بهترین راهکارها برای روزه اولی ها چیست؟
به گزارش بلاگ پو، باز هم بوی خوش ماه رمضان می آید و ما را به سوی خود می خواند. ماه رمضان فرصتی است برای نزدیک تر شدن به خدا.
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری خبرنگاران، برای آنکه بتوانیم از برکات این ماه عزیز بهره ببریم و توفیق انجام عبادات و مناجات ها را داشته باشیم، باید برنامه ریزی صحیحی برای تغذیه در این ماه عزیز داشته باشیم.یکی از گروه هایی که توجه به تغذیه درست آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، نوجوانانی هستند که برای بار اول روزه می گیرند. از آنجا که نوجوانان در سن رشد هستند عدم توجه به تغذیه مناسب هم می تواند بر روی رشد و سلامت آن ها اثر منفی بگذارد و هم قدرت و توان روزه دریافت را از خبرنگارانن سلب نماید.
حداقل 8 ساعت در شبانه روز بخوابید
مهم ترین نکته ای که باید در تغذیه ماه رمضان نوجوانان مدنظر قرار گیرد مصرف سحری است. وعده سحری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چون در صورت عدم مصرف این وعده غذایی به خصوص در روزهای بلند تابستان، طول مدت ناشتایی بسیار زیاد شده و عوارضی چون سردرد، افت فشار خون و ضعف شدید را به همراه خواهد داشت. برای آنکه بتوانید نوجوان خود را به خوردن سحری ترغیب کنید، مهم ترین نکته این است که کوشش نمایید حداقل 8 ساعت در شبانه روز بخوابد. این کار باعث می گردد که با کمبود خواب روبرو نشده و با رغبت در هنگام سحر بیدار گردد.
کمی زودتر بیدار شوید
سحری نباید با عجله خورده گردد. کمی زودتر بیدار شدن و مصرف یک میوه یا کمی سالاد می تواند باعث تحریک اشتهای فرد گردد. یک وعده سحری مناسب بهتر است شبیه ناهار باشد. البته این موضوعی است که بر حسب اشتها و ذائقه افراد متفاوت خواهد بود، ولی از آنجا که دریافت کالری و پروتئین نوجوانان نباید در طول ماه رمضان تغییر نماید، بهترین راه این است که وعده ناهار در سحر و صبحانه در افطار میل گردد و بعد از حدود 2-1 ساعت پس از افطار نیز شام سبکی مصرف گردد.
برای پیشگیری از تشنگی
در وعده سحری بهتر است از خوردن غذاهای سرخ شده پرهیز گردد تا از تشنگی در طول روز جلوگیری گردد. در ضمنً به خاطر داشته باشید پروتئین های حیوانی نظیر گوشت به صورت اوره دفع می شوند و دفع اوره مستلزم وجود مقادیر زیاد آب است. به بیان دیگر بدن برای دفع مواد زائد حاصل از هضم پروتئین های حیوانی مقدار زیادی آب مصرف می کند و بدین ترتیب بدن با تشنگی و کمبود آب روبرو می گردد. برای پیشگیری از این مشکل می توان از مخلوط پروتئین های حیوانی و گیاهی (گوشت و حبوبات مختلف) استفاده کرد تا میزان گوشت مصرفی کاهش یافته و در عین حال پروتئین مورد احتیاج بدن نوجوان فراهم گردد. از سوی دیگر باید به خاطر داشت که حتماً در وعده سحری به همراه غذا از سالاد و سبزیجات (البته بدون سس) استفاده گردد. از آنجا که مواد تشکیل دهنده سالاد به خصوص کاهو مقادیر زیادی آب دارد باعث تأخیر در ایجاد حس تشنگی خواهند شد. سوپ نیز گزینه مناسبی برای وعده سحری می باشد. مصرف غذاهای پر نمک و شور در هنگام سحر باعث تشدید احساس تشنگی در طول روز خواهد شد.
