ارائه روشی نوین برای تکثیر ارکیده از سوی محققان کشور

به گزارش بلاگ پو، از آنجایی که تکثیر گل ارکیده به عنوان گل ارزشمند در حوزه تجارت بین المللی با دشواری هایی روبرو است، گروهی از محققان دانشگاهی روشی را برای تکثیر این گل ارائه کردند که به گفته آنها این روش آلودگی های فرآیندها را به حداقل می رساند.

ارائه روشی نوین برای تکثیر ارکیده از سوی محققان کشور

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، پروفسور سیدنجم الدین مرتضوی، عضو هیات علمی دانشگاه زنجان و فاطمه بیدرنامنی عضو هیات علمی دانشگاه زابل پیروز به ساخت و اختراع اولین سرنگ تلقیح گیاهی برای خانواده ارکیده در یک پروژه تحقیقاتی دو ساله شدند.

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، مرتضوی، استاد دانشگاه زنجان گل ارکیده فلانوپسیس را از خانوده ارکیداسه دانست و گفت: این گل علاوه بر آنکه بسیار ارزشمند است، یکی از گونه های حساس برای تکثیر به شمار می رود.

وی همچنین ارزش تجاری این گل را برابر با 4 بشکه نفت خام دانست و اظهار کرد: با توجه به اعمال تحریم های ظالمانه تکیه بر توسعه صنعت گل و گیاه به اقتصاد وابسته به نفت ما نیز یاری شایانی خواهد نمود.

مرتضوی ادامه داد: ارکیده ها به عنوان جذاب ترین گل ها و گروه بی نظیر گیاهان طبیعت از زمان های بسیار قدیم، به دلیل طیف وسیع شکل های متنوع، رنگ و طول عمر بالا، مورد توجه گیاه شناسان، محیط بانان و اکولوژیست ها و همچنین تجارت بین المللی قرار گرفته است.

عضو هیات علمی دانشگاه زنجان با تاکید بر اینکه 10 درصد از تجارت بین المللی گل ها به خصوص بعضی گونه های هیبریدهای نادر مربوط به گل ارکیده می گردد، یادآور شد: این خانواده بسیار وسیع، تک لپه است که با ریخت شناسی خاص گل، مکانیسم گرده افشانی و بذور خیلی ریز از بیشتر گیاهان علفی تشخیص داده می گردد.

وی با اشاره به چالش های تکثیر این گیاه، گفت: برای برطرف این چالش با همکاری تیم سه نفره و با همکاری دکتر بیدرنامنی و دکتر مهدی شعبانی پور طی دو سال تحقیق بر روی این گل و ساختار مورفولوژیکی خاص گل ارکیده پیروز به ساخت دستگاهی برای تکثیر آن شدیم.

فاطمه بیدرنامنی، عضو هیات علمی دانشگاه زابل نیز به روش های تکثیر گل ارکیده اشاره نمود و شرح داد: دو رگ گیری و تلقیح، فرآیند تخصصی و علمی است که توسط دانشمندان و کارشناسان بر روی گونه های گیاهی و جانوری به منظور دریافت ارقام جدید، باروری و بذرگیری انجام می گردد.

وی مهمترین مزایای تلقیح مصنوعی در گل ارکیده را به دست آوردن کپسول بذر حاوی یک تا 4 میلیون بذر برای کشت بافت و امکان ایجاد رقم جدید برشمرد.

بیدرنامی، ادامه داد: فرآیند تلقیح در گل ارکیده به سختی و با دقت زیاد باید انجام گردد؛ چراکه با توجه به آلودگی ناشی از وسایلی که تلقیح گل ارکیده را انجام می دهند، گاهی فرآیند تشکیل کپسول بذر با مشکل روبرو می گردد.

این عضو دانشگاه زابل، بهترین روش تکثیر و پرورش گل ارکیده را استفاده از بذر در محیط کشت بافت دانست و اظهار کرد: از سوی دیگر بهترین راه حل برای فراوری ارقام جدید، تلقیح مصنوعی و دو رگ گیری است و در دنیا از روش های بسیار ساده مانند سوزن، چوب و یا وسایل پیش پا افتاده برای تلقیح مصنوعی ارکیده بهره می برند.

وی اضافه نمود: استفاده از این روش ها گاهی موجب می گردد که از سوی کاربر آلودگی هایی در کپسول محتوای بذر در ارکیده ایجاد و باعث گردد که کپسول تشکیل نگردد. از این رو برای کاهش آلودگی که باعث محدودیت در فراوری گل ارکیده می گردد، باید از سیستمی بهره برد که آلودگی انتقال دانه گرده به مادگی کاهش یابد.

این محقق خاطر نشان کرد: از طرفی شکل و موقعیت قرارگیری مادگی گل ارکیده در بین گلبرگ ها، در حالت تاریک قرار گرفته است و این امر موجب شده که فرآیند انتقال دانه گرده گل ارکیده به مادگی سخت و با صرف زمان زیادی همراه باشد.

وی با اشاره به طراحی و ساخت سرنگ تلقیح مصنوعی گل ارکیده فلانوپسیس، اضافه نمود: این دستگاه متشکل از دو پیستون، شاسی، چراغ و سوزن های تلقیح متشکل از خلال دندان ساخته شده است که ضمن صرفه اقتصادی، کارایی دستگاه را برای تلقیح تا 100درصد بالا برده است.

بیدرنامی با تاکید بر اینکه این سرنگ تلقیح برای تز دوره دکتری فراوری شده است، اظهار کرد: تمامی آنالیزهای خودتلقیحی و دو رگ گیری به صورت پیروزیت آمیز صورت گرفته است.

این محقق ادامه داد: هر کپسول ارکیده پس از تلقیح از یک تا 4 میلیون بذر فراوری می نماید که تنها روش پیروزیت آمیز برای فراوری گل از بذور این گیاه، کشت بافت است که دانشمندان داخلی و خارجی از روش های متفاوتی استفاده نموده اند.

وی اضافه نمود: سرنگ تلقیح مصنوعی گل ارکیده فلانوپسیس، امکان نصب و تعویض خلال دندان یک بار مصرف (با توجه به طویل و باریک بودن ابعاد) به عنوان سوزن تلقیح در گل ارکیده را دارد و این امر باعث کاهش احتمال انتقال آلودگی های قارچی و ویروسی در کپسول بذر، افزایش بهره وری، افزایش دقت و سرعت تلقیح با توجه به همزمانی نور در هنگام تلقیح و مقرون بودن از لحاظ اقتصادی خواهد شد.

به گفته بیدرنامی، این تیم در حال تحقیق بر روی روش خاص و بسیار نوآورانه برای فراوری گل ارکیده از بذور هستند و مراحل آزمایشی این پروژه پیروزیت آمیز بوده است.

وی مهمترین کشورهای صادرکننده گل ارکیده را هلند (39.67 درصد)، تایلند (28.41 درصد)، تایوان (10 درصد)، سنگاپور (10 درصد) و نیوزلند (6 درصد) دانست و یادآور شد: از بین کل جنس های ارکیده شاخه بریده دنیا، دندروبیوم (85 درصد)، فلانوپسیس و سیمبیدیوم (15 درصد) را شامل می شوند.

منبع:ایسنا

fun30t1.ir: شهر سرگرمی، در شهر سرگرمی کلی مطلب باحال براتون داریم

javedandld.ir: مجله جاودان | مجله خانه و خانواده ایرانی

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 18258

به "ارائه روشی نوین برای تکثیر ارکیده از سوی محققان کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ارائه روشی نوین برای تکثیر ارکیده از سوی محققان کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید