چگونه می توان فرزند را پیش از تولد پرورش داد؟
به گزارش بلاگ پو، آن گونه که متخصصان بیان می نمایند، شرایط زندگی قبل از تولد، باعث شکوفایی یا عدم شکوفایی توانایی ها و استعدادهای ژنتیکی می گردد.
محققان کشور در یک مطالعه پژوهشی به شناسایی و ارزیابی مبانی و اصول فرزندپروری قبل از تولد به عنوان یکی از مبانی مهم تربیتی پرداخته اند.
به گزارش ایسنا، پیشرفت های فنی با گگرددن پنجره ای به محیط داخل رحم، فرصتی را برای توصیف تعامل بین احساسات و فیزیولوژی مادر و جنین و رفتار جنین به گونه ای فراهم نموده که قبلا وجود نداشته است. این پیشرفت ها مسیر را برای فرزندپروری و رشد کودک قبل از تولد گگردده است. دوره قبل از تولد و مواجهه با جنین متولد نشده، نشان از شروع پیوستگی زندگی بشر در جهت تحقق خود است. با توسعه تعریف استاندارد از پیوستار و تداوم زندگی، تجربه قبل از تولد نیز به بخشی از این پیوستار زندگی تبدیل می گردد که به شکل گیری ما یاری نموده و مشخص می کند که چه کسی هستیم و چه کسی خواهیم شد.
آن گونه که متخصصان بیان می نمایند، شرایط زندگی قبل از تولد، باعث شکوفایی یا عدم شکوفایی توانایی ها و استعدادهای ژنتیکی می گردد. نحوه رشد و یادگیری انسان به تعامل پویای بین طبیعت (شرایط ژنتیکی) و پرورش (تغذیه ای، عاطفی، جسمی، محرک و غیره) بستگی دارد. مراحل قبل از تولد، پری ناتال و دوران اولیه پس از تولد، اندازه رشد بیولوژیکی و روانی فرد را مشخص می نمایند و تجارب قبل از تولد بر معماری مغز تأثیر می گذارند. بینش هایی که در ارتباط با این زمینه مطرح شده اند، این واقعیت را توسعه داده اند که رابطه فرزند با مادر قبل از تولد، از نظر تاریخ زندگی، نقطه شروع تجربه بعدی زندگی انسان است.
این موضوع، دستمایه یک مطالعه پژوهشی شده که به وسیله محققان دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسیده است. در این مطالعه، مبانی و اصول فرزندپروری قبل از تولد مورد شناسایی و آنالیز قرار گرفته اند.
در این پژوهش، کتاب های علمی، مقالات پژوهشی، تحقیقات، منابع دینی- اسلامی و اسناد معتبر در ارتباط با فرزند پروری دوره قبل از تولد به شیوه تحلیل محتوا آنالیز شده اند.
طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، شش مبنای نظری شامل مبانی فرهنگی- اجتماعی، مبانی حقوقی، مبانی دینی- اسلامی، مبانی روان شناختی، مبانی زیست شناختی و مبانی شناختی و 31 اصل در زمینه فرزند پروری قبل از تولد از داده ها استخراج شدند که می توانند به عنوان پایه و اساس الگوی فرزند پروری قبل از تولد قلمداد گردند.
بر این اساس، رعایت این اصول، زمینه فرزندپروری قبل از تولد را برای والدین فراهم می کند و پیامدهای فردی و اجتماعی مثبتی در پی خواهد داشت.
در این خصوص، یعقوب عزیزی، محقق مطالعات برنامه درسی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی و همکارانش می گویند: زمانی که صحبت از حقوق فرزند قبل از تولد می گردد، بدین معناست که یک انسان مستقل وجود دارد و باید برای او حق وحقوقی قائل شد. بنابراین اگر در مراحل اولیه و شروع شکل گیری انسان، اصول لازمه با دقت رعایت نشوند و پایه شکل گیری ساختار آدمی کج نهاده گردد، اولین حق طبیعی و انسانی فرد از بین می رود.
آن ها می افزایند: کرامت انسانی و حق حیات، منشأ همه حقوق دیگر انسان ها است. اگر این اصول نادیده گرفته شوند، در پی آن همه حقوق نادیده گرفته خواهد شد. مبانی شناختی و اصول مربوط به آن در دوره قبل از تولد، از نظریه های جدیدی است که از سوی بسیاری از اندیشمندان مورد چالش قرارگرفته است. با توجه به تصوراتی که در گذشته نسبت به جنین و ویژگی های آن وجود داشته، این مبانی نمی توانست در فرزندپروری قبل از تولد جایگاهی داشته باشد؛ اما امروزه به سبب پیشرفت تکنولوژی و توسعه تحقیقات علمی معتبر، وجود حافظه در جنین به اثبات رسیده است.
طبق یافته های این تحقیق که در فصل نامه مطالعات راهبردی زنان وابسته به شورای فرهنگی-اجتماعی زنان و خانواده منتشر شده اند، یکی از مفاهیم و اصول مهم در این خصوص، یادگیری سیناپسی است که می تواند حوزه مطالعات یادگیری را تا اولین مراحل شکل گیری جنین به عقب برگرداند و آن را توسعه دهد.
عزیزی و همکارانش معتقدند: شناخت اصول مربوط به این مبانی و پیوند آن با اصول و روش های یادگیری و تعلیم و تربیت نه تنها موجب بهبود نتایج فرزندپروری در دوران حاملگی می گردد، بلکه موجب شناسایی و ابداع اصول و روش های جدیدی در ارتباط با فرایند یادگیری خواهد شد. با بهره گیری از تعلیم و تربیت و بالاخص برنامه درسی از مبانی شناختی و اصول آن در دوران قبل از تولد، می توان در جهت فرزندپروری مطلوب قبل از به جهان آمدن آن گام های مؤثری برداشت.
منبع: عصر ایران