به خاطر داشته باشید مصرف آب زیاد در هنگام سحر نه تنها از تشنگی شما در طول روز نمی کاهد، بلکه می تواند با رقیق نمودن آنزیم های گوارشی، باعث بروز مسائل گوارشی فراوان گردد.
منابع کلسیم را از قلم نیاندازید
از آنجا که نوجوانان در سن رشد هستند و استخوان های آن ها در حال طویل شدن است، کلسیم یکی از املاح حیاتی برای آن ها بشمار می رود، بنابراین در طول ماه مبارک رمضان نیز، مصرف منابع غنی کلسیم نظیر شیر، ماست و کشک باید به عنوان جزو جدایی ناپذیر رژیم غذایی در نظر گرفته گردد.
روزه اولی ها و ورزش
در طول روز بهتر است از فعالیت هایی که باعث خستگی و تشنگی نوجوان می گردند جلوگیری گردد. هر چند پیاده روی و فعالیت های سبک می توانند در طول ماه مبارک ادامه یابند، اما به دلیل تقارن ماه رمضان سال جاری با گرم ترین ماه سال (مرداد) احتمال تشنگی، کمبود آب و ضعف زیاد می باشد، بنابراین در صورتی که نوجوان تمایل به انجام فعالیت ورزشی دارد بهتر است آن را به بعد از ساعات افطار موکول نماید.
زمان افطار
برای افطار، بهتر است از یک نوشیدنی گرم مانند چای، آب جوش و شیر گرم به همراه یک شیرینی طبیعی نظیر خرما و کشمش استفاده گردد و پس از آن افطار که باید در واقع مشابه صبحانه باشد مصرف گردد.
مصرف نان، پنیر، سبزی و گردو گزینه مناسبی برای وعده افطار است. مصرف غذاهایی مانند آش رشته که حاوی مقادیر زیادی رشته و حبوبات است و یا حلیم های چرب فشار زیادی را به دستگاه گوارش که ساعت های زیادی خالی از غذا بوده است وارد می کند و مسائل گوارشی ایجاد می گردد. در صورتی که نوجوان تمایل زیادی به این گونه مواد غذایی دارد بهتر است به مقدار کم بسنده گردد.
فاصله کوتاه بین افطار و سحر
شام را می توان یک تا دو ساعت پس از افطار مصرف کرد. اما از آنجا که سال جاری ساعت افطار دیر هنگام می باشد و در نتیجه فاصله بین افطار و سحر نسبتاً کوتاه است، در صورتی که بین افطار و شام فاصله باشد، نوجوان دیرتر خوابیده و میل کمتری به مصرف سحری خواهد داشت، بنابراین بهتر است شام به همراه افطار مصرف گردد، اما باید غذا را به آرامی میل کرد، چون مصرف سریع مقادیر زیاد غذا و اشباع شدن ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون شده و باعث بروز ناراحتی گوارشی می گردد. شام می تواند مشابه شام شب های غیر از ماه رمضان باشد. در فاصله افطار تا سحر مصرف میوه، آب میوه و چای کمرنگ توصیه می گردد.
روزه اولی های کم اشتها
در خصوص نوجوانانی که اشتهای کمی دارند یا کمی ضعیف به نظر می رسند، مصرف مغزها توصیه می گردد. مادران عزیز می توانند مغزهای مختلف (نظیر پسته، بادام، فندق و نخودچی) را همراه کمی شکر آسیاب نموده و در هنگام سحر یا افطار به فرزندان خود بدهند و یا با مخلوط آن ها با شیر، یک حریره مغذی و سرشار از پروتئین برای آن ها تهیه کنند. در ضمنً ممکن است بعضی از نوجوانان روزه دار احتیاج به مصرف مکمل های ویتامین یا املاح داشته باشند که بهتر است با مشورت متخصص تغذیه در این خصوص اقدام نمایید.
منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آناpariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.