فامیلی های عجیب، تغییر نموده و متفاوت چهره های ایرانی

به گزارش بلاگ پو، روزنامه هفت صبح - احمد رنجبر: اجباری شدن نام خانوادگی برای افراد در ایران (1313 ش)؛ این عنوانی است که در تقویم های غیررسمی می بینیم. این اتفاق دستمایه تدوین پرونده امروز شده که خمیرمایه اش را از سینما می گیرد.

فامیلی های عجیب، تغییر نموده و متفاوت چهره های ایرانی

فکر کردیم چطور می توان با فامیلی های سینمایی وارد بازی شد. با وحید سعیدی که ایده را پیشنهاد داده و مرجان فاطمی مشورت کردیم که حاصلش تقسیم بندی سوژه در 10 مورد است: آن ها که تکراری هستند، آن ها که تغییر نموده اند، فامیلی هایی که کوتاه شده اند، فامیلی هایی که اسم هستند، آن ها که از شغل می آیند، آن ها که ریشه تاریخی دارند، آن ها که از مکانی خاص عاریت گرفته شده اند و ...

این پرونده صرفاً برای سرگرمی تهیه شده و دنبال هدف دیگری نیست. پس بخوانید و لبخند بزنید. راستی شما از نام فامیلی تان راضی هستید یا دنبال تغییر آن می گشت؟

فامیلی هایی که تغییر نموده اند

امکان تغییر اسم خانوادگی همواره وجود دارد. در میان سینمایی ها هم این اتفاق به وفوررخ داده است. البته تغییر نام هم زیاد شاهد بوده ایم که از آن به عنوان نام هنری یاد می شود.

مردها:

احمد سعید حق پرست راد؛ این اسم کامل سعید راد، بازیگر باسابقه و خوش نقش سینمای ماست. او بهمن 91 در مصاحبه با روزنامه جام جم که ایسنا آن را بازنشر داده است، در پاسخ به این سؤال که اسم شما احمد حق پرست راد است، پس چرا به سعید راد معروف هستید؟ گفته بود: بله! من در واقع سعید احمد حق پرست راد هستم! چون اسم برادرم حمید بود از همان بچگی من را سعید صدا می کردند و در شناسنامه اسمم احمد است.

سعید راد

چند دهه است بازی می نماید و به این اسم هنری شناخته می شود.

زن ها:

در میان خانم ها با موارد زیادی روبرو می شویم که تغییر فامیلی داده یا فامیلی هنری برای خودشان انتخاب نموده اند:

گلاب جمعه

، با نام اصلی گلاب مستعان، فخری خوروش با نام اصلی فخری اسودی، شهلا ریاحی با نام اصلی قدرت الزمان وفادوست، مهین شهابی با نام اصلی تعیین نیک طبع، رقیه چهره آزاد با نام اصلی رقیه فخرالملوک توکلی، پروانه معصومی با نام اصلی سکینه کبودرآهنگی و بیتا فرهی با نام اصلی بیتا لهارخانی دینبلی. زنده یاد حمیده خیرآبادی از مواردی است که نامش را تغییر داد، نام او نادره بود.

مورد ویژه:

جمشید هاشم پور

مورد ویژه است، چون پیش از انقلاب با نام هنری آریا مشغول به فعالیت بود و تا سال ها بعد از انقلاب هم با این اسم بازی می کرد. او سال 1361 به دعوت مسعود کیمیایی برای بازی در فیلم خط قرمز دوباره به سینما بازگشت. هاشم پور ستاره سینمای ایران در دهه هفتاد بود. بازی او در نقش زینال بندری با سر تراشیده او را میان مردم مطرح نمود... گفته می شود بعد از مدتی او اجازه استفاده از نام هنری آریا را نداشت و حالا از فامیلی خودش یعنی هاشم پور بهره می برد.

نکته:

شیرین بینا دراصل فامیلی اش صدق گویا است. می گویند برای اینکه با خواهرش نگین تداخل فامیلی پیدا نکند سراغ بینا رفته است. مهرشاد کارخانی کارگردان سینما در اصل فامیلی حمیدنژاد داشته. او برادر عزیزالله حمیدنژاد کارگردان سینما و تلویزیون است.

فامیلی هایی که مختصر شده اند

خیلی از فامیلی ها پسوند دارند. اکثر پسوند ها هم مربوط به محل زندگی می شود. منتهی در اطراف خودمان زیاد سراغ داریم که پسوند ها کاربرد ندارند جز در موارد خاص، مثل قراردادها، ثبت اسناد و ... در بین سینمایی ها هم مواردی هست که نام شان برای سهولت در خوانش کوتاه شده.

کارگردان ها:

زنده یاد علی حاتمی شاخص ترین کارگردانی است که نامش کوتاه شده. عنوان کامل او عباسعلی حاتمی عباسی است. در تیتراژ آثارش، اما او را به عنوان حاتمی می شناسیم. کمال تبریزی دیگر کارگردان شاخص سینمای ما است که فامیلی اش را کوتاه نموده. او یک عنوان را از ابتدای فامیلی اش برداشته. اصلش این است: کمال مصفای تبریزی.

مجید مجیدی

هم پسوند تالشی دارد، اما رسماً مورد استفاده قرار نمی گیرد. سعید سهیلی هم دیگر کارگردانی است که یک عنوان پیش از فامیلی اش بوده، ولی از آن استفاده نمی نماید: سعید مهراد سهیلی.

بازیگرها:

مهدی هاشمی علاوه بر اینکه فامیلی اش جزو موارد فراگیر است، در دسته کوتاه شده ها هم قرار می گیرد. قرمزی پسوند این بازیگر شاخص سینما و تلویزیون کشورمان است که در ادامه آن را حذف نموده. آقای هاشمی پیشوند میر هم در ابتدای اسمش دارد: میرمهدی هاشمی قرمزی. رامبد جوان تبریزی؛ این اسم کامل مجری محبوب خندوانه است که در این برنامه بار ها آن را تکرار نموده و گفته از داشتن عنوان تبریز افتخار می نماید.

پژمان بازغی

کیسمی عنوان کامل بازیگر و مجری محبوب کودک شو است.

فرزندان:

داشتن پسوند و پیشوند در فامیلی برای فرزندان سینماگران یک امکان است تا از آن به عنوان اسم هنری شان بهره ببرند. سال پیش سینا مهراد که با سریال پدر به شهرت رسید، خیلی ها می پرسند چرا از فامیلی پدرش (سعید سهیلی) استفاده ننموده. بعداً کاشف به عمل آمد فامیلی شان این است: مهراد سهیلی.سینا هم از مهراد خالی استفاده نموده که به نظر او هنری تر است. برادرش ساعد، اما همان سهیلی را برداشته.

زهرا مصفا، عکاس مطرح سینما، دختر کمال تبریزی است. او هم بخش مصفا را از فامیلی پدر (کمال مصفای تبریزی) عاریت گرفته.

نکته: محبوبه بیات و حمیرا ریاضی دو بازیگر زن سینمای ما هستند که فامیلی شان کوتاه شده است. خانم بیات پسوند مختاری هم دارد. اسم کاملش این است: کلثوم بیات مختاری. خانم حمیرا ریاضی هم یک پیشوند پیش از ریاضی داشته؛ فامیلی کاملش این است: حمیرا حسنی ریاضی

فامیلی های پرتکرار

یکی از وجوه مشترک سینماگران، فامیلی آن ها است. در این میان طباطبایی، جعفری، هاشمی و گودرزی بیشترین تکرار را دارند. به دلیل فعالیت خانوادگی بعضی سینمایی ها، دایره این بخش گسترده تر شده، اما از خانواده فراتر نرفته؛ مثل خانواده محترم شریفی نیا.

طباطبایی:

بهنوش، لادن و طناز شاخص ترین بازیگرانی هستند که فامیلی شان طباطبایی است. بهنوش طباطبایی بعد از مدت ها کم کاری سال پیش در فیلم های غلامرضا تختی و ماجرای نیمروز؛ رد خون بازی کرد که اولی نوروز اکران شد و دومی مهرماه به سینما ها می آید. لادن از ایران رفته است و دیگر فعالیتی در سینما و تلویزیون ندارد. طناز فعال ترین طباطبایی است که از امروز فیلم جدید او یعنی روسی اکران عمومی می شود. او طلا را هم در نوبت نمایش دارد.

جعفری:

بهناز، امیر و مجید شاخص ترین جعفری های سینما هستند. مجید جعفری چهره شناخته شده تئاتر است و در سینما فعالیت زیادی نداشته. یک روز بخصوص آخرین فیلمی است که با بازی او اکران عمومی شد. امیر و بهناز، اما جزو جعفری های شناخته شده سینما و تلویزیون هستند که سابقه تئاتری نیز دارند.

امیر چندی پیش چهارانگشت را روی پرده سینما ها داشت و به زودی زیر نظر او اکران می شود. از بهناز هم به تازگی جاده قدیم وارد شبکه نمایش خانگی شده است. به این جمع باید خانواده جعفری جوزانی را هم افزود: مسعود، فتح الله، نیما و سحر.

هاشمی:

یکی از فامیلی های محبوب در کشور است که در سینما ها هم چهره های زیادی این فامیلی را دارند. شاخص ترین چهره مهدی هاشمی است. این بازیگر با یک چهره سیاسی هم شباهت نام و فامیل دارد. دختر او نورا هم یکی از هاشمی های دیگر سینما است که خب آن طور که پیش بینی می شد به شهرت نرسید. برادر مهدی یعنی ناصر هم از شاخص های خانوده هاشمی است. سید جواد هاشمی دیگر چهره مطرح است که عموماً او را به عنوان بازیگر می شناسند و مترصد ساخت فیلم جدید خود است. راهنمایی و بهمن هاشمی را هم فراموش نکنیم.

نکته:

گودرزی و حسینی هم جزو فامیلی های پرتکرار سینما است. فاطمه، سروش و حمید گودرزی چهره های شاخص این فامیلی هستند. سروش به حاشیه رفته، اما فاطمه و حمید بازیگران پرکار سریال های تلویزیونی هستند. شهاب نام آورترین بازیگری است که فامیلی حسینی دارد. فرشته حسینی هم به تازگی وارد دنیای بازیگری شده.

فامیلی های هم خانواده یا شبیه هم

یک دسته فامیلی هستند که از حروف مشابه بهره می برند. اگر دو نفر در یک جا چنین شرایطی داشته باشند، بقیه مدت ها سردرگم می شوند! در سینما هم از این دست فامیلی ها داریم که از قضا مورد شوخی هم قرار گرفته اند.

عرب نیا و پورعرب: معروف ترین فامیلی موجود در سینما که خیلی وقت ها با هم اشتباه گرفته می شوند، مربوط است به آقایان ابوالفضل پورعرب و فریبرز عرب نیا. اشتراک در واژه عرب عامل اصلی ایجاد اشتباه توسط کسانی است که خیلی سینما را به شکل حرفه ای دنبال نمی نمایند. وگرنه کیست که تفاوت این دو بازیگر شاخص سینمای ما را تشخیص ندهد؟ وجود چند اشتراک حرفی در اسم کوچک آن ها بر سخت شدن تشخیص شان توسط مخاطب هم بی تاثیر نیست. ابوالفضل پورعرب و فریبرز عرب نیا بار ها دستمایه شوخی هایی شده اند که بعضاً جذاب هم هستند. جمع حاتمی: علی حاتمی، ابراهیم حاتمی کیا، علی شاه حاتمی، لیلا و محمد حاتمی. ماشاءالله تعداد حاتمی های سینما زیاد است.

پس کسانی که اهل سینما نیستند، حق دارند گاهی گیج شوند که کدام، کدام است! زنده یاد علی حاتمی و دخترش لیلا معرف همه است؛ ابراهیم حاتمی کیا هم جزو کارگردان های مشهور است. شاه حاتمی در تلویزیون چندسریال خوب داشته که این شب ها خوش رکاب او بازپخش می شود. محمد حاتمی هم کارگردان تئاتر و بازیگر تلویزیون است و با حاتمی کیا در آژانس شیشه ای همکاری داشته.

کیمیایی و کیمیاوی:

فقط یک حرف تفاوت دارند و طبیعی است که با هم اشتباه گرفته شوند! داریم از مسعود کیمیایی و پرویز کیمیاوی می گوییم. هر دو کارگردان های شاخص سینمای ما هستند. اولی، اما چهره ای است که میان عامه مخاطبان شهرت دارد، اما کیمیاوی را فقط پیگیران حرفه ای سینما می شناسند.

پرویز کیمیاوی همراه سهراب شهید ثالث و عباس کیارستمی از چهره های برجسته مینیمالیست در موج نوی سینمای ایران به شمار می آید. او برنده جایزه خرس نقره ای جشنواره فیلم برلین برای فیلم باغ سنگی در سال 1976 است. فاطمه معتمدآریا و جمشید آریاهم تشابهاتی دارند.

نکته:

سیدمهرداد ضیایی و مهرداد ضیایی فقط در یک پیشوند با هم تفاوت دارند. هر دو بازیگر هستند و نام آن ها را به فور در تیتراژ سریال های تلویزیونی می بینیم. این دو یک استثنا محسوب می شوند که هم اسمشان و هم فامیلی شان یکی است. یک سید نقطه تمایز آن ها را شکل می دهد.

فامیلی هایی که برگرفته از شغل هستند

یکی از مبنا های انتخاب فامیلی در کشور ما توجه به پیشه هر خانواده بوده است. در مناطق مختلف بسته به هر شغل شاهد فامیلی های متعدد هستیم که ریشه در یک حرف خاص دارد. مثل جوکار، گندمکار، شالیکار، رنگرز و ...

پسونددار:

بعضی فامیلی ها هستند که پسوند دارند. غالب فامیلی ها ی نسبت با آن ها است و در میان سینماگران هم شاهد نمونه های فراوان هستیم. این اتفاق برای فامیلی هایی که از شغل می آیند هم رخ داد. شاخص ترین فامیلی های این دسته

مهران مدیری

، مریلا زارعی،

نگار جواهریان

و پگاه آهنگرانی هستند. درباره عطاران خوب است بدانیم که این اسم آن طور که در فرهنگنامه ها آمده یکی از هفت دروازه شهر بخارا است... پس با این حساب آقا رضا نسبتی با عطاری ندارد! دیگر رضای سینما یعنی رویگری، اما فامیلی اش مستقیماً از یک حرفه گرفته شده است.

تک سیلابی:

حالا برویم سراغ آن ها که فامیلی شان پیشوند یا پسوند ندارد. مهم ترین نام این فهرست محمد علی کشاورز است. بازیگر صاحب نام سینما و تلویزیون از فامیلی ای بهره می برد که در کشور ما فراوانی دارد و خیلی ها آن را استفاده نموده اند. هادی مرزبان، نیما بانک، امید بنکدار و

میترا حجار

دیگر فامیلی هایی هستند که از شغل می آیند. غیر از بانک که پیشتر یک ی پسوند هم داشته بقیه این شغل ها از بین رفتند. به این جمع محمد علی باشه آهنگر را هم می توان افزود؛ با اغماض البته. اگر باز هم اغماض کنیم به داریوش کاردان هم می رسیم.

دو سیلابی:

و، اما نوبت به فامیلی های دو سیلابی می رسد. علاوه بر خانواده کاسه ساز که شاخص ترین شان زنده یاد حبیب الله کاسه ساز است به

مریم پالیزبان

می رسیم. در تعریف این شغل این طور آمده: باغبان، بستان بان، بوستان بان. نگاه دارنده فالیز. دهقان. گفتیم دهقان یاد شقایق دهقان افتادیم که خب فامیلی اش تک سیلابی است و قاعدتاً باید در فهرست بالا می آمد! علیرضا بذر افشان کارگردان تلویزیون هم نامش از یک شغل می آید و دو سیلابی است.

