پیامدهای اقتصادی دوپینگ در ورزش ایران، ابلاغیه جدید به فدراسیون ها
به گزارش بلاگ پو، خبرنگاران - گروه ورزش: ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) به عنوان نهادی وابسته به فدراسیون پزشکی ورزشی و مطیعِ آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا) مسئولیت مستقیم کنترل دوپینگ ورزشکاران کشور برای حضور پاک و به دور از آلودگی آنها در میادین بین المللی را برعهده دارد.
این مسئولیت که در سه مرحله نمونه گیری، آنالیز و مدیریت نتایج به انتها می رسد، بار اقتصادی هنگفتی روی دوش نادو و مجموعه ورزش ایران می گذارد. اینکه ستاد ملی مبارزه با دوپینگ بابت کنترل دوپینگ هر ورزشکار متحمل پرداخت هزینه های دلاری و یورویی بالایی به آزمایشگاه های قطر و آلمان است و همین مسئله در بسیاری موارد بدهی این ستاد را هم موجب می گردد، موضوعی است که پیش از این خبرنگاران در گزارشی با عنوان رقم سرسام آور دوپینگ در ورزش ایران / هر نمونه چقدر آب می خورد؟ به آن پرداخته بود.
موضوع اصلی اما اینجاست که با وجود کوشش های نادو در امر آموزش و اقدام برای نمونه گیری سالیانه در جریان مسابقات و اردوها و خارج از آنها، همچنان هستند ورزشکارانی که مرتکب این عمل خلاف می شوند و اینگونه کوشش ها و هزینه ها برای کاهش آمار دوپینگ را بی نتیجه می گذارند.
به همین منظور ستاد ملی مبارزه با دوپینگ از پیامدهای اقتصادی ارتکاب به دوپینگ به عنوان یکی از راه کارهای کاهش گرایش ورزشکاران به استفاده از مواد نیروزا یا هر اقدامی که به منزله دوپینگ باشد، بهره گرفته است. نادو این پیامدها را در قالب مجموعه قوانین مبارزه با دوپینگ و بخشنامه به فدراسیون ها و مدیران شان گوشزد نموده است.
تاکید دوباره بر اخذ چک و سفته از ورزشکاران
ستاد ملی مبارزه با دوپینگ اواسط تیرماه گذشته بخشنامه ای را به فدراسیون ها ابلاغ کرد که حکایت از تاکید بر دریافت چک و سفته از ورزشکاران به عنوان ضمانت نامه دارد.
البته اصل این بخشنامه مربوط به چهار - پنج سال پیش می گردد. زمانیکه مدیریت نادو بر عهده نصرالله سجادی بود برای اولین بار موضوع دریافت چک و سفته از ورزشکاران مطرح شد. این اقدام در بعضی از فدراسیون ها اجرا هم شد اما در خیلی از فدراسیون ها اصلاً جدی گرفته نشد.
ادامه فرایند ارتکاب به دوپینگ ورزشکاران و بار اقتصادی کنترل دوپینگ آنها اما نادو را وادار کرد تا دوباره این بخشنامه و مفاد آن را در فدراسیون ها به گردش درآورد اگرچه این یادآوری با اعتراض بعضی فدراسیون ها مانند دوچرخه سواری همراه بوده است. مسئولان این فدراسیون تاکید دارند دریافت چک و سفته راه حل درستی برای مبارزه با دوپینگ نیست چراکه سفته هایی که سال های پیش از رکابزنان گرفته شده بعضاً در گاوصندوق مانده و هنوز نقد نشده اند.
نتیجه استعلام از وادا: منع قانونی ندارد
ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) در تمام امور از قوانین آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا) تبعیت می نماید. طبق قوانین این آژانس و در مواردی که حداکثر دوره محرومیت برای یک ورزشکار لحاظ شده و از این حیث او به اشد مجازات رسیده است اما بازهم مرتکب خلاف ورزشی می گردد مبلغ 10 هزار دلار آمریکا جریمه خواهد شد.
در قوانین وادا اما دریافت چک، سفته و هر گونه ضمانت نامه دیگر جایی ندارد. به همین دلیل نادو ایران در این زمینه و درستی یا نادرستی به کارگیری آن اقدام به استعلام نموده است. وادا نیز در پاسخ به مکاتبه ایران تاکید نموده که دریافت ضمانت نامه از ورزشکاران جزو قوانین بین المللی مبارزه با دوپینگ نیست اما ایران می تواند به عنوان یک قانون داخلی از آن تبعیت کند
بدین ترتیب با وجود اعتراض فدراسیون ها و با تاکید وادا، دریافت ضمانت نامه از ورزشکاران پیش از اعزام آنها به میادین بین المللی اجرا خواهد شد.
بازپس گیری هزینه ها از ورزشکار خاطی
یکی دیگر از مواردی که نادو در بخشنامه اخیر به فدراسیون ها مورد تاکید قرار داده، دریافت غرامت از ورزشکار دوپینگی است. به هر حال تهیه کیت نمونه گیری، اعزام افسر برای دریافت تست دوپینگ، نگهداری و ارسال نمونه به آزمایشگاه کلن یا قطر، آنالیز توسط متخصصان این آزمایشگاه ها، آنالیز دوباره در صورت مشکوک بودن نتیجه اولیه، برگزاری نشست و آنالیز پفراینده خاطیان و … هر یک هزینه هایی به نادو تحمیل می نماید.
بر همین اساس ستاد ملی مبارزه با دوپینگ در بخشنامه اخیر به بازپس گیری هزینه هر یک از این مراحل و اقدامات از ورزشکارانی که تست دوپینگ شان مثبت گردد، تاکید نموده است.
10 هزار دلار آمریکا جریمه خاطیان عظیم
بازپس گیری هزینه ها از ورزشکاران دوپینگی که در قالب بخشنامه جدید به فدراسیون ها مورد تاکید قرار گرفته در آنچه توسط نادو و تحت عنوان مجموعه قوانین مبارزه با دوپینگ تدوین شده نیز قید شده است.
البته برخورد نادو با استفاده نمایندگان از مواد نیروزا در قالب محرومیت و توبیخ کتبی اعمال می گردد اما در بند 10 از ماده دهم - محرومیت های فردی - این مجموعه موردنظر به لحاظ کردن مسائل اقتصادی در برخورد با خاطیان تاکید شده است.
در این ماده آمده است: نادو طبق قوانین خود می تواند برای بازستانی مناسب هزینه ها به دلیل تخلف از قوانین مبارزه با دوپینگ بر اساس صلاحیت خود یا تحت اصول مناسب انتخاب کند که: الف: صرف نظر از دوره محرومیت اعمال شده هزینه های تخلف از قوانین مبارزه با دوپینگ را از ورزشکار یا شخص دیگر باز پس بگیرد یا به تنهایی در مواقعی که حداکثر دوره محرومیت قابل اجرا اعمال شده است، تا حداکثر 10 هزار دلار آمریکا از ورزشکار یا شخص دیگر غرامت دریافت کند.
البته در عین حال در همین بند تاکید شده که اعمال مجازات های اقتصادی و بازپس گیری هزینه ها توسط ستاد ملی مبارزه با دوپینگ نباید به عنوان یک اصل جهت کاهش دوران محرومیت یا به جای مجازات های دیگری که طبق این مجموعه قوانین یا کد وادا لازم الاجرا هستند، در نظر گرفته شوند.
جریمه فدراسیون ها به درخواست نادو و به وسیله کمیته ملی المپیک
به گزارش خبرنگاران، ستاد ملی مبارزه با دوپینگ در مجموعه قوانین تدوین شده برای مبارزه با دوپینگ، علاوه بر ورزشکاران برای فدراسیون ها - به شرط سرپیچی از قوانین مبارزه با دوپینگ - نیز بایدهایی را قید نموده است. در ماده دوازده این مجموعه با عنوان محرومیت ها و جریمه های اقتصادی علیه نهادهای ورزشی تاکید شده است که:
* ایران نادو حق دارد که از مقامات صلاحیت دار دولتی در خواست نماید تمامی یا بخشی از وجوه پرداختی یا حمایتهای غیر اقتصادی خود را به آن دسته از فدراسیون های ملی که مفاد این قوانین مبارزه با دوپینگ را نمی پذیرند، متوقف نمایند.
* فدراسیون های ملی ملزم اند تمامی هزینه های (مشتمل بر اما نه محدود به هزینه های آزمایشگاهی، هزینه های دادرسی و مسافرت) مربوط به تخلف از این قوانین مبارزه با دوپینگ را که توسط ورزشکار یا شخص دیگر عضو آن فدراسیون انجام می گردد، به ایران نادو پرداخت نمایند.
* ایران نادو می تواند ضمن احترام و به رسمیت شناختن شایستگی افراد رسمی و ورزشکاران عضو فدراسیون های ملی که در رویدادهای بین المللی شرکت می نمایند، به انتخاب خود از کمیته ملی المپیک ایران درخواست نماید تا در موارد ذیل علیه فدراسیون های ملی، جرائمی را اعمال نماید:
- ارتکاب به 4 مورد تخلف از این قوانین مبارزه با دوپینگ یا بیشتر (به غیر از تخلف های مشمول بند 4-2) توسط ورزشکار یا شخص دیگر عضو یک فدراسیون ملی در یک دوره 12 ماهه.
- بیش از یک ورزشکار یا شخص دیگر عضو فدراسیون ملی، در جریان یک رویداد بین المللی مرتکب تخلف از قوانین مبارزه با دوپینگ شوند.
- فدراسیون ملی پس از دریافت درخواست ایران نادو مبنی بر اعلام اطلاعات مربوط به محل های حضور ورزشکار، از پیگیری و انجام مصرانه آن و اطلاع رسانی به ایران نادو، کوتاهی نماید.
کاهش تخلفات ورزشی در آستانه المپیک
ستاد ملی مبارزه با دوپینگ در حالی در ابلاغیه جدید خود به فدراسیون ها بر پیامدهای اقتصادی ارتکاب به دوپینگ برای ورزشکاران و فدراسیون های شان تاکید داشته که فقط یک سال تا المپیک باقی مانده است. طبیعی است که برای ورزش ایران و مدیرانش اعزام کاروانی پاک به این رویداد جزو اولویت های المپیکی است. قطعاً به همین دلیل بخشنامه ای که سال ها از تهیه آن می گذرد اما طی این مدت در بعضی فدراسیون ها خاک گرفته شده بود، دوباره مورد تاکید قرار گرفته است.
منبع: خبرگزاری مهرbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
cruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها