دوقلوی به هم نچسبیده را بهتر بشناسیم
به گزارش بلاگ پو، کلیه ها عمل فوق را با تصفیه کردن بخش مایع خون به هنگام عبور از میان آن ها انجام می دهند. مواد لازم و اب را به خون باز می گردانند و مواد زاید و اب اضافی آن را می گیرند و به صورت ادرار درمی آورند. سپس ادرار به درون میزنای ها ریخته می شوند که مجاری متصل کننده کلیه ها و مثانه اند.

دوقلوی به هم نچسبیده را بهتر بشناسیم
دو کلیه در دو طرف ستون مهره ها در قسمت پشت شکم بین آخرین دنده و سومین مهره کمری قرار گرفته است که نقش مهمی در عملکرد مناسب بدن ایفا می نمایند.
عمل کلیه ها
- تمییز کردن خون از مواد زاید حاصل از کار طبیعی بدن- حفظ تعادل مایعات با همکاری بعضی اندام های دیگر
کلیه ها عمل فوق را با تصفیه کردن بخش مایع خون به هنگام عبور از میان آن ها انجام می دهند. مواد لازم و اب را به خون باز می گردانند و مواد زاید و اب اضافی آن را می گیرند و به صورت ادرار درمی آورند. سپس ادرار به درون میزنای ها ریخته می شوند که مجاری متصل نماینده کلیه ها و مثانه اند.
در بعضی مواقع بعضی عوامل از جمله عفونت های باکتریایی و ویروسی، تومورها، آسیب دیدگی های خارجی و نقض های مادرزادی موجب اختلال در عملکرد طبیعی کلیه ها می گردند.
علایم ناشی از اختلالات فوق
ادرار دردناک، تکرار ادرار، تأخیر ادرار، فشار ادرار، کم ادراری، پر ادراری، بی ادراری، شب ادراری، خون ادراری. با بروز هر یک از این علایم فرد باید فورا به پزشک مراجعه کند.نارسایی کلیه
نارسایی کلیه ها در اثر کاهش کارکرد کلیه به دلیل بیماری و یا عفونت ایجاد می شود. نارسایی کلیه ها به دو بخش، نارسایی حاد کلیه و نارسایی مزمن کلیه تقسیم می شود. این مشکل در هر سنی روی می دهد.- نارسایی حاد کلیه
کاهش ناگهانی کارکرد کلیه به مدت کوتاه را نارسایی حاد کلیه گویند (از چند دقیقه تا چند روز.) دلیل آن ناشی از اختلال تأمین خون کلیه ها، عفونت های شدید، التهاب کلیه (نفریت)، سموم و بیماری های دیگر که موجب آسیب به دو کلیه می شود می باشد. در واقع اگر هر دو کلیه به مدت کوتاهی عملکرد درستی نداشته باشند علایم نارسایی حاد کلیه بروز می نماید.
افرادی که با یک کلیه و یا با نقض مادرزادی کلیه به جهان می ایند مستعد ابتلا به نارسایی حاد کلیه می باشند. بعضی مواقع شوک های داخلی شدید همراه با کاهش جریان خون کلیه ها ممکن است موجب بروز نارسایی حاد کلیه شود.
علایم نارسایی حاد کلیه
- کم ادراری: کاهش فراوری ادرار گاهی همراه با خون- احتباس آب در بافت های بدن
- ضعف و خستگی
- تهوع
- کاهش اشتها
اگر نارسایی خیلی شدید نباشد، بیمار تحت رژیم غذایی مناسب و کاهش مصرف مایعات بعد از بهبود قرار می گیرد. تا زمانی که کارکرد کلیه طبیعی شود.
ولی وقتی نارسایی حاد کلیه به اسم عارضه بیماری شدید دیگری روی دهد پیش گیری و درمان از سوی پزشک و معمولاً در بیمارستان انجام می شود.
- نارسایی مزمن کلیه
در این نارسایی فرآورده های زاید و ازدیاد تجمع مایع در بدن باعث بروز نارسایی مزمن کلیه می شود.
عوامل مؤثر در بروز بیماری
- پیشرفت بیماری کلیه- بعضی نقص های مادرزادی دستگاه ادراری تناسلی مانند بیماری های چند کیستی کلیه که در آن کیست های کلیه به آهستگی رشد نموده و بافت طبیعی آن را تخریب می نماید.
- بیماری های وراثتی مانند التهاب ارثی کلیه
-اسیب های خارجی (البته به ندرت)
- بیماری هایی مانند فشار خون، دیابت و...
اگر نارسایی کلیه به میزان کافی شدید باشد اورمی در هر سنی ممکن است روی دهد. آغاز اورمی معمولاً تدریجی است که معمولا تا زمانی که فرد ضعیف و بیماری مزمن است به آن توجه نمی شود.
از جمله علایم بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دفع مقادیر غیر عادی و زیاد ادرار و نیاز به دفع در طول شب
- خواب آلودگی
- خستگی
- گاهی کاهش اشتها همراه با تهوع
در شرایطی که بیماری شدید است علایم زیر دیده می شود:
- ضعف
- کم خونی
- کشیدگی ماهیچه
- گاهی خونریزی داخلی
- فشار خون
- پف کردگی صورت و ورم پاها به دلیل احتباس مایعات
وقتی نارسایی مزمن روی دهد و بیماری روز به روز جدی تر شود درمان چندان راحت نیست. در این شرایط از دو شیوه جهت درمان استفاده می شود.
1- دیالیز
2- پیوند کلیه
دیالیز
گاهی باید کار طبیعی کلیه ها را با وسایل مکانیکی و با روشی به نام دیالیز انجام داد. که دو نوع دیالیز وجود دارد.1- همودیالیز: این روش خون را پاک و تصفیه نموده و مواد زاید خطرناک و نمک و مایعات اضافی بدن را دفع می نماید، فشار خون را کنترل نموده و تعادل مواد شیمیایی بدن را برقرار می نماید. معمولاً 3 بار در هفته و هر بار به مدت 2 تا 4 ساعت انجام شود.
2- دیالیز صفاقی: آب اضافی، مواد زاید و مواد شیمیایی زیادی بدن گرفته می شود.
پیوند کلیه
بعضی بیماران ممکن است مجبور به عمل جراحی پیوند کلیه یک دهنده باشند. کلیه می تواند متعلق به یک فرد سالم و زنده و یا فردی که تازه از جهان رفته، باشد. کلیه ای که با موفقیت پیوند شود کار کلیه طبیعی بیمار را در حالت سلامت انجام داده، مواد زاید و مایعات اضافی را از خون گرفته و ادرار حاصل را به وسیله مثانه دفع می نماید. فرد باید داروهای خاصی را بعد از عمل زیر نظر پزشک مصرف کند و تحت مراقبت پزشک باشد.
منبع:نشریه تغذیه و سلامتی شماره - 78
منبع: راسخونbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
asiaro.ir: سفر به آسیا و کشورهای شرق آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه
thailandro.ir: سفر به تایلند با همه خوشی ها و تفریحات هیجان انگیز