت دوران مدرسه قرار است که عمیق تر باشد. برای انتخاب این دوستان احتیاط جدی ضروری است؛ چرا که این دوستی ها غالبا فراتر از دوستی های ساده اند و معین می نمایند که چه بخوانید، چه بپوشید، چگونه حرف بزنید و....
اگر زرنگ باشید با کسانی دوست خواهید شد که از شما بهترند، چه در دانش و چه در منش. چنین دوستانی به ترقی شما یاری خواهند کرد. همان قدر که دوستان خوب سرمایه اند، دوستان بد آفت جان و مال هستند و می توانند آتش بزنند به جان بهترین روز های زندگی تان.
فراغت و استراحت
دوران دانشجویی که فقط نشستن در کلاس درس و خواندن کتاب های درسی نیست. برنامه ریزی برای گذراندن اوقات فراغت در کنار درس و دانشگاه هم مقوله بسیار مهمی است. برای آخر هفته ها و روز های تعطیل می توانید برنامه های متنوعی تدارک ببینید.
می توانید به گردش در شهر بپردازید یا به سینما بروید بعضی روز های هفته هم سینما نیم بهاست، می توانید تئاتر تماشا کنید یا در کنج یک کتابخانه رمان بخوانید. برای همه این ها هم راهنما های زیادی در اینترنت وجود دارد که با یک جست وجوی ساده می توانید به همه آن ها دسترسی داشته باشید.
وسوسه خرید
وسوسه خرید برای دانشجویانی که از خانواده و بعضی محدودیت های آن دور شده اند، بسیار زیاد است. دیگر کسی نیست که به شما یادآوری کند ضرورتی برای خرید فلان چیز وجود ندارد؛ به خصوص وقتی گروهی محبت آمیز دور هم جمع می شوند خرج کردن ها هم بیشتر می گردد.
به دام نیفتید
دانشگاه یک محیط روشنفکرانه است و بحث و مصاحبه زیاد در آن شکل می گیرد. عده ای در پوشش همین بحث ها و با مطرح کردن مسائل ظاهرا فلسفی سعی خواهند کرد شما را به کشیدن سیگار و مواد مخدر دیگر ترغیب نمایند.
یک راه دیگر برای ترغیب به استفاده از مواد مخدر هم بهانه کردن شب بیداری و افزایش تمرکز است. هرنوع مواد مخدری هم این روز ها خیلی راحت قابل دسترسی است که از بین آن ها گل و متادون بین دانشجویان هواداران بیشتری دارند.
منبع: برترین هاbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
malayro.ir: مالزی: سفر به کشور زیبای مالزی و دیدار از شهرهای توسعه یافته کوالالامپور، پنانگ و لنکاوی
asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه