ترکیبات بی نظیر سیرابی

به گزارش بلاگ پو، تبیان/ سیرابی و شیردان جزو امعا و احشای درون شکم نشخوارکنندگان است. مصرف آن از زمان های قدیم به طور سنتی در کشور ما مرسوم بوده و از آن می توان در تهیه انواع غذاها بر حسب میل خانواده همراه نان استفاده کرد. حال این پرسش مطرح می گردد، ارزش تغذیه ای سیرابی و شیردان تا چه حد است؟ آیا می توان آن را به عنوان یک وعده غذایی کامل در نظر گرفت؟

ترکیبات بی نظیر سیرابی

ترکیبات بی نظیر سیرابی

کالری این ماده غذایی در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند کمتر است. نوع پروتئین آن حیوانی و از نظر اسیدهای آمینه کامل تر از پروتئین گیاهی است.

کلسیم

در هر 92 گرم سیرابی، حدود 81 میلی گرم کلسیم وجود دارد که 8 درصد احتیاج روزانه بدن به کلسیم می باشد. FAO مقدار مورد احتیاج روزانه به کلسیم را 1000 میلی گرم معین نموده است. کلسیم یکی از مواد معدنی و ساختاری مهم در حفظ سلامت استخوان ها و دندان هاست که به همراه منیزیم، به انقباض عضلات بدن یاری می نماید و موجب آرامش فرد می شود.

پروتئین و چربی

در هر 92 گرم سیرابی، 7/11 گرم پروتئین وجود دارد که در واقع 18 درصد از احتیاج روزانه بدن به پروتئین است. همین مقدار سیرابی حاوی 4 گرم چربی و 4/1 گرم چربی اشباع شده می باشد.

در واقع، پروتئین و چربی موجود در سیرابی تقریباً به اندازه نیمی از پروتئین و چربی موجود در گوشت گاو و مرغ است. با گنجاندن سیرابی در وعده های غذایی خود می توانید مصرف چربی را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.

سلنیوم

مقدار سلنیوم در 92 گرم سیرابی، حدود 8/1 میکروگرم (یعنی 17 درصد مقدار مورد احتیاج بدن در روز) است. بدن روزانه به 70 میکروگرم سلنیوم احتیاج دارد. سلنیوم یکی از چندین آنتی اکسیدانی است که تأثیر سموم را خنثی و آن ها را به وسیله کانال های پاک نماینده طبیعی بدن دفع می نماید. این مواد سمی، رادیکال های آزاد نام دارند که با تغییر ساختار شیمیایی سلول های سالم، منجر به پیری زودرس آن ها می شوند و در نهایت، التهاب و بیماری را به همراه خواهند داشت.

روی

در هر 92 سیرابی، حدود 7/1 میلی گرم روی وجود دارد که 11 درصد از احتیاج روزانه بدن است. طبق نظر FAO، احتیاج روزانه بدن به روی تقریباً 15 میلی گرم می باشد. روی یکی از مواد معدنی ضروری بدن است که به سلامت سیستم تناسلی مردان یاری می نماید و در سنین بالاتر، با مصرف روی کافی، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آن ها کاهش می یابد. همان طور که می دانید، روی جزئی از هر سلول زنده در بدن است که در ساختار و عملکرد بیش از 50 آنزیم بدن نقش دارد و برای رشد و فراوری اسپرم، افزایش اشتها، افزایش حس چشایی و بویایی، تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخم مفید است. گوشت قرمز به نسبت سایر مواد، روی بیشتری دارد و نوع پروتئین موجود در گوشت گاو و گوسفند به جذب روی در بدن یاری می نماید. این بدان معناست که روی موجود در غذاهای حاوی گوشت راحت تر جذب بدن می شود. برعکس، غذاهای گیاهی، مانند غلات و حبوبات حاوی ماده ای به نام فیتات و فیبر هستند که جذب روی را در بدن کاهش می دهند.

آهن

مقدار آهن در سیرابی، تقریباً مشابه گوشت است؛ یعنی در هر 92 گرم آن حدود 5/19 میلی گرم آهن وجود دارد. آهن یکی از مواد مورد احتیاج برای داشتن خون سالم و انرژی و رشد مغز، به خصوص در بچه ها می باشد که در بسیاری از غذاها، از جمله گوشت قرمز یافت می شود. به طور کلی هر چقدر رنگ گوشت، قرمزتر باشد، حاوی آهن بیشتری است.

آهن دو نوع است: همِ و غیرهمِ نوع همِ به راحتی جذب بدن می شود و در گوشت گاو، بره، جگر، مرغ، سیرابی و غذاهای دریایی وجود دارد.

آهن غیرهمِ در سبزیجات، نان، غلات، حبوبات، لوبیا، تخم مرغ و میوه یافت می شود. گوشت قرمز، علاوه بر تأمین آهن نوع اول، جذب آهن غیرهمِ را در بدن افزایش می دهد. ویتامین C نیز دارای اثر مشابه است و جذب آهن را در بدن افزایش می دهد. یک رژیم غذایی سالم باید غنی از هر دو نوع آهن باشد.

کلسترول

کلسترول نوعی چربی است که در بسیاری از محصولات حیوانی یافت و در بدن انسان ساخته می شود. مقدار مشخصی از آن برای سلامتی بدن ضروری است و جزء مهمی در دیواره سلولی، صفرا و بعضی هورمون ها می باشد؛ ولی اگر مقدار آن از حد مجاز بیشتر شود، در دیواره عروق قلبی رسوب می نماید و خطر ابتلا به بیماری های قلبی افزایش می یابد. در بعضی موارد، کلسترول بالای خون، ژنتیکی است. غذاهایی که حاوی کلسترول زیاد هستند، شامل جگر، مغز و زرده تخم مرغ، می شوند که در مصرف آن ها باید کمی احتیاط کرد.

البته لزوماً کلسترول زیاد در غذا، فرد را به این بیماری مبتلا نخواهد کرد. متخصصان تغذیه معتقدند علت اصلی این عارضه، کلسترول موجود در غذاها نیست، بلکه از چربی های اشباع شده ناشی می شود. در این میان، کلسترول سیرابی حتی از مرغ، گوشت گاو و گوسفند نیز کمتر است و برعکسِ کله پاچه، کلسترول خون را افزایش نمی دهد. چربی کم برای سلامتی مفید است.

ویتامین B

سیرابی گوسفند و گوساله، سرشار از ویتامین B است؛ و تقریباً در هر 92 گرم حدود 130 کالری وجود دارد. ویتامین های گروه B، بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن را تنظیم می نمایند که این واکنش ها برای حفظ سلامتی بدن بسیار ضروری هستند. بعضی از این واکنش ها موجب آزاد شدن انرژی در بدن، بهبود بینایی، سلامت پوست، عملکرد بهینه مغز و فراوری گلبول های قرمز خون می شوند. گوشت گاو و گوسفند و مشتقات آن حاوی ویتامین های B1، B2، B3، B6 و به خصوص B12 می باشند. ویتامین B12 به طور طبیعی در غذاهای حیوانی یافت می شود و گوشت گاو و گوسفند از غنی ترین منابع این ماده ضروری هستند. با مصرف روزانه 100 گرم گوشت گاو بدون چربی، کل احتیاج روزانه بدن به ویتامین B12 را فراهم نموده اید.

ویتامین A

ویتامین A برای رشد مو ضروری است و به داشتن پوست سالم، دستگاه تنفسی سالم و حفظ بینایی یاری و با عفونت ها مبارزه می نماید. جگر و سیرابی سرشار از ویتامین A هستند.

خرید سیرابی

* رنگ سیرابی در فصل تابستان و پاییز سفید رنگ است؛ زیرا معمولاً غذای حیوانات تازه و سالم است و حیوان در این فصول تحرک زیاد دارد؛ ولی رنگ سیرابی در فصل زمستان و بهار کمی تیره تر است؛ زیرا همان طور که می دانید، یافتن علوفه تازه برای حیوانات مشکل تر است و آن ها معمولاً از علوفه های خشک تغذیه می شوند و البته تحرکشان نیز در این فصول کمتر می باشد. بنابراین رنگ تیره سیرابی در این فصول به معنای خرابی آن نیست.

* سیرابی نباید بوی بد، تعفن و ماندگی بدهد. بهتر است قبل از پختن سیرابی، آن را از هر جهت آنالیز کنید.

* توصیه می شود در صورت امکان سیرابی از فروشگاه ها و به صورت بسته بندی های بهداشتی خریداری شود.

* بهتر است قبل از پخت، این ماده غذایی را کامل شسته و تمام زواید اطراف آن را دور بریزید.

* سیرابی با آب لیمو و نمک بسیار خوشمزه است و مصرف آن در ماه، 3 تا 4 بار توصیه می شود. البته از آن جایی که در تهیه این غذا برای ایجاد طعم مطلوب از نمک زیاد استفاده می شود، مصرف آن برای مبتلایان به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

* معمولاً در تهیه غذای سیراب و شیردان از جگر سفید نیز استفاده می نمایند. جگر سفید یا همان شش ها که مسوول تنفس و تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن در حیوان هستند، از نظر ترکیب و ارزش غذایی با جگر سیاه تفاوت دارند. میزان پروتئین جگر سفید کمتر از جگر سیاه و گوشت و مقدار چربی آن مشابه جگر سیاه ولی مقدار کلسترول آن بسیار بالا و بیشتر از گوشت کم چرب و مقدار آهن آن نیز از جگر سیاه کمتر است. بسیاری از افراد به اشتباه تصور می نمایند که جگر سفید منبع خوب و غنی ویتامین A است و گاهی آن را جایگزین جگر سیاه نموده و جهت تقویت بینایی آن را به هم توصیه می نمایند، ولی خوب است بدانید مقدار ویتامین A جگر سفید بسیار پایین بوده و در مقایسه، ویتامین A جگر سیاه چندین برابر بیشتر از جگر سفید است. پس مصرف جگر سفید این غذا برای مبتلایان به چربی خون بالا مضر است.

fun30t1.ir: شهر سرگرمی، در شهر سرگرمی کلی مطلب باحال براتون داریم

javedandld.ir: مجله جاودان | مجله خانه و خانواده ایرانی

منبع: همگردی
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 35256

به "ترکیبات بی نظیر سیرابی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترکیبات بی نظیر سیرابی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید