مغز را غمگین نکنید
به گزارش بلاگ پو، رژیم غذایی بی کیفیت ممکن است منجر به تغییرات مغزی گردد که با افسردگی و اضطراب مرتبط است؛ این اولین مطالعه در نوع خود در خصوص شیمی و ساختار مغز و کیفیت رژیم غذایی در 30 داوطلب است.
آیا تا به حال بعد از مصرف مواد غذایی چرب شامل همبرگر و سیب زمینی سرخ نموده احساس ناراحتی نموده اید؟ یا پس از هجوم شکر به بدن خود بعد از خوردن یک آب نبات مضطرب شده اید؟ علم آغاز به پشتیبانی از این احساس مغز نموده است.
نتایج تحقیق اخیر نشان می دهد آنچه می خوریم ممکن است مستقیماً بر شیمی و ساختار مغز ما تأثیر بگذارد و به طور بالقوه به مسائل سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب یاری کند.
دانشمندان به آنالیز ارتباط شگفت انگیز بین رژیم غذایی و سلامت مغز پرداختند و مغز افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می نمایند با افرادی که رژیم غذایی مملو از شکر، چربی های اشباع شده و غذاهای فرآوری شده مصرف می نمایند را مقایسه کردند.
یافته ها قابل توجه بود و تفاوت های بالقوه در ساختار مغز و شیمی بین 2 گروه را آشکار کرد. به نظر می رسد که رژیم غذایی مدیترانه ای ممکن است نه تنها کلید داشتن قلب سالم بلکه برای داشتن مغزی شادتر و سالم تر باشد.
رژیم های غذایی ناسالم باعث عدم تعادل مغز می گردد
اسکن مغز تفاوت های قابل توجهی را نشان داد. در افرادی که رژیم غذایی ناسالم داشتند، محققان دریافتند سطح گابا یا گاما آمینوبوتیریک اسید، انتقال دهنده عصبی که برای حفظ مغزی آرام و متعادل لازم است، کاهش یافت. سطوح ناکافی گابا با افزایش اضطراب و افزایش حساسیت به اختلالات خلقی مرتبط است.
برعکس، این افراد بعلاوه سطوح بالایی از گلوتامات را نشان دادند، انتقال دهنده عصبی که به عنوان شتاب دهنده مغز عمل می نماید. گلوتامات بیش از حد می تواند منجر به تحریک بیش از حد، بیقراری و مشکل در تمرکز گردد.
علاوه بر این، اسکن مغز کاهش حجم ماده خاکستری را در لوب فرونتال، منطقه ای که مسئول عملنمودهای شناختی پیچیده مانند تصمیم گیری، تنظیم هیجانی و کنترل تکانه است را نشان داد. این کاهش در ماده خاکستری می تواند توانایی فرد را برای مقابله موثر با استرس مختل کند و به طور بالقوه به افزایش خطر مسائل سلامت روان یاری کند.
در نهایت، ما می بینیم افرادی که رژیم غذایی ناسالمی دارند، انتقال عصبی تحریکی و مهاری نامتعادل دارند و بعلاوه حجم ماده خاکستری در قسمت جلویی مغز کاهش یافته است. این بخش از مغز درگیر مسائل مربوط به سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب است.
چگونه رژیم غذایی ما فکر را به هم می زند؟
دانشمندان هنوز در حال چیدن این پازل هستند، اما سرنخ در روده ما نهفته است. تریلیون ها باکتری که در روده های ما زندگی می نمایند (میکروبیوم) نقش مهمی در سلامتی ما ازجمله سلامت روانی ما دارند.
رژیم غذایی ناسالم می تواند این زیست بوم ظریف را مختل کند و به طور بالقوه باعث ایجاد آبشاری از تغییراتی گردد که بر مغز تأثیر می گذارد. به نظر می رسد سطوح بالای چربی اشباع شده و قند مشکل ساز باشد.
این مورد نشان می دهد که رژیم غذایی نامناسب نه تنها ممکن است به مسائل سلامت روان یاری کند، بلکه رهایی از الگوهای غذایی ناسالم را نیز دشوارتر می نماید. با این حال، خبر خوب این است که ممکن است برعکس نیز صادق باشد. با انتخاب رژیم غذایی سالم تر، نه تنها سلامت روانی خود را بهبود می بخشیم، بلکه می توانیم به آن انتخاب های مغذی پایبند باشیم.
ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت روان پیچیده است و هنوز در دست آنالیز است اما این مطالعه شواهد قانع نماینده ای ارائه می دهد که آنچه می خوریم می تواند به طور قابل توجهی بر مغز و خلق و خوی ما تأثیر بگذارد.
بنابراین، دفعه بعد که به سراغ میان وعده شیرین یا غذای چرب می روید، به یاد داشته باشید که ممکن است مغز شما هزینه آن را بپردازد. با انتخاب رژیم غذایی غنی از غذاها، میوه ها، سبزیجات و چربی های سالم، نه تنها بدن خود را تغذیه می کنید، بلکه فکر خود را نیز پرورش می دهید.
نتایج این تحقیق در مجله Nutritional Neuroscience منتشر شده است.
منبع: گردشبان