سر و کله تب کریمه کنگو دوباره پیدا شد؛ چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟

به گزارش بلاگ پو، سر و کله بیماری تب کریمه کنگو دوباره پیدا شد و امروز وزارت بهداشت رسما خاطرنشان کرد که آمار ابتلای به این بیماری سال جاری حدود 77 نفر اعلام شده که از این تعداد 5 نفر فوت شدند.

سر و کله تب کریمه کنگو دوباره پیدا شد؛ چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟

مهم ترین بخش های اظهارات محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت به توضیح زیر است:

- با توجه به نزدیکی به ایام عید قربان و در پی آن افزایش ذبح دام، لزوم رعایت نکات بهداشتی در ذبح دام به منظور جلوگیری از انتقال احتمالی بیماری ها لازم است.

- سازمان بهداشت جهانی 10 عامل بیماری های خطرناک در تمام جهان که همگی به یک نسبت اهمیت دارند را انتخاب و به همه کشورها اعلام نموده که این 10 عامل خطرناک فارغ از مشاهده در کشورها، مورد ملاحظه و توجه قرار گیرند. تب کریمه کنگو یکی از آنهاست

- آمار ابتلای سال جاری حدود 77 نفر اعلام شده که از این تعداد 5 نفر فوت شدند و استان سیستان و بلوچستان دارای بیشترین آمار ابتلاست که حدود 22 یا 23 مورد از این 77 نفر را شامل می گردد. استان گیلان با 14 مورد در رتبه بعدی قرار گرفته است؛ بخصوص شهرستان رودسر. بعلاوه استان های خراسان رضوی، اردبیل و کرمانشاه جزو سایر استان های دارای موارد ابتلای بالا بوده اند.

- اندازه کشندگی این بیماری در 18 سال گذشته در ایران، از بالای 60 درصد در سال 78 به زیر 10 درصد در سال 96 رسیده است.

- مردم یقین داشته باشند که گوشت کشتارگاه تحت نظارت های متعدد ادارات دامپزشکی بوده و از کشتار آزاد و تبلیغات منفی بازارگردانان آن رویگردان باشند.

تب کریمه کنگو چه بیماری است؟

بیماری ویروسی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) با گزش یک کنه از خانواده Bunyaviridae منتقل می گردد و گرچه میزبان اصلی آن حیوانات است، ولی موارد پراکنده آن در انسان هم دیده می گردد.

این بیماری برای اولین بار در سال 1944 در شبه جزیره کریمه به وسیله دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال 1969 معین شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی سال 1956 در کنگو پیدا شد و ترکیب نام این دو منطقه علت نامگذاری این بیماری است.

CCHF بیشتر در آفریقا، بالکان، خاورمیانه و کشورهای آسیای جنوبی دیده می گردد. طیف وسیعی از حیوانات وحشی و حیوانات اهلی مانند گاو، گوسفند و بز میزبان اصلی این ویروس هستند. پرندگان معمولا نسبت به ویروس مقاوم هستند؛ ولی شیوع آن در شتر مرغ و کشتارگاه های مرغ در آفریقا هم دیده شده است.

ویروس CCHF بر اثر گزش کنه و تماس با خون و بافت آلوده بوجود می آید. بیشتر قربانیان کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان و کشاورزان هستند.

این بیماری چه نشانه هایی دارد؟

تب، درد عضلانی، گردن درد، سفت شدن بافت گردن، درد چشم، حساسیت چشم نسبت به نور، تهوع، استفراغ، اسهال، شکم درد، گلودرد، نوسانات خلقی شدید و خواب آلودگی از مهمترین علایم تب خونریزی دهنده کنگو هستند.

در بعضی بیماران افزایش ضربان قلب، تورم غدد لنفاوی، بزرگ شدن کبد، خونریزی داخلی قابل مشاهده از روی پوست، نارسایی کبد و ریه هم دیده می گردد. داروهای ضد ویروسی تنها راه درمان بیماری هستند که به صورت خوراکی و وریدی استفاده می شوند.

براحتی می توانید پیشگیری کنید

خرید گوشت از مراکز و کشتارگاه های مورد تایید وزارت بهداشت مهم ترین روش پیشگیری از این بیماری است.

بعلاوه دامپزشکان هم تاکید می نمایند، تهیه گوشت از مراکز مورد تایید بهداشتی و دامپزشکی و فریز کردن گوشت قبل از مصرف در دمای فریزر به مدت سه تا چهار ساعت، ویروس تب کنگو را از بین می برد. پختن درست و کامل گوشت مصرفی هم همین اثر را دارد.

اگر حیوان آلوده در روزهای اوج بیماری ذبح گردد و ذبح نماینده دستکش به دست نداشته باشد یا اگر دستش خراش بردارد، ویروس بلافاصله به او منتقل می گردد.

استفاده از اقدامات محافظتی در جلوگیری از ابتلا به این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور خاص، پزشکان و دامپزشکان باید همواره از دستکش، روپوش بلند، شلوار و چکمه مخصوص استفاده نمایند.

اصرار بر این است دام های وارداتی حتما به وسیله دامپزشک معاینه شوند و بعد در اختیار کشتارگاه ها قرار گیرند. بعلاوه باید از خرید گوشت های بازرسی نشده و بدون مهر دامپزشکی خودداری گردد.

در صورت ابتلا چه کارهایی باید انجام دهیم؟

1. بیمار مشکوک به CCHF باید ایزوله گردد و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد.

کلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لوله های خون، سرنگ های استفاده شده و هر وسیله ای که با ترشحات بیمار درتماس بوده باید سوزانده گردد.

2. سمپاشی منازل و اصطبل ها جهت کاهش کنه ها

3. مصرف مواد ضد عفونی جهت گندزدایی توالت ها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار

4. به علت اینکه متأسفانه دام بدون علامت است، باید از مصرف گوشت تازه خودداری گردد و دام پس از ذبح تا 24 ساعت در دمای منفی 1 تا 4 قرار گیرد تا ویروس های آن کشته شوند و پس از آن مصرف گردد.

5. در هنگامی که پرسنل مراقب بیمار در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات بدن و یا فضولات بیمار قرار می گیرند بایستی فوراً سطح آلوده را با آب و صابون بشویند.

6. از خرید گوشت های بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) خودداری کنید.

7. کارکنان بهداشتی و درمانی و افرادی که با خون، ترشحات بدن بیمار و یا بافت های آلوده بیماران تماس داشته اند باید مرتب و حداقل تا چهارده روز پس از تماس تحت نظر بوده و درجه حرارت بدن آن ها هر روز کنترل گردد و در صورت ظهور علایم بالینی مطابق با تعریف مورد محتمل بلافاصله درمان برای آنان آغاز شده و اقدامات بعدی بعمل آید.

منبع: ایرنا زندگی
انتشار: 16 مهر 1400 بروزرسانی: 16 مهر 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 55188

به "سر و کله تب کریمه کنگو دوباره پیدا شد؛ چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سر و کله تب کریمه کنگو دوباره پیدا شد؛ چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید