خبرنگاران روایت تلخ تنهایی تک فرزندها

به گزارش بلاگ پو، کرمانشاه- خبرنگاران- تجمیع همه امکانات رفاهی و گاه کم حوصلگی، بهانه برخی والدین برای تک فرزندی است در صورتی که پیامدهای منفی این انتخاب، همه دوران های زندگی فرزند را درگیر می کند که یک عمر تنهایی، مهم ترین پیامد این تصمیم است.

خبرنگاران روایت تلخ تنهایی تک فرزندها

دوره ای که هر خانواده کم کم، سه تا چهار فرزند و بیشتر داشت مدتها است که سپری شده، همان بچه هایی که با فاصله سنی اندک و با امکانات محدود قد می کشیدند و بزرگ می شدند، یکدیگر را دوست داشتند و از تجربیات بچگانه هم استفاده می کردند و در آینده لذت شیرین تبدیل شدن به عمه، خاله، دایی و یا عمو را تجربه می کردند.

ولی با گذشت زمان و برخی تبلیغات برای کاهش جمعیت، ذهنیت ها برای بچه دارشدن تغییر کرده، بسیاری از والدین طبقه متوسط و بالا یا با تاخیر زیاد، بچه دار می شوند و یا ترجیح می دهند برای پیشرفت خود و فرزندشان تنها به داشتن یک کودک اکتفا کنند.

تک فرزندی معایب ویژه خود را دارد، بچه هایی که تنها هستند به دلیل توجه بیش از حد والدین با کوچکترین سختی و یا ناملایمتی، می شکنند، این بچه ها فرصت همدلی و رقابت سالم را از دست می دهند و افزایش جمعیت سالمندی و کاهش فرزندآوری، جامعه را در معرض خطرات متعدد اقتصادی و اجتماعی قرار می دهد.

این روزها بیشتر بچه ها ما با پدیده تک فرزندی روبرو شده اند، موضوعی که موجب شده تا پدر و مادر، تمام سرمایه گذاری عاطفی خود را برای یک کودک قرار دهد و کودک نیز تنها پدر و مادر را می بیند و از داشتن تجربیات و حس دنیای ناب بچگانه با خواهر و برادر محروم می ماند.

بالارفتن سن ازدواج، کم شدن میزان ازدواج، فاصله زیاد ازدواج تا فرزندآوری و سپس فاصله سنی غیراستاندارد در تولد فرزندان بعدی به عنوان یکی از دغدغه های اصلی نظام سلامت و بهداشت تبدیل شده است.

از سوی دیگر ادامه تحصیلات تکمیلی به عنوان عاملی در ازدواج دیرهنگام برای برخی از دختران تبدیل شده این در حالی است که در کنار تحصیل، مسئله ازدواج و فرزندآوری باید لحاظ گردد تا زمان طلایی این دوران از دست نرود،

فرصت هایی که از تک فرزندان گرفته می گردد

چنانچه کارشناس سلامت باروری مرکز بهداشت استان کرمانشاه به خبرنگاران، گفت: بخش مهمی از آموخته های کودک به تعاملات با خواهر و برادر مربوط می گردد و براساس آن دنیا را کشف می کند، بچه ها در این حالت می آموزند چگونه حرف خود را به بزرگترها بفهمانند و نیازهای خود را مطرح کنند.

فروغ مرادی معتقد است، کودکی که تک فرزند است این فرصت را پیدا نکرده و دنیا را از افق دید پدر و مادر کشف می کند.

وی اضافه کرد: وابستگی بالای کودک به دلیل حمایت بیش از حد والدین، فشار زیاد والدین به کودک برای کسب پیروزیت تحصیلی، عدم مهارت یابی اجتماعی کودک، نداشتن تجربه محرومیت و زیاده خواهی کودک و عدم یادگیری مهارت از برادر و خواهر کوچکتر و بزرگتر از جمله معایب تک فرزندی محسوب می گردد.

مهدکودک نمی تواند جایگزین فرزند دیگر گردد

این مسوول اضافه کرد، برخی می گویند تک فرزند خود را به مهد کودک می فرستیم تا با هم سن و سال هایش تعامل اجتماعی داشته باشد. باید گفت زندگی 24 ساعته با برادر و خواهر و پیوند عاطفی ناشی از آن، با مهد کودک قابل جبران نیست و مهد کودک نمی تواند جای خواهر و برادر را بگیرد.

وی اضافه کرد: معمولاً پدر و مادر نسبت به کودک تک فرزند بیش از حد توجه می کند و این بچه ها متکی به والدین بار می آیند، در این حالت تمام خواسته های کودک برآورده می گردد و این موضوع سبب می گردد تا کودک، آموزش اجتماعی لازم را نبیند.

وی با تاکید براینکه مسئله رقابت بین خواهر و برادرها برای آموزش در دوران بزرگسالی و برخورد با مسائل جامعه مؤثر است، گفت: اینکه چگونه با رقابت و حسادت کنار بیایند و آن را دفع کنند در پرتو ارتباط با خواهر و برادر ایجاد می گردد.

گوشه نشینی عاقبت تک فرزندی

مرادی با تاکید براینکه آموزش های مربوط به شناخت و تعاملات، به بازی ها مربوط می گردد، گفت: تک فرزندها به بازی های انفرادی گرایش پیدا می کنند و تماشای تلویزیون و بازی با رایانه را نسبت به بازی های گروهی ترجیح می دهند که این ویژگی انزوا و گوشه نشینی را همراه خواهد داشت.

کارشناس سلامت باروری مرکز بهداشت استان کرمانشاه خاطرنشان ساخت: واقعیت این است که پدران و مادران دارای تک فرزند هم با مشکلاتی روبرو خواهند بود زیرا در وجود 2 جنس ویژگی هایی وجود دارد که والدین با داشتن یک فرزند از آن محروم می مانند.

وی یادآور شد، پدران به صورت ذاتی به دختران و مادران به پسران علاقه دارند بنابراین داشتن هر 2 جنس می تواند این نیاز را برآورده سازد، همچنین پدران و مادران دوست دارند ویژگی های دوران کودکی خود را در فرزندانشان بازسازی کنند که در صورت نداشتن فرزند از یک جنس، نوعی نارسایی در والدین ایجاد می گردد.

کاهش بردباری در فرزندپروری

در ادامه مدیر نخستین وبسایت تاب آوری کشور در گفت و گو با خبرنگاران، گفت: مسئله تک فرزندی و بی فرزندی به همان میزان که تحت تاثیر باورهای رواج داده شده گذشته است از آموزش تاثیر می گیرد و نخستین گام برای توسعه تاب آوری خانواده این است که مهارت های ارتباطی زوجین آموزش داده گردد.

محمدرضا مقدسی ادامه داد: فرزندآوری مختص خانواده است و اگر خانواده این کارکرد اصلی خود را از دست بدهد علاوه براینکه دچار اختلال می گردد در سطح کلان آسیب های پرشماری را متوجه جامعه می سازد.

وی گفت: مسایل اقتصادی و اشتغال در افزایش سن ازدواج و یا کم رغبتی خانواده و زوج های جوان در تک فرزندی و یا بی فرزندی تاثیرگذار است و از سوی دیگر برخی از زوجین به دلیل عدم شناخت مهارت های فرزندپروری و کاهش صبر و بردباری از این قضیه دوری می کنند.

نقش آموزش در شکل گیری یک خانواده سالم

این کارشناس علوم رفتاری و معتقد است، خانواده خوب، سالم و پیروز فرآورده نهایی آموزش و پرورش است و هرجا که آفت و آسیبی دیده می گردد به نحوه تعلیم و تربیت ما ریشه دارد و به آموزش عالی یا نحوه تربیت در نهاد خانواده باز می گردد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نیاز است سیاست های کلان در امر تعلیم و تریبیت مورد بازبینی و بازنگری قرار گیرد، اظهارداشت: براساس چندین پژوهش دانشگاهی تعیین شد که بین تعداد فرزندان و تمایل به طلاق رابطه ای معکوس وجود دارد، هرچه تعداد فرزندان کمتر باشد میل به طلاق در برخی از والدین بیشتر است ولی نمی توان گفت که کاهش فرزندآوری از عوامل اصلی جدایی زوجین است بلکه می توان گفت در برخی مواقع، این مقوله در افزایش طلاق تاثیرگذار است.

