با بحران اقتصادی چگونه برخورد کنیم؟
به گزارش بلاگ پو، عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: باید در بحران ها اصولی، جدی و درست رفتار گردد، در تمام کشورها نیز همین گونه است که اگر با بحران روبرو شوند، با آن خیلی راحت و ساده برخورد نمی نمایند، بلکه قوانین سختگیرانه ای را برقرار و اجرا می نمایند.
حسن تحصیلی در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به اینکه بحث خط فقر و دهک های درآمدی به بحث توزیع درآمد مربوط می گردد، اظهار کرد: ما در این بحث دو موضوع در اقتصاد یعنی فراوری ثروت و منافع و توزیع ثروت و منافع را داریم.
وی افزود: زمانی که بحث فراوری ثروت و منافع مطرح است، تضاد، تزاحم و تنازع پیش نمی آید اما تنازع و درگیری ها بین افراد، گروه ها و طبقات مختلف زمانی مطرح می گردد که بحث توزیع منافع و امکانات وجود دارد، یعنی زمانی که ثروت، درآمد و امکانات موجود بین افراد جامعه توزیع می گردد، در این بخش مسائلی به وجود می آید.
تحصیلی با بیان اینکه توزیع درآمد را می توان به دو قسمت قبل و بعد از توزیع تقسیم کرد، مطرح کرد: اصولا تفاوت بین افراد، عادی، طبیعی و درست بوده اما مهم این است که تفاوت از کجا ناشی می گردد، یعنی منشا ایجاد تفاوت چیست یا چه عوامل و زمینه هایی باعث می شوند که افراد درآمد کسب نمایند و از اقتصاد بهره مند شوند؟
این استاد دانشگاه ادامه داد: اگر آن عوامل و زمینه ها، استعدادهای شخصی، توانایی های فردی، کار و کوشش بیشتر و جدیت افراد در کار و کوشش باشد، خوب است و هر کس که استعداد و توانایی بیشتر و هم چنین قدرت ذهنی و بدنی بالاتری دارد، باید منافع بیشتری نیز داشته باشد. این انگیزه ای است برای این که افراد بیشتر کار و کوشش نمایند اما اگر عامل و زمینه ایجاد منافع، درآمد و ثروت اقتصادی، داشتن روابط شخصی با اشخاص و یا افراد ذی نفوذ در روابط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده یا این که ناشی از تغییر و تحولات و شوک های ناگهانی در اقتصاد باشد، نامطلوب است.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد افزود: این امر ثروت را به صورت نادرست در یک جا متمرکز می نماید که باید روی آن کار گردد و آن منشاها و زمینه ها از بین بروند یعنی باید قوانین و مقررات مشخص نماینده باشد تا فردی که کار و کوشش می نماید در چارچوب قوانین و مقررات بتواند به منافع بیشتر دست یابد. اما اگر روابط شخصی با افراد، گروه ها و افرادی که در مدیریت ها حضور دارند و صاحب نفوذ هستند و یا اشخاص و نهادهایی که ثروت و قدرت دارند که این روابط تنها به دولت مربوط نمی گردد بلکه در قوه قضاییه و مجلس نیز وجود دارد، ملاک و عامل مشخص نماینده بهره مندی اقتصادی و ثروت باشد، نامطلوب بوده و باید جلوی آن گرفته گردد.
وی بیان نمود: یکی از موضوعاتی که مطرح می گردد، این است که اگر اجازه دهیم افراد درآمد کسب نموده و کار و کوشش نمایند، منافع آن به دیگران نیز می رسد. اگر افراد در چارچوب قانون سرمایه گذاری و فراوری نمایند، هم خودشان و هم افراد دیگر به منافع بیشتری دست پیدا می نمایند اما صرفا داشتن رابطه شخصی و اطلاعات و استفاده شخصی از قوانین و مقررات به نفع خود افراد، هیچ اثر مفیدی برای دیگران نداشته و اشتغالی ایجاد نمی نماید، بلکه تنها باعث می گردد تا درآمدهایی در دست عده و گروه هایی جمع و متمرکز گردد که موجب به وجود آمدن تفاوت بسیار زیاد درآمد آن ها با سایر افراد جامعه می گردد.
تحصیلی اعلام نمود: موضوع دوم مربوط به بعد از توزیع است. اگر فرض کنیم که فعالیت های اقتصادی در چارچوب قوانین و مقررات انجام شده و افراد مختلف درآمدهای مختلفی را در سطوح مختلف کسب کردند اما باز هم توزیع مطلوب نیست، دولت ابزار، سیاست ها و امکاناتی دارد که می تواند با استفاده از آن ها به توزیع بهتر درآمد یاری کند، یعنی قوانین و مقرراتی که وضع می گردد، همچون قوانین گمرکی، تجاری، مالیاتی، سیاست های حمایتی و تامین اجتماعی، امکانات و ابزاری هستند که اگر باز هم توزیع نامتعادل و نادرست بود، می تواند از آن ها برای توزیع بهتر درآمد در جامعه استفاده کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه عوامل اقتصادی تا حد زیادی مشخص نماینده سایر شرایط نیز هست، توضیح داد: عوامل اقتصادی بر روابط اجتماعی، رفتار فرهنگی و حتی روانی افراد در جامعه تاثیر دارد. اینکه افراد مشاهده نمایند که ثروت هایی در جاهایی بدون هیچ کار و کوششی جمع می گردد در حالی که گروه دیگری با وجود اینکه کار می نمایند به منافع قابل قبولی دست پیدا نمی نمایند، این امر موجب عصیان گری افراد نسبت به جامعه، روابط اجتماعی و قانون می گردد، حتی ممکن است در مواردی که ربطی به موضوع ندارد نیز مخالفت و اعتراض خود را نشان دهند.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در سطح جامعه و شهرهای مختلف، اعتراضاتی مشاهده می گردد که تنها مسئله اقتصادی نیست بلکه افراد عصیان گر شده و حتی ممکن است نسبت به تمام موارد حتی منافع کشور نیز اعتراض نمایند. این افراد قصد دارند که اعتراض خود را نشان دهند و حتی ممکن است این اعتراضات به مسائل دیگری نیز برسد که این بسیار خطرناک است و باید به صورت ساختاری و اساسی به قضیه نگاه گردد.
وی ادامه داد: باید زمینه ها و عوامل مشخص ثروت و منافع کار و کوشش در چارچوب قانون باشد نه داشتن روابط شخصی؛ زیرا زمانی که کل کشور با کمبود و مسئله ای روبرو می گردد، هیچ کس اعتراضی ندارد. اعتراض ها زمانی اتفاق می افتد که این توزیع نامناسب باشد و موجب اعتراضات اجتماعی، سیاسی و سرکشی فرهنگی گردد که افراد می خواهند نسبت به تمام مسائل مخالفت نمایند.
تحصیلی در خصوص راهکارهایی برای جلوگیری از رشد سریع خط فقر، گفت: دولت ممکن است در کوتاه مدت یاری هایی را به افراد انجام دهد و به زور و اجبار تامین کند اما این راه چاره اساسی نیست. به طور مثال این که حقوق کارگران کارخانه ای که چندین ماه پرداخت نشده و آن ها دست به اعتراض زدند را به هر صورت که شده تامین کنیم، چندان مناسب نیست. این امر باید به صورت اصولی اصلاح گردد.
این استاد دانشگاه اعلام نمود: پرداخت پول و موادغذایی و یاری کردن، برای کوتاه مدت بحران را متوقف می نماید و مناسب است، اما بعد از این که بحران متوقف شد، نباید این موضوع را رها کرد و به این فکر نبود که چه کاری باید انجام داد، بلکه باید به صورت اساسی اصلاح گردد تا این مسائل ایجاد نگردد.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این که زمانی که شوک وارد می گردد، ممکن است بر توزیع درآمد تاثیرات نامطلوبی بگذارد، مطرح کرد: به طور مثال تغییرات دلار، طلا و یا کالاهای مختلف موجب شد که ثروت ثروتمندان چند برابر شده و فاصله افراد ضعیف با ثروتمندان بیشتر گردد. اگر این شوک ها عامل داخلی داشته باشد که برخی داخلی است، باید قبل از این که شوک وارد گردد، سیاست هایی در نظر گرفته گردد که بحران را کاهش داده و تعدیل کند و اجازه ندهد که اثرگذاری زیادی داشته باشد. اگر هم عامل خارجی است که بسیاری از مباحث اخیر می تواند عامل خارجی داشته باشد، دولت باید آن ها را با ابزار و قوانین و مقرراتی که دارد، کنترل کند.
وی افزود: باید در بحران ها اصولی، جدی و درست رفتار گردد. در تمام کشورها نیز همین گونه است که اگر با بحران روبرو شوند، راحت و ساده برخورد نمی نمایند، بلکه قوانین سختگیرانه ای را برقرار نموده و اجرا می نمایند. این موارد موجب می گردد که افراد کم درآمد که در نهادهای قدرت، ثروت و نظام اداری نفوذ و تاثیری ندارند، روز به روز وضعیت بدتری پیدا نمایند و تنها راهی که برای آن ها باقی می ماند این است که اعتراض خود را به شکل های دیگر نشان دهند.
منبع: خبرگزاری ایسناbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
malayro.ir: مالزی: سفر به کشور زیبای مالزی و دیدار از شهرهای توسعه یافته کوالالامپور، پنانگ و لنکاوی
asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه