خواص دارویی گیاه به
به گزارش بلاگ پو، ثمری است معروف و سه صنف می باشد. شیرین آن را به آزاد نامند و ترش محض و ترش و شیرین را به عربی مَز و به فارسی میخوش نامند.

به تلاش: محمد کمالی نژاد
نام رایج:
بهنام عربی:
سفرجلنام های دیگر:
آبی، حیوا (ترکی)، بهی (اصفهانی)ماهیت:
ثمری است معروف و سه صنف می باشد. شیرین آن را به آزاد نامند و ترش محض و ترش و شیرین را به عربی مَز و به فارسی میخوش نامند.طبیعت:
شیرین آن در حرارت و برودت قریب به اعتدال و ترش آن در اول سرد و در دوم خشک و میخوش آن در حرارت و برودت معتدل و در دوم خشک و به دانه یعنی تخم آن در دوم سرد و تر.افعال و خواص:
مفرّح و مقوی دل و دماغ و معده و مسرت افزای روح حیوانی و نفسانی و مدر بول و طلای گرم نموده ی آن جهت برطرف تهبج اطراف و سوء القنیه محرورالمزاج مجرب و ترش آن در تقویت معده حار قوی تر از شیرین آن است و عصاره ی آن جهت انتصاب نفس و ربو و نفث الدم و قی و خمار و تشنگی و تقویت معده و ادرار بول و نزف الدم نافع است. و خوردن شیرین آن جهت سرگرمی و برطرف وسواس و دردسر و نزلات و تقویت کبد و معده و فم آن و برطرف ضعف آنها و برانگیختن اشتها و حفظ جنین از اسقاط و بدبوئی دهان و منع بخارات به دماغ و درد فم معده که از انصباب مواد محترقه باشد و لعاب به دانه جهت خشونت حلقوم و حلق و سرفه حار و یابس و تسکین حرارت معده و تبها و سوزش زبان و خشکی آن و موافق اعضای تنفس و سرفه و گرفتگی آواز و سل و قرحه امعاء مفید است.تحقیقات نو:
به دانه مفید برای ذات الریه و مسائل ریوی***
بدل:
بزر قطونامضر:
جرم آن مسدّد و مضر احشاء ضعیفه و لعاب تخم آن یعنی به دانه مضعف و مرخی معده.مصلح:
در محرورین شکر و در مبرودین رازیانه.میزان شربت:
از رب آن تا بیست درم و از تخم آن تا دو مثقال و از لعاب به دانه تا ده مثقال.از گرمی اگر بود زحیر صادق *** رُبّ بهی و انار باشد لایق
باشد چوز سردی نتوان مانع شد*** گر برش عثا دهد طبیب حاذق
حکیم یوسفی
منبع مقاله :
کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول
منبع: راسخونabanhome.com: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.
bestcanadatours.com: مجری سفرهای گردشگری و تجاری و آموزشی | مجری مستقیم و کارگزار سفرهای بین المللی خارجی