نکته:

در این جمع دو نام معتبر دیده می شود. محمدعلی کشاورز که یکی از پنج بازیگر نسل طلایی سینمای ما است. در کنار علی نصیریان و زنده یادان جمشید مشایخی، داود رشیدی و عزت الله انتظامی، مهران مدیری هم چهره شاخص این جمع است که محبوبیت او همچنان ادامه دارد.

فامیلی های برگرفته از تاریخ

بعضی فامیلی ها از یک سلسله پادشاهی گرفته شده اند. به طور تعیین چهار سلسله هستند که نام آن ها را روی فامیلی بعضی سینماگران می بینیم. بهرنگ علوی هم هست که برگرفته از نام حکومت اسلامی است.

تیموریان:

در تعریف این سلسله این طور آمده: تیموریان یا گورکانیان ایران (771-911 ه. ق.) (1370-1506 م.) دودمانی مغول تبار بودند. بنیانگذار این دودمان تیمور گورکانی بود که در آسیای میانه می زیست و سمرقند پایتختش بود.

رویا تیمویان

بازیگر پیروز و محبوب سینما شاخص ترین چهره ای است که فامیلی اش از این سلسله عاریت گرفته شده. یوسف تیموری هم دیگر بازیگری است که فامیلی اش از این سلسله می آید. تیموری بازیگری است که در عرصه کمدی به محبوبیت رسیده و عمده فعالیتش در حوزه طنز است.

افشاریان:

در شرح مختصر این سلسله می خوانیم: افشاریان، نام دودمانی ایرانی (1163-1129 شمسی) و اعضای یک سلسله بودند که به مدت 15 سال بر ایران فرمانروایی کردند. بنیان گذار این دودمان نادرشاه افشار بود. نادر شاه از ایل افشار بود که از ایل های ترکمان بودند.

مهناز افشار

شاخص ترین چهره ای است که فامیلی اش را از این سلسله عاریت گرفته. او این روز ها در آلمان بسر می برد و همزمان فیلم قسم را روی پرده سینما ها دارد. مهشید افشارزاده را هم می توان در این دسته قرار داد. قاسم افشار خواننده هم چهره شاخص دیگر این دسته است.

صفاریان:

صفاریان دودمانی ایرانی بودند که بر بخش هایی از ایران، افغانستان، تاجیکستان و پاکستان کنونی حکومت می کردند. پایتخت ایشان شهر زرنگ بود و آنان را از نوادگان ساسانیان می دانستند که پس از حمله اعراب به سیستان مهاجرت نموده بودند. این مطلب را مرور کردیم تا اطلاعات تاریخی مان تازه شود.

سامان صفاری

، بازیگر تازه مطرح شده به همراه برادر کارگردانش یعنی ابوالفضل در این دسته قرار می گیرند. سیاوش و فواد صفاریان پور، دو برادر دیگری هستند که فامیلی شان از یک سلسله تاریخی می آید. این دو از مجریان مشهور تلویزیون ما هستند.

نکته:

زندیه هم سهم زیادی در فامیلی های رایج کشور دارد. در سینما امیرمحمد زند این فامیلی را یدک می کشد. یک هنرور به نام کریم خان زند هم در سینما سراغ داریم علی زند وکیلی دیگر چهره هنری شاخص است که می دانید به خوانندگی شهره است.

فامیلی هایی که اسم هستند

خیلی از فامیلی ها برگرفته از اسم خاص است که خب مصادیق اش را هم در جامعه و هم در سینما زیاد سراغ دارید. شاخص ترین مورد اصغر فرهادی که فامیلی اش برگرفته از فرهاد معروف است. در این بخش سروکارمان با فامیلی هایی است که یک اسم هستند؛ بدون هیچ پسوند و پیشوندی.