به گفته مقدسی، برخی از والدین با وجود تحصیلات دانشگاهی، در امر تعلیم و تربیت و مهارت برای فرزندپروری دچار ناتوانی هستند و نمی توانند به خوبی خانواده را مدیریت کنند.

کاهش سالانه 2 تا سه هزار موردی موالید در کرمانشاه

کاهش سالانه 2 تا سه هزار موردی موالید در استان کرمانشاه گویای رشد تدریجی سالخوردگی جمعیت تلقی می گردد که نباید از خطرات و معایب کاهش موالید و داشتن یک جامعه پیر و سالخورده غافل بود.

بنابر گفته مدیرکل ثبت احوال استان کرمانشاه، سالانه با 2 تا سه هزار مورد کاهش ولادت روبه رو هستیم و از سوی دیگر نزدیک به پنج تا هفت درصد افزایش آمار مرگ و میر بر جمعیت استان ما سایه افکنده است.

صادق خدادادی اضافه کرد: در سال 1398 تعداد 26 هزار و 566 ولادت در استان کرمانشاه به ثبت رسیده که این آمار نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 11 و سه دهم درصد کاهش داشته است و میانگین ولادت ماهانه 2هزار و 214 و روزانه 74 مورد در استان کرمانشاه به ثبت رسیده است.

مدیرکل ثبت احوال استان کرمانشاه اضافه کرد: از مجموع ولادت های ثبت شده سال 1398 در این استان 13 هزار و 945 پسر و 12 هزار و 621 مورد دختر بوده که نسبت جنسیتی آن 110 است.

به گفته وی، آمارها و پیش بینی های جمعیتی شدیدا نگران کننده است و در واقع زنگ خطر هشدار های جمعیتی به صدا درآمده است و سبک زندگی امروز اولویت ها را تغییر داده و موجب کاهش نرخ فرزند آوری شده است و تعداد ولادت کاهش یافته نسبت به سال قبل سه هزار و 338 واقعه ولادت بوده است.

افزایش جمعیت سالمندان

یکی از تبعات منفی کاهش فرزندآوری افزایش جمعیت سالمندان و کمبود نیروی جوان و فعال در کشور است.

مدیرکل بهزیستی کرمانشاه با بیان اینکه این استان رتبه هشتم از نظر جمعیت سالمند در کشور را دارد، گفت: 10.2 درصد از جمعیت 2 میلیون نفری استان سالمند محسوب می شوند.

فاطمه رضوان مدنی به خبرنگاران گفت: براساس آخرین آمار گرفته شده دالاهو مسن ترین و ثلاث باباجانی جوان ترین شهرستان های استان هستند.

از سوی کارشناسان نظام افزایش جمعیت سالمندانسلامت و بهداشت، بهترین سن برای فرزندآوری زنان در محدوده سنی 20 تا 30 سال اعلام شده و خارج از این سن ممکن است بارداری در مسیری پرخطر قرار گیرد و برای مادر و جنین مشکل ساز گردد.

بهترین زمان برای تولد نخستین فرزند، سه سال پس از ازدواج است و شایسته است فاصله سنی دیگر فرزندان حداقل سه سال و حدبیشتر پنج سال لحاظ گردد.

استان کرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت دارای 34 شهر و 2 هزار و 595 روستا است.

گزارش از زهره کریم زاده

wonder-hanger.ir: واندر هنگر | مجله معرفی کالاها و خدمات و تولید داخلی

10az10.ir: مجله سرگرمی، مجله گردشگری، موفقیت، پزشکی، سلامت، مد و لباس

منبع: ایرنا
انتشار: 14 مهر 1400 بروزرسانی: 14 مهر 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 29734

به "خبرنگاران روایت تلخ تنهایی تک فرزندها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران روایت تلخ تنهایی تک فرزندها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید