دیابتی ها و آزمایش A1C

به گزارش بلاگ پو، تقریبا همه کسانی که با دیابت و مسائل ناشی از آن سر و کار دارند، می دانند آزمایش قند خون چه یاری بزرگی به این بیماران می نماید. این آزمایش که تا چند سال پیش فقط در آزمایشگاه ها صورت می گرفت، این روزها خیلی ساده و با استفاده از یک دستگاه کنترل کننده قند خون (گلوکومتر) و یک قطره خون امکان پذیر است. اما آزمایش های مربوط به قند

دیابتی ها و آزمایش A1C

دیابتی ها و آزمایش A1C

نویسنده:

دیابتی ها باید سالی دو بار آزمایش A1C بدهند

تبادل نظر با دکتر مجتبی ملک، فوق تخصص غدد و متابولیسم

تقریبا همه کسانی که با دیابت و مسائل ناشی از آن سر و کار دارند، می دانند آزمایش قند خون چه یاری بزرگی به این بیماران می نماید. این آزمایش که تا چند سال پیش فقط در آزمایشگاه ها صورت می گرفت، این روزها خیلی ساده و با استفاده از یک دستگاه کنترل نماینده قند خون (گلوکومتر) و یک قطره خون امکان پذیر است. اما آزمایش های مربوط به قند خون هم پیشرفت های زیادی نموده و یکی از این آزمایش های نسبتا تازه، آزمایشی موسوم به هموگلوبین A1C است که به سرعت در حال فراگیر شدن بوده و به طور مشخصی کار پزشکان و بیماران را ساده تر نموده است. برای آشنایی با این آزمایش، به سراغ دکتر مجتبی ملک، فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم رفته ایم تا با این آزمایش بیشتر آشنا شویم.

آقای دکتر! آزمایش های ساده قند خون که برای دیابتی ها انجام می گردد، چه آزمایش هایی هستند؟

در حال حاضر، بیماران برای مقدار گیری قند خون یا به آزمایشگاه مراجعه می نمایند یا از دستگاه های خانگی (گلوکومتر) برای مقدار گیری قند خون استفاده می نمایند. روش های آزمایشگاهی برای مقدار گیری قند خون دقیق تر از گلوکومتر است و بیماران هر چند وقت یک بار باید قند خون خود را در آزمایشگاه مقدار گیری نموده و صحت گلوکومتر را کنترل نمایند. البته گلوکومتر برای مصارف خانگی وکنترل منظم قند در منزل، به خصوص تشخیص افت قند خون، بسیار مناسب است و در اختیار داشتن آن برای بیماران دیابتی (به خصوص، بیمارانی که انسولین دریافت می نمایند) لازم است. باید توجه داشت که به دلیل تفاوت تکنیکی روش های آزمایشگاهی با گلوکومتر ممکن است اختلاف حدود 15 تا 20 درصدی در قند هم زمان با این دو روش دیده گردد؛ مثلا قند خون گزارش شده 100 میلی گرم در دسی لیتر به وسیله آزمایشگاه ممکن است با گلوکومتر 115 گزارش گردد.

آزمایش هموگلوبین A1C به زبان ساده چه آزمایشی است؟

بخشی از قند خون ما در بدن به هموگلوبین وصل می گردد که مقدار آن قابل مقدار گیری است. در حقیقت، ای وان سی روشی است که درصد هموگلوبین پیوندشده به قند را نشان می دهد. از آنجایی که طول عمر گلبول های قرمز حدود 2 تا 3 ماه است با مقدار گیری ای وان سی می توان وضیت کنترل قند را در 3ماه گذشته نشان داد. در بیماران دیابتی توصیه می گردد که ای وان سی کمتر از 7 درصد و ترجیحا کمتر از 5/6 درصد نگهداری گردد. هر چه قدر ای وان سی بیمار کمتر باشد، نشانگر کنترل بهتر و وضیت مطلوب تر در 3 ماه گذشته است.

آیا این آزمایش می تواند جایگزین قند خون ناشتا گردد؟

همان طور که در بالا شرح داده شد، قند خون ناشتا صرفا بیانگر شرایط بیمار در آن روز است در حالی که ای وان سی نمایانگر شرایط کنترل قند در 3ماه گذشته است؛ لذا اگرچه کنترل قند خون ناشتا برای رسیدن به ای وان سی مطلوب لازم است ولی کافی نیست و بیماران سالانه باید 2 تا 4 بار جهت اطلاع از شرایط کلی کنترل قند خون، ای وان سی را مقدار گیری نمایند. اما برای تشخیص دیابت تا به امروز از قند ناشتا یا قند دو ساعت بعد از مصرف 75 گرم گلوگز (که به وسیله آزمایشگاه به بیمار داده می گردد) استفاده می شده؛ به طوری که دوبار قند خون ناشتای مساوی یا بالاتر از 126 یا قند دو ساعت بعد از مصرف 75 گرم گلوگز مساوی یا بالاتر از 200 دیابت اطلاق می شد. به تازگی ای وان سی بیشتر یا مساوی 5/6 درصد به اسم معیار تازه دیابت اعلام شده است. به این مفهوم، ای وان سی برای تشخیص دیابت می تواند به اسم جایگزین قند ناشتا به کار رود. اگرچه با توجه به سادگی و ارزانی مقدار گیری قند خون ناشتا همچنان روش اول توصیه شده برای تشخیص دیابت است.

تفاوت جواب های آزمایشگاهی این آزمایش در چیست؟ منظورم این است که جواب کاذب در چه مواردی روی می دهد؟

ای وان سی با روش های مختلف و به وسیله کیت های مختلف مقدار گیری می گردد که با توجه به اینکه از نظر تکنیکی مقدار گیری آن سخت است، عوامل فوق باعث تفاوت در جواب ها می گردد.

کیفیت آزمایشگاه هم در جوابی که می گیریم، تاثیر دارد؟

متاسفانه بله. آزمایشگاه های مختلف با توجه به این که از کدام روش مقدار گیری با چه تجهیزات و مواد اولیه ای استفاده می نمایند و با توجه به توان نیروی انسانی شان با یکدیگر متفاوت اند.

آیا برای این آزمایش هم باید ناشتا باشیم؟

برای مقدار گیری ای وان سی به تنهایی احتیاج به ناشتا بودن نیست ولی چنانچه همراه با قند خون ناشتا درخواست گردد باید بیمار ناشتا باشد.

مقادیر ایده ال ای وان سی چیست؟

ای وان سی کمتر از 6/5 درصد، طبیعی است. بین 7/5 تا 4/6 درصد، در مرحله قبل از دیابت است و بالای 5/6 درصد یا بیشتر دیابت اطلاق می گردد. ولی همان طور که اشاره کردم، در بیماران دیابتی توصیه می گردد که ای وان سی کمتر از 7 درصد و ترجیحا کمتر از 5/6 درصد باشد. هر چه قدر ای وان سی بیمار کمتر باشد، نشانگر کنترل بهتر و وضیت مطلوب تر در 3ماه گذشته است.

منبع: http://salamat.com

ae

fun30t1.ir: شهر سرگرمی، در شهر سرگرمی کلی مطلب باحال براتون داریم

javedandld.ir: مجله جاودان | مجله خانه و خانواده ایرانی

منبع: راسخون
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 54530

به "دیابتی ها و آزمایش A1C" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دیابتی ها و آزمایش A1C"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید