طرح بُرش دو سنگ نگاره چند هزارساله برای نمایشگاه دریانوردی!
به گزارش بلاگ پو، هماهنگ نموده اند تا دو قطعه از سنگ نگاره های دهتل بستک برای سه ماه در نمایشگاه بنادر و دریانوردی در موزه ملی نمایش داده شوند؛ سنگ نگاره هایی که هنوز ثبت ملی نشده اند و برای راضی کردن مردم محلی گفته اند، نمایش آن ها یاری به ثبت ملی محوطه است!
به گزارش خبرنگاران، مدیر کل میراث فرهنگی استان هرمزگان 23 آبان به گونه ای با جدیت تمام و بین خبرنگاران این خبر را اعلام می نماید که گویا برای ثبت ملی هر اثر یا محوطه تاریخی در هر نقطه از کشور، آن ها یک بار به تهران برده و نمایش داده می شوند، تا هم معرفی شوند و هم به ثبت ملی شان یاری گردد!
حال این پرسش نیز مطرح است که اگر فقط قرار بر نمایش این دو سنگ نگاره در نمایشگاه دریانوردی باشد، چرا مولاژ این سنگ نگاره ها برای نمایش در نمایشگاه تهیه نمی گردد؛ اقدامی که معمولا در چنین مواردی رخ می دهد و حتی می تواند ارزش این آثار تاریخی را برای مخاطبان نمایشگاه دوچندان کند، تا نسبت به حضور در محوطه دهتل، این آثار را از نزدیک ببینند.
آثار را برای ثبت ملی به تهران منتقل می نمایند!
خرم رفیعی - فعال میراث فرهنگی و یکی از پژوهشگران سنگ نگاره های دهتل - در گفت وگو با خبرنگاران درباره ایده مطرح شده از سوی میراث فرهنگی و احتمالا سازمان بنادر و کشتیرانی شرح می دهد.
او می گوید: یک ماه قبل مدیر کل میراث فرهنگی استان هرمزگان، گفت که تعدادی از سنگ نگاره های دهتل را به موزه ملی ایران منتقل می کنیم. آن موقع حرفی از انتقال موقت یا دایم بودن این آثار زده نشده بود. بعد از پیگیری فعالان میراثی بستک و شورا و دهیاری روستا، گفتند که برای کار ثبت ضروری است تا آثار را به تهران منتقل کنیم.
این فعال میراث فرهنگی با بیان این که مدتی نیز همراه با ناصری فرد - پژوهشگر سنگ نگاره های دهتل - روی سنگ نگاره های محوطه کار نموده است، ادامه می دهد: تا حدی آگاه بودیم که برای ثبت ملی اثر، احتیاجی به انتقال آن اثر به تهران نیست، به همین دلیل با مسوولان روستا صحبت نموده و درخواست کردیم تا با این اتفاق مخالفت نمایند، بعد از آن تا یکی دو روز گذشته هیچ حرف دیگری از چنین ایده ای مطرح نبود.
وی با اشاره به این که در دو روز گذشته بار دیگر صحبت از انتقال دو سنگ نگاره تاریخی محوطه دهتل به موزه ملی ایران مطرح شده است، ادامه می دهد: این بار گفتند که آمده اند تا سنگ ها را ببرند، قبل از آن نیز اعلام نموده بودند یک نمایشگاه به مدت دو تا سه ماه در موزه ملی ایران برپا می گردد و احتیاج است تا یکی دو سنگ نگاره خاص مرتبط با دریانوردی و خلیج فارس را از دهتل ببریم و نمایش دهیم.
او با اشاره به وجود دو سنگ نگاره با نقش کشتی در محوطه 9 هزار ساله دهتل که این محوطه را از دیگر محوطه های تاریخی متمایز می نماید و احتمال می رود مشابه آن ها در ایران وجود نداشته باشد، بیان می نماید: اکثر سنگ نگاره ها در این محوطه و دیگر نقاط کشور بیشتر نقش بزکوهی و انسان اند که همه جا تکرار شده اند، اما بعضی نقوش مانند کشتی و انسان بالدار در دهتل خاص اند.
رفیعی با اشاره به این که بیشتر سنگ هایی که روی آن ها نگاره ای به تصویر کشیده شده است، وزن زیادی دارند و بیش از نیمی از آن ها در دل خاک قرار گرفته اند و بخشی که نگاره دارند روی زمین و در معرض دید هستند، ادامه می دهد: در طول سال های گذشته تعدادی از سنگ ها که بعضی نگاره هایی نیز روی آن ها نقش بسته بود، شکسته شده و در محوطه پراکنده بودند و به دلیل احتمال سرقت، توسط مسوولان روستا، جمع آوری شده و در دفتر شورا و دهیاری قرار گرفتند تا بعضی مواقع و در زمان برگزاری نمایشگاه آن ها به نمایشگاه منتقل شوند.
او افزود: از مسوولان میراث فرهنگی بستک و هرمزگان درخواست کردیم تا برای این نمایشگاه این سنگ نگاره های شکسته شده را ببرند تا آسیبی به این محوطه ها وارد نگردد، اما آن ها اعلام نموده اند که فقط همین دو سنگ نگاره با نقش متفاوتی که انتخاب نموده اند را می برند.
وی با اشاره به صحبت های مسوولان روستا با میراث فرهنگی ادامه می دهد: نارضایتی مردم از ایده به آن ها منتقل شده و گفته اند تا زمانی که همه مردم اجازه ندهند، نمی گذاریم سنگ نگاره ها منتقل شوند، ما همواره جلوی چشم مردم هستیم و باید جوابگوی آن ها در مقابل میراث آبا و اجدادی شان باشیم. اما گویا اعلام نموده اند که شما اختیار این آثار را ندارید و حتی در پاسخ به بعضی از مخالفان و فعالان میراثی گفته شده که اگر نگذارید سنگ نگاره ها را به زور می بریم
این فعال میراث فرهنگی بستک با اشاره به حضور یک کارشناس از تهران در بستکِ هرمزگان برای انتقال سنگ نگاره ها، اظهار می نماید: دو روز گذشته (23 آبان) وی با حضور در بستک گفت که آمده تا کار انتقال سنگ نگاره ها را انجام دهد.
رفیعی اما از وجود چند تَرَک روی یکی از سنگ نگاره هایی مورد نظر خبر می دهد و می گوید: محتمل است که اگر قصد انتقال آن را داشته باشند، همه سنگ از بین برود. از سوی دیگر اگر سنگ نگاره ها از جای خود جابجا شوند ارزش تاریخی خود را از دست می دهند.
اعلام نموده اند درخواست سازمان کشتیرانی بوده
فعلا طرحِ انتقال آثار متوقف شده
محمد عبدالهی - دهیار مرکز دهستان بستک - نیز در گفت وگو با خبرنگاران، نخست علت انتقال دو سنگ نگاره با نقشِ کشتی را از زبان مدیر کل میراث فرهنگی هرمزگان بیان می نماید.
او می گوید: مدیر کل میراث فرهنگی به ما اعلام نموده بود که سازمان کشتیرانی کشور از سازمان میراث فرهنگی تقاضا نموده تا چند سنگ نگاره دهتل که، نقش کشتی روی آن ها وجود دارد، برای نمایشگاهی که در موزه ملی ایران برپا می گردد، به تهران منتقل گردد، که وزارتخانه نیز ظاهرا با آن موافقت نموده است.
او با بیان این که طبق گفته هایشان قصد دارند این سنگ نگاره ها را برای نمایشی سه ماهه به موزه ملی ایران در تهران منتقل نمایند، می افزاید: در طول روزهای گذشته مخافت شورا و مردم بومی باعث شده تا از جابه جایی این سنگ نگاره ها جلوگیری گردد.
عبدالهی تاکید می نماید: بر اساس پیگیری های مان و تا جایی که می دانم، فعلا کار متوقف شده است، اما هنوز از روزهای آینده خبر ندارم و نمی دانیم در روزهای دیگر چه اتفاقی رخ می دهد.
منبع: خبرگزاری ایسناtafreh.ir: وبلاگ خبری، تحلیلی طفره
namasho.ir: وبلاگ فناوری، گردشگری و مسافرت نماشو
asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه