هزینه های سنگین اقتصادی و بین المللی جدایی کالیفرنیا از آمریکا، ایالتی که در استقلال طلبی تنها نیست
به گزارش بلاگ پو، کالیفرنیا سومین ایالت بزرگ آمریکا و ثروتمندترین منطقه این کشور است که در صورت موفقیت جنبش استقلال طلب در جدایی از دولت فدرال، ضربه سنگین اقتصادی و بین المللی به کاخ سفید وارد خواهد شد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری خبرنگاران، آمریکا از بدو شکل گیری شاهد خیزش ها و تلاش ها برای تجزیه این کشور بوده است. ازنظر دادگاه عالی ایالات متحده، تجزیه یا استقلال طلبی ایالت ها غیرقانونی است ولی این نهاد قضایی درعین حال تصریح کرده که انقلاب در یک ایالت یا رضایت عموم مردم آن، می تواند به تجزیه موفقیت آمیز منجر شود.
کالیفرنیا یکی از ایالت هایی است که اختلافاتش چه در داخل و چه با ایالت های دیگر، بارها به اوج رسیده و باعث شده تا دستکم 6 مورد درخواست برای استقلال از آمریکا و یا تقسیم این ایالت جنوبی، مطرح شود. آخرین مورد آن، روز یکشنبه بود که مارکوس روئیز ایوانز، رهبر استقلال طلبان این ایالت، اقدامی نادر در راستای هدفش انجام داد.
وی در پیامی ویدیویی، بر طبل مخالفت با سیاست خارجی کاخ سفید کوبید و خطاب به مردم ایران گفت: ما خواستار جدایی از آمریکا هستیم... مردم کالیفرنیا مخالف سیاست های واشنگتن هستند... کالیفرنیای مستقل روابط محبت آمیز ای با ایران خواهد داشت... ما معتقد به ساختن پل هستیم نه دیوار... ما می خواهیم کالیفرنیا را در جهت جدیدی قرار دهیم... بسیاری از مردم سراسر دنیا دولت آمریکا را به دلیل سیاست های خصمانه اش دوست ندارند، ما کالیفرنیایی ها نمی خواهیم این سیاست ها به نام ما تمام شود... ایران مانند روسیه یک کشور بسیار مهم است و نقشی استراتژیک در اقتصاد دنیا دارد... اگر مردم ایران اعلام کنند که کالیفرنیا در صورت استقلال کالیفرنیا، به رسمیت شناخته خواهد شد، این مسئله آتشی در کالیفرنیا به پا خواهد کرد.
پیام ویدیویی رهبر استقلال طلبان کالیفرنیا به مردم ایران
دلایل رشد احساسات استقلال طلبانه در کالیفرنیا
کالیفرنیا افزون بر مخالفت با سیاست خارجی کاخ سفید، راهبردهای دولت مرکزی با مصالح اقتصادی این ایالت را در یک راستا نمی داند. ضمن اینکه این منطقه به دلیل مساحت وسیعش، به درستی اداره نمی شود و شکاف های غیرقابل ترمیمی بین ارزش های کالیفرنیا و دیگر نقاط آمریکا وجود دارد.
اقتصاد کالیفرنیا از اقتصاد کل انگلیس بزرگ تر است و اقتصادیاتی که به دولت مرکزی آمریکا پرداخت می کند، از همه ایالت های دیگر این کشور، بیشتر. مردم کالیفرنیا به نحوه رسیدگی دولت مرکزی با توجه به اقتصادیاتی که می پردازند، ناراضی هستند و می خواهند که کنترل درآمدها را خود، در اختیار داشته باشند.
به گفته برندون اولری، استاد علوم سیاسی در دانشگاه پنسیلوانیا؛ با جدا شدن کالیفرنیا از آمریکا، ارزش دلار سقوط خواهد کرد و ممکن است یورو و یوان چین جای آن در اقتصاد دنیای را بگیرند.
غول های فناوری آمریکا ازجمله اپل، گوگل، ادوبی، هیولت پاکارد، ای.ام.دی.، اینتل، اوراکل و یاهو در این ایالت در منطقه سیلیکون ولی Silicon Valley)) به معنای دره سیلیکون واقع شده اند. فقط یک قلم از ضرر اقتصادی آمریکا در این صورت، جدا شدن درآمد سالانه حدود 270 میلیارد دلاری شرکت اپل از عایدی ایالات متحده است. به همین دلیل اگر مردم کالیفرنیا بر جدایی از آمریکایی از اجماع کنند، این کشور ضربه سختی خواهد خورد.
نمایی گرافیکی از شرکت های مستقر در سیلیکون ولی
مردم کالیفرنیا که بیشترین سهم را در پر کردن ذخایر فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) دارند، شاهدند که دولت مرکزی دچار ضعف های آبروبر و فاحش در مهار ویروس کرونا شده است. در حال حاضر آمریکا نزدیک به 370 هزار نفر مبتلابه کرونا دارد که حدود 11 هزار نفر از آن ها درگذشته اند.
سیاست های مهاجرستیزانه کاخ سفید نیز به مذاق مردم کالیفرنیا خوش نمی آید. بیشتر ساکنان این ایالت به مهاجران همسایه جنوبی خود (مکزیک) خوشامد می گویند اما ترامپ اصرار دارد که در سراسر ایالت های هم مرز با این کشور شامل تگزاس، نیومکزیکو، آریزونا و کالیفرنیا دیواری برای ممانعت از ورود مهاجران احداث کند.
راهپیمایی مردم کالیفرنیا در حمایت از پناهندگان
افزون بر این، آمریکای منهای کالیفرنیا موقعیت فعلی خود را در دنیا از دست می دهد و چرخش سیاسی آن باعث تیرگی روابطش با کشورهایی نظیر کانادا و نزدیکی مضاعفش به کشورهایی نظیر روسیه و مجارستان خواهد شد. ازاین رو، عده کثیری از مردم این ایالت با توجه به تبعیض های موجود در سیستم حکومت فدرال، خواستار پایان حضور ایالتشان در حکومت مرکزی هستند.
کالیفرنیا تنها نیست
کالیفرنیا اما در استقلال طلبی تنها نیست و برخی ایالت های دیگر نیز از دهه 80 میلادی به این سو، خواستار جدایی از نظام آمریکا بوده اند. آلاسکا، جورجیا، هاوایی، کارولینای جنوبی، تگزاس و ورمونت، مناطقی هستند که درخواست جدایی آن ها از آمریکا با مخالفت دادگاه های محلی روبه رو شده است اما همچنان به تلاش خود ادامه می دهند.
علاوه بر ایالت های ذکرشده، جدایی کالیفرنیا ممکن است به بروز خواسته های مشابهی در دیگر نقاط ایالات متحده منجر شود. مثلاً ایالت های شمال شرقی این کشور دیگر امیدی به رسیدن به قدرت سیاسی در این کشور جدید نخواهند نداشت. برای همین جدایی به تنها راه فرار بسیاری از این ایالت ها از زیر پرچم دولت فدرال بدل می شود. چنین اتفاقی بدون پیشینه تاریخی نیست.
عاملی که باعث فروپاشی کامل و نابودی شوروی شد، خروج جمهوری های بالتیک بود که نهایتا راه را برای خروج گرجستان، اوکراین و دیگر جمهوری های این ابرقدرت هموار کرد.
و بالاخره اینکه با جدا شدن ایالت های استقلال طلب آمریکا در کنار دیگر شاخصه های رو به محاق این کشور ازجمله اقتصاد روبه زوال، نفوذ نظامی - سیاسی رو به ضعف و کمرنگ شدن هژمونی این کشور، پیش بینی رهبر معظم انقلاب درباره آینده رأس استکبار به وقوع خواهد پیوست: همچنان که شکوه و جلال کشتی معروف تایتانیک مانع از غرق شدن آن نشد، تلاش برای آرایش ظاهر آمریکا و شکوه و جلال آن نیز مانع از غرق شدنش نیست و آمریکا غرق خواهد شد. (29 بهمن 98)
پایانی پیام/4106/
منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا