افطار و سحر چه غذایی بخوریم؟
به گزارش بلاگ پو، بهتر است افطار را با یک لیوان شیر گرم و خرما شروع کنید تا قند خون که کاهش یافته است، افزایش یابد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، سید مرتضی صفوی متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره تغذیه مناسب در ایام ماه مبارک رمضان، گفت: با توجه به شیوع کرونا باید دقت کنیم تا نوع تغذیه ما در این ماه با روش صحیح انجام گردد. دریافت روزه بدون سحری خوردن نشانه ای از قوی بودن و قدرت بدنی بالا نیست؛ ممکن است فرد بتواند بدون سحری روزه بگیرد و ظاهراً نیز دچار مشکل نگردد، اما نباید فراموش کنیم که نخوردن سحری می تواند به کلیه ها آسیب بزند و از دفع سموم بدن جلوگیری کند.
وی ادامه داد: وقتی بدون سحری خوردن روزه می گیریم، توان جسمی و فکری مان در طول روز کم می گردد و راندمان کافی برای انجام کار ها نداریم؛ ضمن اینکه باید توجه داشت با توجه به موضوع مهم بُعد عبادی ماه مبارک رمضان، خداوند سحری را وضع نموده تا در این زمان افراد با آرامش کافی به مناجات بپردازند.
*در سحر انواع خورش ها را بخورید/غذا های سرخ شده عامل تشنگی
این متخصص تغذیه گفت: برای حفظ سلامتی در ماه رمضان باید حتماً سحری را مورد توجه قرار دهیم و وعده سحری باید یک غذای کامل باشد مانند چلو خورش ها همراه با مصرف ماست؛ ضمن اینکه مصرف میوه های آبداری همچون هندوانه، گرمک و طالبی نیز بسیار مناسب است. از مصرف غذا های سرخ شده، به دلیل اینکه چربی آن ها باعث تشنگی در روز می گردد، باید پرهیز کنیم.
صفوی افزود: به دلیل اینکه در ماه رمضان حدود 15 ساعت گرسنگی کشیده ایم، میزان ذخایر قند خون ما کاهش می یابد؛ در نتیجه باید در این زمان در وهله اول میزان قند خون را افزایش دهیم؛ در نتیجه بهتر است افطار را با یک لیوان شیر گرم و خرما آغاز کنیم. مصرف خرما و عسل در مقایسه با مصرف زولبیا و بامیه از ارزش بسیار بالاتری برخوردار است؛ چرا که علاوه بر مواد قندی طبیعی که دارد، حاوی انواع ویتامین ها و موارد مورد احتیاج بدن است.
خطرات مصرف زولبیا و بامیه
وی با اشاره به اینکه خطرات آلودگی شیمیایی زولبیا و بامیه به ویژه در زمانی که در روغن سرخ می گردد، بسیار نگران نماینده است، گفت: باید توجه کنیم از مصرف بیش از حد شیرینی در زمان افطار خودداری کنیم؛ چرا که مانع صرف شام شده و شیرینی اضافه در بدن تبدیل به چربی می گردد و خطر اضافه وزن و چاقی را به دنبال دارد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف حلیم در زمان افطار اگر نمک و چربی آن به میزان متعادل باشد، اشکالی ندارد، اضافه نمود: مصرف آش های پر ادویه ممکن است اثرات سویی بر دستگاه گوارش بگذارد و این غذا ها را توصیه نمی کنیم.
صفوی با اشاره به اهمیت مصرف سبزیجات در هنگام افطار، ابراز داشت: در زمان افطار می توانیم از سالاد همراه غذا ها استفاده کنیم؛ ضمن اینکه برای جلوگیری از کم آبی در بدن و تأثیر سوء آن بر کلیه و جلوگیری از عفونت و سنگ سازی در آن، مصرف مایعات بسیار توصیه می گردد؛ به طوری که در فاصله افطار و سحر باید 8 لیوان مایعات مصرف کنیم.
وی متذکر شد: البته مایعات فقط آب آشامیدنی نیست؛ بلکه انواع سبزی ها و میوه های آبدار مانند هندوانه، گرمک، طالبی، خیار، گوجه، شیر، چای کمرنگ و سوپ ها نیز تأمین نماینده مایعات بدن هستند تا با مصرف این مواد از تشنگی در طول روز جلوگیری گردد.
*زمان افطار آب سرد نخورید
این متخصص تغذیه با تأکید بر پرهیز از مصرف آب و نوشابه های سرد در هنگام افطار، گفت: بهتر از مصرف قهوه و چای پررنگ به دلیل مضر بودن و دفع آب بدن پرهیز گردد؛ ضمن اینکه ترجیحاً از دوغ هایی که در منزل تهیه می گردد بهره ببرید؛ چرا که دوغ های صنعتی دارای نمک و گاز هستند.
در افطار و سحر نوشابه نخورید
صفوی با بیان اینکه مصرف نوشابه به عنوان برطرف نماینده عطش در زمان افطار و سحر توصیه نمی گردد، یادآور شد: اگر چنین موادی را مصرف کنیم، ضمن تخلیه کلسیم بدن و ایجاد پوکی استخوان، باعث افزایش تشنگی در روز می گردد.
وی افزود: مصرف شیر، تخم مرغ، شیربرنج، گوشت قرمز، سفید، ماهی و گردو آن هم در حد اعتدال در زمان افطار توصیه می گردد؛ البته در فاصله افطار و سحر باید از 5 گروه غذایی شامل نان و غلات، شیر و فرآورده های آن، میوه و سبزی و گوشت استفاده کنیم.
این متخصص تغذیه با اشاره به محدودیت های غذایی در بعضی افراد در ماه مبارک رمضان، توضیح داد: باید از مصرف قند و شکر زیاد، غذا های چرب، سوسیس، کالباس، سس مایونز، غذا های پر نمک و نفاخ مانند انواع آش های حجیم و مصرف حلوا، زولبیا و بامیه، شله زرد، آب سرد و نوشابه در زمان افطار پرهیز شده یا محدود گردد؛ ضمن اینکه تأکید می کنم تا مردم غذا ها را به صورت آب پز، کباب پز یا بخارپز استفاده نمایند.
منبع: خبرگزاری دانشجوfun30t1.ir: شهر سرگرمی، در شهر سرگرمی کلی مطلب باحال براتون داریم
javedandld.ir: مجله جاودان | مجله خانه و خانواده ایرانی