دوتایی ها:

بهرام و وحید دو فامیلی هستند که روی دو نفر از چهره های سینمایی واقع شده است. پرویز بهرام، دوبلور باسابقه و توانای کشورمان شاخص ترین چهره ای است که فامیلی او برگرفته از یک شخصیت کهن است.

پانته آ بهرام

هم دیگر چهره شاخصی است که در این دسته بندی قرار می گیرد. وجه اشتراک هردو نام کوچک شان است که همچون فامیلی شان تاریخی است. وحید هم دوبار کاربرد داشته: مینا و نادر. مینا وحید بازیگری است که در چند سال اخیر تبدیل به چهره ای مطرح شده. نادر وحید، نویسنده سینما و تلویزیون است.

تکی ها:

به این جمع می توان تعداد زیادی بازیگر و کارگردان را افزود که فامیلی شان یک اسم است. معروف ترین شان شیلا خداداد که فامیلی اش از یک اسم بر گرفته شده. سیاوش طهمورث هم فامیلی اش از یک شخصیت کهن به عاریت گرفته شده. حسین شهاب، بازیگر فقید هم در این دسته بندی قرار می گیرد، اما یک پسوند (منش) داشت منتهی کمتر کسی از آن باخبر بود.

منوچهر آذر

، حمیدرضا پگاه، شهرزاد عبدالمجید، فریبا کامران و فریال بهزاد هم دیگر کسانی اند که در این تعریف قرار می گیرند.

مورد خاص:

در میان کسانی که فامیلی شان برگرفته از یک اسم است، یک مورد خاص دیده می شود: ناصر و هادی. این زن و شوهر از این منظر صاحب یک رکورد هستند! (چه رکوردی آخر؟!)

یکتا ناصر و منوچهر هادی

چند سالی است باهم ازدواج نموده اند که حاصل آن یک دختر به نام سوفیا است. هادی ابتدای سال فیلم رحمان 1400 را در مقام کارگردان روی اکران سینما ها داشت و ناصر بازیگر آن بود. فیلم توقیف شد که شرحش را می دانید. سریال دل تازه ترین همکاری این زوج سینمایی است که به زودی وارد شبکه نمایش خانگی خواهد شد.

نکته:

آذر و پگاه دو اسم دخترانه ای هستند که تبدیل به فامیلی سینمایی ها شده. بقیه اسم ها پسرانه هستند: بهرام، وحید، ناصر، هادی، طهمورث، شهاب و خداداد. در مشتقات شان، اما سهم اسم های دخترانه زیاد می شود؛ مثل فاطمی، آذری و ...

فامیلی هایی که از نام شهر گرفته شده اند

موقع انتخاب فامیلی، یکی از اصول رایج، بهره مندی از مکان بوده است. یعنی مأمور اسم گذاری به شهر و روستای محل زندگی آدم ها نگاه می نموده و فامیلی شان را از آنجا عاریت می گرفته. اتفاقاً خیلی هم بامسما است. در میان سینمایی ها هم شاهد فامیلی های مکانی هستیم.

زن ها:

شاخص ترین بازیگر زنی که فامیلی اش از یک مکان می آید،

هدیه تهرانی

است. در بیوگرافی او می خوانیم که متولد تهران است و چه بسا نسب او هم متعلق به همین شهر باشد. تهرانی چند دهه است در سطح اول بازیگری فعالیت می نماید. او روز های نارنجی و مسخره باز را در نوبت اکران دارد. تهرانی بخش عمده وقتش را صرف محیط زیست می نماید. مینا لاکانی هم متولد تهران است. درباره لاکان هم بدانیم که روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان رشت در استان گیلان ایران.

مردها:

علی دهکردی، کامران و عمار تفتی، مسعود ده نمکی،

حسن پورشیرازی

، مهدی میامی و... این ها سینماگرانی هستند که فامیلی شان از یک مکان خاص گرفته شده است. نمی دانیم آیا این ها نسبتی با محل فامیلی شان دارند یا خیر. دهکرد نام قدیم شهرکرد و نام روستایی در شهرستان بروجرد است. ده نمک روستای تاریخی در استان سمنان است که قدمتی هزاران ساله دارد. تفت شهری است در بخش مرکزی شهرستان تفت که در استان یزد واقع شده است. میامی شهری است در استان سمنان.

مورد ویژه: ابراهیم گلستان

را به عنوان مورد ویژه انتخاب کردیم، چون زمانی که فامیلی شان انتخاب می شده استانی به نام گلستان وجود نداشته. گلستان علاوه بر اینکه اثر معروف سعدی بزرگ است، به محل رویش گل هم گفته می شود. در ویکی پدیا ابراهیم گلستان این طور معرفی شده: سیدابراهیم گلستان (با نام اصلی سید ابراهیم تقوی شیرازی) کارگردان، داستان نویس، مترجم، روزنامه نگار و عکاس ایرانی است. ابراهیم گلستان در سال 1340 برای فیلم یک آتش پیروز به دریافت مدال برنز جشنواره فیلم کوتاه ونیز شد. این جایزه، اولین جایزه بین المللی برای یک کارگردان ایرانی به شمار می رود.

نکته:

فرزانه کابلی از جمله بازیگرانی است که فامیلی اش از یک مکان می آید. کابل روزگاری جزو ایران بوده، اما الان جزو کشور افغانستان به حساب می آید. خانواده فراهانی هم فامیلی شان از مکان عاریت گرفته شده؛ شهری در استان مرکزی: بهزاد، شقایق و گلشیفته.

فامیلی های خاص یا منحصربه فرد

در بین اهالی سینما، تعدادی هستند که فامیلی های منحصربه فردی دارند، فامیلی هایی که به واسطه شهرت صاحبان شان عجیب و غریب بودن شان دیگر آنچنان که باید به چشم نمی آید.

متضادها:

خوشبخت فامیلی یکی از کارگردانان سینما و تلویزیون است.

مهرداد خوشبخت

تا همین چند شب پیش سریال آچمز را روی آنتن داشت. فامیلی او شاید چندان خاص نباشد، اما وقتی در مقابل فامیلی یکی از بازیگر ها و عکاسان قدیمی و البته در گذشته سینما قرار می گیرد خاص و جذاب می شود. بله منظورمان اصغر بیچاره است. تضاد خوشبخت و بیچاره باعث شده تا نام این دو سینماگر در دسته فامیلی های خاص قرار بگیرد. مهرداد خوشبخت و اصغر بیچاره از این منظر همواره در کنار هم مورد توجه بوده اند. البته که نام خانوادگی بیچاره به تنهایی هم خاص و منحصربه فرد محسوب می شود.

مردها:

در بین بازیگر های مرد سینما چند نفری نام خانوادگی خاص و منحصربه فردی دارند. یکی از آن ها مسعود رایگان است. کلمه رایگان که به معنای مجانی و مفتی است و همین خودش موجب شده تا نام خانوادگی این بازیگر منحصربه فرد باشد. امیرمهدی ژوله هم جزو سینماگرانی است که نام خانوادگی خاصی دارد، آنقدر خاص که برادران قاسمخانی در سریال شب های برره تا جایی که می توانستند با آن شوخی کردند. بازیگر کشف شده محمد حسین مهدویان، یعنی مهدی زمین پرداز هم جزو کسانی است که نام خانوادگی خاصی دارد. به این جمع باید

هومن برق نورد

و حمیدرضا آذرنگ را هم افزود.

زن ها:

در بین بازیگران زن هم چند نفری هستند که نام خانوادگی خاص و منحصربه فردی دارند. یکی از این بازیگران افسانه بایگان است. بازیگری که به واسطه شهرتش توانست به این نام خانوادگی خاص رنگ و جلایی تازه ببخشد. یکی دیگر از بازیگران زن که نام خانوادگی عجیب و البته خاصی دارد سیما تیرانداز است. فلسفه نام خانوادگی او هم جالب است. گویا اجدادش از شکارچیان قهار بوده اند.

لیلا بلوکات

هم جزو بازیگرن زنی است که در این دسته قرار می گیرد. در فرهنگ نامه دهخدا در شرح این کلمه آمده: آنچه از پیشکش و انعام ضبط شود.

نکته:

تمام نام های خانوادگی خاص که در بالا به آن ها اشاره کردیم را فراموش کنید، چرا که در بین سینماگران، یکی بود که خاص ترین نام خانوادگی را داشت. منظورمان کسی نیست جز مرحوم سیف اله داد. سینماگری که نام خانوادگی اش آنقدر خاص بود که کمتر می شد آن را بدون نام کوچکش، مورد خطاب قرار داد.

فامیلی هایی که برند شدند

یکی از چالش های نویسندگان، انتخاب اسم و فامیلی برای شخصیت ها است. در این میان بعضی فامیلی ها شاخص می شوند و در ذهن می مانند. نمونه های زیادی در این باره نمی توان ردیف کرد که خب واکاوی دلایلش موضوع این گزارش نیست.

مشرقی:

فریدون جیرانی جزو معدود کارگردان هایی است که فامیلی کاراکترهایش را تکرار می نماید. درباره اسم این اتفاق زیاده افتاده، اما فامیلی نه. مثلا مسعود کیمیایی علاقه زیادی به نام رضا دارد و در همه فیلم هایش می توان این اسم را روی شخصیت های اصلی دید. فریدون جیرانی علاوه بر تکرار اسم ها، فامیلی را هم تکرار نموده است: مشرقی. حالا مشرقی فراتر از فیلم ها و سریال های جیرانی است و تا اسم آن می آید، ذهن ها به سمت یک سری شخصیت نمایشی می رود.

هامون:

حمید هامون، فیلم هامون. داریوش مهرجویی سال 68 فیلم هامون را ساخت و فامیلی شخصیت اصلی فیلم را به عنوان اسم فیلم انتخاب کرد. این فامیلی دربرگیرنده درونمایه فیلم هم هست و نشان از ذکاوت مهرجویی دارد: حمید هامون با همسرش، مهشید، دائم کش مکش دارد و زندگی کابوس گونه خود را مرور می نماید. او در پی دوست قدیمی و مرادش علی عابدینی می شود. خانه و کاشانه را ترک می نماید... مرور همین چند خط از فیلم یادمان می آورد چه اسم بامسمایی برای شخصیت و نیز فیلم انتخاب شده.

باقرزاده:

یکی از فامیلی هایی که در ذهن مانده باقرزاده است. بیایید شناسنامه اش را مرور کنیم: عین الله نام شخصیتی خیالی در سری فیلم های صمد است. این شخصیت را حسن رضیانی بازی می کرد. عین الله همواره نسبت به نام خودش واکنش نشان می داد و توقع داشت که همه او را به نام خانوادگی اش یعنی باقرزاده صدا نمایند. او دو سال را در شهر زندگی کرد و همین باعث شد که پس از بازگشت به آبادی، خودش را از لحاظ شخصیتی، فرهنگی، سواد و... متفاوت از دیگر روستایی های شهرندیده حس کند.

نکته:

یک فامیلی خاص در سینما سراغ داریم به نام سلحشور. این فامیلی در فیلم آژانس شیشه ای جان گرفت که رضا کیانیان آن را بازی نموده. اکت و حالت این شخصیت به فامیلی اش می خورد. از آن سو یادآور زنده یاد فرج الله سلحشور کارگران فقید هم هست.

tafreh.ir: وبلاگ خبری، تحلیلی طفره

namasho.ir: وبلاگ فناوری، گردشگری و مسافرت نماشو

asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه

منبع: برترین ها
انتشار: 27 آبان 1400 بروزرسانی: 27 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 11734

به "فامیلی های عجیب، تغییر نموده و متفاوت چهره های ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فامیلی های عجیب، تغییر نموده و متفاوت چهره های ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید