اشتغال زنان، مهم ترین عامل ماندگاری در روستا
به گزارش بلاگ پو، تهران (پانا) - جمعیتی مشتاق از زنان روستایی بویژه بانوان جوان و میانسال، با طرح ها و ایده هایی خلاقانه در حوزه صنایع دستی، گردشگری، کشاورزی و دامپروری در حال کوشش برای راه اندازی کسب و کاری هستند که با آن به درآمد مستقل برسند.
به گزارش ایران، در حدود 50 درصد طرح های اشتغال روستایی در سال های اخیر زنان سهم داشته اند. یافته های پژوهشی از جمله پژوهشی که از سوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در سال گذشته منتشر شد نشان می دهد اشتغال پایدار زنان در روستا در کاهش مهاجرت اثری معنادار دارد. پس در روز جهانی اشتغال زنان روستایی باید بپذیریم که برای مانایی و توسعه روستایی اشتغال زنان باید بیشتر از گذشته جدی گرفته گردد.
مهاجرت معکوس با خود اشتغالی زنان
شراره شیبانی، مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی گفت: اجرای طرح های متعدد از جمله راه اندازی صندوق های خرد، باعث شده تا بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت داشته اند این فرایند شکل معکوس به خود بگیرد و خود اشتغالی افزایش پیدا کند.
وی طرح آموزش زنان روستایی و توسعه اشتغال خانگی را از جمله فعالیت های صورت گرفته از سوی سازمان جهاد کشاورزی بیان نمود و اضافه کرد: 50 درصد جمعیت روستایی استان خراسان جنوبی را زنان تشکیل می دهند.
از این تعداد 20 درصد بهره برداران اراضی کشاورزی را زنان تشکیل می دهند. به طور کلی نرخ مشارکت روستایی 22 درصد و سهم اشتغال زنان روستایی 5/50 درصد است و این نشان از فعالیت و نقش آفرینی این گروه در فعالیت های مالی از جمله کشاورزی است. وی آموزش، تسهیلات و بازار را سه مؤلفه مهم در توسعه اشتغال و کارآفرینی زنان عنوان نموده و گفت: از سال 84 طرح صندوق اعتبارات خرد به عنوان الگویی پیروز برای توانمندسازی زنان روستایی و عشایر در استان اجرایی شد. صندوق خرد گروهی از زنان روستایی را که حدود 50 نفر هستند، شامل می گردد که در هر ماه مبلغ مشخصی در یک صندوق مشترک پس انداز می نمایند و براساس گروه بندی و آیین نامه های داخلی از منابع تجمیعی، وام قرض الحسنه دریافت می نمایند که این تسهیلات در جهت ایجاد و توسعه مشاغل خانگی استفاده می گردد. وی مدیریت این صندوق توسط زنان روستایی را از جمله مهمترین ویژگی این طرح دانست و توضیح داد: اجرای این طرح باعث شده تا میزان توانمندی مالی افراد کم درآمد بالا رود و همین عامل بازدارنده در مهاجرت این افراد و جهت معکوس شدن این فرآیند شده است چرا که امید به آینده را در آنان بار دیگر ایجاد نموده است.
همچنین از دیگر مزایای این صندوق افزایش ضریب دسترسی زنان کم درآمد روستایی به تسهیلات و خارج نشدن آنان از روستا است. وی بیان نمود: تسهیلات داده شده توسط این صندوق های خرد در این مشاغل یا در جهت توسعه آن یا ایجاد شغل جدید هزینه می گردد و همین باعث رونق مشاغل خانگی در این استان شده است. وی با بیان اینکه تعداد صندوق های خرد در طرح توسعه مشاغل خانگی در استان خراسان جنوبی 238 مورد است و بالغ بر 9 هزار نفر از زنان روستایی عضو آن هستند، گفت: طرح آموزش زنان روستایی و توسعه اشتغال خانگی از دیگر طرح های اجرایی شده در زمینه افزایش اشتغال زنان روستایی است که در قالب کلاس، کارگاه و بازدید صورت می گیرد. در واقع برگزاری کلاس های آموزشی برای بالا بردن و ارتقای دانش و مهارت زنان روستایی برگزار می گردد که این امر در سال های اخیر نشان از رشد فزاینده آنان در بحث کارآفرینی و اشتغال داشته است.
این کارشناس اضافه کرد: با اجرای این طرح ها در واقع سرمایه های غیر مولد به سمت بخش فراوری راهنمایی شده است. از دیگر طرح هایی که در این خصوص می توان اشاره نمود، ترویج فرهنگ فراوری و مصرف محصولات گواهی شده سالم و استاندارد است که با مشارکت زنان روستایی رونق خوبی پیدا نموده است.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی طرح توسعه نوغان داری، زنبورداری، پرورش زنبور عسل، ترویج فراوری و مصرف گیاهان دارویی و... را از دیگر طرح های پیروز در ایجاد اشتغال زنان روستایی در این استان دانست و گفت: طرح تربیت مربی و مشاور در کسب و کار نیز از دیگر طرح های اجرایی شده در این زمینه است. همچنین طرح بوم بازار که از سال گذشته اجرایی شده است، از جمله پروژه های پیروزی است که در 14 بازار بوم اجرایی شده است. وی طرح بهبود جامعه محلی و ایجاد باغچه های سلامت را که با مشارکت علوم پزشکی استان اجرایی شده است از دیگر پروژه های مفید و پیروز در ایجاد اشتغال زنان روستایی خواند و بیان نمود: تمام کوشش ما بر این است تا با اجرای طرح های متعدد به جامعه زنان روستایی خودباوری داده و به آنان این قدر را بدهیم که ضمن حضور پررنگ در جامعه به عنوان یک شخص مفید و حقیقی قادر خواهند بود برای زندگی بهتر با تکیه بر توانایی های خود کسب درآمد داشته باشند.
بازار کار برای اشتغال بیشتر زنان آذری مهیا می گردد
همت باقرزاده، مدیرعامل اتحادیه تعاون روستایی آذربایجان غربی نیز در گفت وگو با ایران گفت: در حال حاضر این اتحادیه در جهت اشتغال بیشتر بانوان و خود اتکایی آنان اقدام به راه اندازی یک شرکت برای زنان روستایی در شهرستان چالدران نموده است.
وی با بیان اینکه محصول این شرکت در زمینه فراوری پوشاک خواهد بود، اضافه کرد: کارگاه به صورت رایگان در اختیار زنان روستایی قرار گرفته است تا دغدغه راه اندازی را نداشته باشند، ضمن اینکه مبلغ 60 میلیون تومان تسهیلات بلاعوض همراه با وام کم بهره 4 درصد به زنان شاغل در این واحد فراوریی که 15 نفر هستند، داده خواهد شد تا بتوانند اقدام به فراوری نمایند.
وی با بیان اینکه به منظور ایجاد اشتغالزایی تعداد بیشتری از زنان روستایی رایزنی های لازم با بخش های مربوط انجام گرفته تا زنان در میادین تره بار فعالیت نمایند، گفت: امیدواریم این طرح بزودی عملیاتی گردد. بر اساس این طرح زنان روستایی در میادین میوه و تره بار به فعالیت هایی مثل میوه خشک کردن و فروش آن مشغول خواهند شد. وی با ابراز تأسف از آمار پایین تعداد زنان روستایی شاغل در سطح استان اظهار داشت: شاید از 1000 نفر 4 نفر از این جامعه مشغول فعالیت مالی باشند، یعنی شغلی که در قبال آن بتوان گفت منبع درآمد داشته باشند.
باقرزاده ارائه تسهیلات کم بهره و ایجاد مشاغلی چون بسته بندی محصولات خشکبار را از جمله راهکارهای کسب درآمد برای این قشر پر کوشش عنوان و توضیح داد: اگر برای این افراد شرایطی چون وام کم بهره و بازار فروش ایجاد گردد، این افراد نه تنها می توانند یاری خرج زندگی باشند بلکه به عنوان یک زن شاغل در جامعه می توانند نقش مفیدی در اقتصاد ایفا نمایند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی نیزبه تفاهمنامه معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری که با بانک توسعه تعاون و با موضوع تعاونی های بانوان به صورت کشوری منعقد شده است، اشاره نمود و گفت: این تفاهمنامه با هدف ایجاد اشتغال مولد و درآمدزا و دستیابی به اهداف قانونی مقرر در اسناد فرادستی، قانون برنامه ششم توسعه و سیاست های کلی خانواده ابلاغی از سوی رهبرمعظم انقلاب، بسته شده است.
پریسا علیلو اضافه کرد: در حال حاضر هفت شرکت تعاونی بانوان زیرمجموعه تعاون روستایی و 180 شرکت تعاونی بانوان زیرمجموعه اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در استان مشغول فعالیت هستند که باید با استفاده از مفاد این تفاهمنامه در سال جهش فراوری شاهد برخورداری این تعاونی ها از تسهیلات بانکی، بالندگی و توسعه روز افزون آنها باشیم.
وی بیان داشت: سیاست اصلی دولت، حمایت از توسعه مناطق محروم و اقشار آسیب پذیر با رویکرد توانمندسازی زنان در مناطق روستایی و سکونت گاه های غیررسمی است که امیدواریم به این مهم در استان دست یابیم.
علیلو تعداد جمعیت زنان استان را 49/2درصد عنوان و اظهار داشت: زنان تحصیلنموده، کارآفرین، زنان روستایی و سازمان های مردم نهاد را جمله ظرفیت های بالقوه این استان محسوب می گردد که باید توجه بیشتر از پیش به آنان گردد.
منبع: خبرگزاری پاناwonder-hanger.ir: واندر هنگر | مجله معرفی کالاها و خدمات و تولید داخلی
10az10.ir: مجله سرگرمی، مجله گردشگری، موفقیت، پزشکی، سلامت، مد و لباس