وقتی رشت را آب می برد
به گزارش بلاگ پو، فرشته رضایی - رشت- خبرنگار: بارندگی روزهای گذشته در رشت موجب شد تا بعضی از خیابان ها دچار آبگرفتگی شوند.

اخلال در حرکت خودروها و نیز راهیابی آب به داخل خانه ها یا حیاط منازل باعث شد خبرهایی در این زمینه در فضای مجازی منتشر گردد. یکی از گلایه های شهروندان این بود که چرا در این مواقع خبری از مدیران شهری نمی گردد. از آن مهم تر این که شورا و شهرداری رشت در مدت فعالیت خود چه راهکاری برای جلوگیری از بروز چنین وقایعی دارد؟
در پروژه راهنمایی آب های سطحی اگرچه انتظار می رفت دولت به مدیریت شهری رشت یاری های قابل توجهی کند، اما فقط با اتکا به درآمدهای شهرداری، گام هایی برای این پروژه برداشته شد. سال 91 در سیلابی که پس از بارندگی رخ داد یکی از شهروندان دچار برق گرفتگی شد و جان خود را از دست داد. بر این اساس شهرداری در سال های اخیر کوشش کرد با اجرای این پروژه حافظ جان و مال مردم باشد. وقتی شهر دچار آبگرفتگی می گردد مسلما شهروندان از مدیریت شهری انتظار دارند این مشکل را حل نماید.
- گلایه شهروندان از مدیران شهری
رضا امیدی ساکن خیابان 141 گلسار با گلایه از آبگرفتگی به خبرنگاران گفت: در اغلب کوچه ها پروژه جمع آوری آب های سطحی اجرا شد، اما معلوم نیست که این پروژه چرا آب های سطحی ناشی از بارندگی چند ساعته را جمع آوری ننموده است؟ آب به زیر پله خانه ام نفوذ نموده و تمام وسایل زیر آب رفته است. سارا ارجمندی زاده ساکن بلوار قلی پور هم گفت: ما حتی نمی توانستیم از خانه بیرون بیاییم. مدیران شهری یا عضو شورا هم به ما سر نزدند. پس این همه تجهیزات که در شهرداری وجود دارد، برای چیست؟ نمی توانستند آب را تخلیه نمایند یا جایی راهنمایی نمایند که هم خودمان و هم خودرویمان در آب نمانیم؟
تعیین شفیعی اصل ساکن محله ساغریسازان هم اظهار کرد: بخش زیادی از این آب مربوط به فاضلاب است که بالا می زند و بسیار آلوده است. چرا باید در رشت درگیر این معضل باشیم؟ من نه می توانم پیاده سرکار بروم نه خودرو خود را از خانه خارج کنم. چون تعدادی از خودروهای سواری و تاکسی به دلیل آبگرفتگی به کندی حرکت می کردند و یکی، 2 ماشین هم به دلیل ورود به چاله ها آسیب دیده بودند. حالا بعد از فروکش کردن سیلاب مطمئنا می بینیم که آسفالت هم تخریب شده است.
- شرکت آب و فاضلاب پیگیری بیشتری داشته باشد
سخنگوی شورای شهر رشت در این باره گفت: به دنبال بارش 2 روزه باران در گیلان و رشت، در نقاط مختلف شهر دچار آبگرفتگی بودیم. در بعضی محله ها طرح جمع آوری آب های سطحی اجرا شده و در قسمت هایی هنوز اجرا نشده است. فاطمه شیرزاد گفت: نباید با یک بارش چندساعته مردم گرفتار شوند. با بارش در مناطق مختلفی از جمله بلوار شهید قلی پور، روبه روی بیمارستان پارس، شهرک فجر در لاکان و... شاهد آبگرفتگی بودیم و در بعضی از مناطق هم مشکل مربوط به شبکه فاضلاب بود.
وی ادامه داد: ضروری است که در این زمینه شرکت آب و فاضلاب مساعدت بیشتری داشته باشد. مناطقی مثل شهرک صبا و ساغریسازان در ابتدای مستشاری با مشکل کمبود تخصیص اعتبار از سوی دولت مواجهند. باید شرکت آب و فاضلاب پیگیری بیشتری برای جذب سرمایه گذاری دولتی یا خصوصی انجام دهد. شیرزاد گفت: این درست نیست بعد از 40 سال از عمر پربرکت انقلاب اسلامی هنوز هم محله هایی همچون فجر، شهرک صبا، معلولین و... سیستمی برای دفع فاضلاب بهداشتی نداشته باشند.
این مسئول بودجه پروژه آب های سطحی در دوره شورای چهارم تا پنجم را 100 میلیارد تومان گفت و اضافه نمود: در بسیاری از مناطق مشکل حل شده است. در بعضی محله ها و کوچه های گلسار نسبت به دفع آب های سطحی اقدام کردیم، اما باز مشکل وجود دارد. این امر نشان می دهد نظارت دقیقی از سوی شهرداری بر این کار وجود ندارد. امیدوارم که با آمدن شهردار جدید این مشکل برطرف گردد.
وی در خصوص لوله های جهت سرگل در فاز 2 بلوار معلم گفت: قرار بود پروژه دفع آب های سطحی در فاز 2 معلم هم اجرا گردد. چند سال لوله های پروژه در بلوار رها شده بود که با گلایه مردم برداشته شد، اما قطعا با ورود شهردار جدید دوباره این پروژه از سر گرفته می گردد. شیرزاد گفت: در روزهای بارانی یکی، 2 نفر از مدیران شهرداری مناطق را در شهر دیدم که به صورت موردی و جزئی مسائل مردم را حل می کردند. بهتر است مدیران شهری در این مواقع در دسترس باشند تا قسمتی از مسائل شهر به واسطه حضورشان حل گردد. ضروری است که همه مدیران شهرداری در مواقع بحرانی در صحنه حضور داشته باشند.
- پروژه ای که به اتمام نرسید
اگرچه امید بود پروژهش انتقال آب های سطحی در رشت تا خاتمه سال گذشته به طور کامل اجرایی گردد، اما این مهم محقق نشد. در این زمینه معاون عمران و امور زیربنایی شهرداری به خبرنگاران گفت: در سال های گذشته به دلیل فرسودگی زیرساخت ها به خصوص لوله های فاضلاب همیشه هنگام بارندگی شاهد آبگرفتگی های مکرر بودیم.
علی بهارمست توضیح داد: در فاز اول حدود 55 حوضه یا نقاط آبگیر شناسایی شد اما پس از مطالعه و آنالیز و شناسایی کارشناسان، این تعداد به 66 حوضه آبگیر رسید. به دلیل اهمیت این پروژه تداوم اجرای آن در رأس امور و جزو پروژه های در اولویت شهرداری نهاده شد. وی اضافه نمود: راهنمایی آب های سطحی به متراژ 891 متر و در شهرک گلسار و خیابان های 100، 104، 106 و خیابان یلدا که هنگام بارندگی شهروندان با مسائل زیادی روبه رو بودند، اجرا شد. 3 کیلومتر از پروژه راهنمایی آب های سطحی در محدوده پستک و محله علی آباد و رشتیان نیز فاز یک و دو پروژه به متراژ 1472 متر به اتمام رسیده است.
این مسئول کل هزینه های صرف شده در پروژه راهنمایی آب های سطحی طی سال گذشته را 35 میلیارد تومان گفت و گفت: این پروژه به روش epc توسط شرکت گوهررود اجرا شده است. اجرای پروژه خیابان قلی پور به معلم به طول 2 کیلومتر و هزینه کرد 31 میلیارد ریال نیز کامل اجرا نشده است.
- آمارهای شهرداری رشت
طبق آمار ارائه شده توسط روابط عمومی شهرداری رشت تا سال 93، 21 هزار و 528 متر لوله گذاری به مبلغ 5 /16 میلیارد تومان برای پروژه راهنمایی آب های سطحی انجام شد. در فاز نخست، شهرداری سراغ نقاط بحرانی رشت رفت. 10 نقطه شامل مناطقی همچون چهارراه میکائیل، خیابان های لاکانی، پیرسرا، تختی، کمربندی شهید بهشتی، میدان ولی عصر(عج)، میدان مصلی، کوچه آفخرا، جماران و محله خمیران زاهدان در فاز نخست پروژه برای اجرا نهاده شدند.
تاکید شهرداری رشت این بود که به دلیل تاثیری که این پروژه در مدیریت شهر هنگام بارندگی دارد، در نقاط دیگر هم اجرا گردد. بنابراین پروژه راهنمایی آب های سطحی در یک فاز 13گانه دنبال شد. این پروژه 3 سال قبل در بلوار شهید افتخاری و خیابان های شهید حمیدیان با 15 هزار و 790 متر لوله گذاری و هزینه ای بیش از 14 میلیارد تومان به اجرا درآمد. فاز دوم راهنمایی آب های سطحی شهر رشت هم با حدود بیش از 60 کیلومتر لوله گذاری به ارزش 110 میلیارد تومان انجام شد.
در سال نخست اجرای این طرح، 33 نقطه بحرانی شهر که با بارش ها دچار آبگرفتگی می شد، شناسایی و در 20 نقطه از این نقاط نیز لوله گذاری انجام و آب باران به رودخانه ها راهنمایی شد، اما همچنان شهرداری تاکید دارد که در همه نقاط شهر از تجمع آب باران جلوگیری کند. در دوره شهردار سابق رشت هم پروژه جمع آوری و راهنمایی آب های سطحی در خیابان دکتر حسابی به طول 13 کیلومتر اجرا شد.
منبع: همشهری آنلاینbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
malayro.ir: مالزی: سفر به کشور زیبای مالزی و دیدار از شهرهای توسعه یافته کوالالامپور، پنانگ و لنکاوی
asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه