درس هایی که باید از موج سوم کرونا در هنگ کنگ بگیریم
به گزارش بلاگ پو، تا همین اواخر، هنگ کنگ به خاطر نحوه مقابله با همه گیری کرونا مورد تحسین قرار گرفته بود. هنگ کنگ با وجود داشتن مرز مشترک با چین که در آن اولین موارد کرونا گزارش شده بود، تعداد موارد ابتلا به این ویروس را پایین نگه داشته بود و توانسته بود از اعمال محدودیت های شدید مربوط به قرنطینیه و خانه نشینی که در بخش هایی از چین، اروپا و ایالات متحده برقرار شد، اجتناب کند.
به گزارش بی بی سی، اما اکنون نه تنها با موج دوم این بیماری بلکه حتی با موج سوم آن روبرو شده و در حالی که بالاترین رقم مبتلایان به کرونا در طول یک روز در این کشور را ثبت نموده، دولت هشدار داده است که به علت تعداد زیاد مبتلایان سیستم بیمارستانی این کشور می تواند با فروپاشی روبرو گردد.
چه اشتباهی رخ داد و کشور هایی که هم با این همه گیری و هم با پیامد های مالی ناشی از آن درگیرند چه درس هایی می توانند بگیرند؟
استثنا های مربوط به قرنطینه و نقاط ضعف
هنگ کنگ اولین مورد از ابتلای به کرونا را در اواخر ژانویه داشت که منجر به نگرانی گسترده و خرید های ناشی از وحشت شد، اما تعداد ابتلا نسبتا کم باقی ماند و شیوع آن به سرعت کنترل شد. هنگ کنگ سپس در ماه مارس آنچه را به عنوان موج دوم شناخته شد، تجربه کرد. این موج بعد از آن بروز کرد که دانشجویان و ساکنین خارج از کشور دوباره به هنگ کنگ بازگشتند و منجر به افزایش موارد ابتلا های وارداتی شدند.
در نتیجه، هنگ کنگ کنترل های سخت مرزی را اعمال کرد و ورود افراد غیر مقیم به هنگ کنگ را ممنوع بیان کرد و هر کس که به هنگ کنگ بازگشت موظف شد تست کرونا را انجام دهد و 14 روز در قرنطینه قرار بگیرد.
هنگ کنگ حتی از دستبند های الکترونیکی برای ردیابی ورود های جدید و اطمینان از ماندن آن ها در خانه استفاده می کرد. این اقدامات که همراه با استفاده گسترده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی صورت گرفت، موثر واقع شد.
هنگ کنگ برای هفته ها بدون حتی یک مورد از ابتلا ماند و به نظر می رسید که زندگی به حالت عادی برگشته است؛ بنابراین موج سوم که منجر به بیش از 100 مورد تازه از ابتلا به کرونا در 9 روز متوالی شد، چگونه ایجاد شد. ملک پیریس، رئیس بخش ویروس شناسی در دانشگاه هنگ کنگ می گوید: این بسیار ناامیدنماینده است، زیرا واقعاً هنگ کنگ همه چیز را بشدت تحت کنترل داشته است. او در عین حال معتقد است دو نقص در سیستم وجود داشته است.
در مرحله اول بسیاری از افراد که به کشور بازگشتند به مدت 14 روز در خانه قرنطینه شدند و نه در کمپ های قرنطینه. این تمهیداتی است که البته در بسیاری از کشور ها از جمله بریتانیا معمول است. پروفسور پیریس می گوید: در این قسمت ضعف وجود دارد، زیرا سایر افراد در خانه تحت کنترل و محدود نیستند و بیرون می فرایند و برمی گردند. با این حال وی معتقد است مشکل جدی تر ناشی از تصمیم دولت مبنی بر معاف کردن چند گروه از افراد از آزمایش و قرنطینه هنگام ورود به هنگ کنگ بوده است.
هنگ کنگ حدود 200 هزار نفر از جمله دریانوردان، خدمه هواپیما ها و مدیران شرکت های بورس کالا را از قرنطینه معاف نموده بود. مقامات گفته بودند که این استثنائات برای اطمینان از ادامه فعالیت های روزمره در هنگ کنگ یا به دلیل سفر آن ها برای توسعه مالی شهر لازم بود.
به عنوان یک شهر بین المللی و بندر تجاری، هنگ کنگ تعداد زیادی ارتباطات هوایی دارد و بسیاری از کشتی ها خدمه خود را آنجا پیاده و سوار می نمایند. این سرزمین همچنین برای واردات مواد غذایی و کالا های اساسی به سرزمین اصلی چین و جا های دیگر وابسته است.
جوزف تسانگ، پزشک و متخصص بیماری های عفونی این استثنا ها را از عوامل مهمی می داند که خطر ابتلا به ویروس را افزایش داد، به خصوص از ناحیه دریانوردان و خدمه هوایی که از نقاط توریستی نیز بازدید نموده و از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می کردند.
دولت در ابتدا گفت که استثنا های مربوط به قرنطینه عامل شیوع بیشتر کرونا نبوده، اما بعد اعتراف کرد که شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه این معافیت ها عامل شیوع بیشتر ویروس بوده است. آن ها اکنون مقررات را برای خدمه هوا و دریایی سخت تر نموده اند، اما اجرای آن سخت است.
بر اساس گزارش ها اوایل این هفته یک خلبان خارجی که هنوز منتظر نتایج آزمایش مربوط به کرونا بود در حال گشت و گذار مشاهده شد. برقراری تعادل میان بهداشت عمومی و نگرانی های عملی اجرای مقررات و مسایل مالی می تواند سخت باشد.
اتحادیه خلبانان فدرال اکسپرس از این شرکت خواسته است پرواز های خود را به هنگ کنگ متوقف کند، زیرا می گوید اقدامات شدیدتر هنگ کنگ از جمله اقامت اجباری در بیمارستان برای خلبانانی که آزمایش کرونایشان مثبت بوده شرایطی غیرقابل قبول برای خلبانان است.
بنیامین کاولینگ، استاد بیماری های همه گیر دانشگاه هنگ کنگ می گوید که تجربه هنگ کنگ با مسائل قرنطینه ممکن است در سایر کشور ها نیز رخ دهد.
برای مثال در بریتانیا هم شما قرنطینه 14 روزه در خانه دارید؛ بنابراین بالقوه مشکل پخش ویروس از این طریق را دارید.
در همین حال، نیوزیلند و استرالیا سیاست قرنطینه در هتل را اجباری نموده اند که یک ایده خوب است ... اگرچه مسئله این است که چه کسی هزینه آن را پرداخت می نماید. انگلستان نیز مانند هنگ کنگ بعضی از مسافران، از جمله رانندگان وسایل نقلیه، دریانوردان و خدمه هوایی را از اجرای مقررات مرزی مربوط به قرنطینه معاف نموده است.
لغو مقررات رعایت فاصله اجتماعی
معافیت های قرنطینه هنگ کنگ ماه ها است که وجود دارد، اما موج سوم تا ماه ژوئیه رخ نداد. پروفسور پیریس معتقد است که این امر به دلیل یک عامل مهم دیگر یعنی مقررات رعایت فاصله اجتماعی است که به طور قابل توجهی از ماه ژوئن اجرا نشد.
وی می گوید: تا زمانی که مقررات رعایت فاصله اجتماعی وجود داشته باشد، سیستم می تواند مقابله کند -، اما پس از تعدیل این اقدامات عفونت های وارداتی ویروس به سرعت گسترش یافت. این یک درس برای همه است.
دکتر تسانگ می گوید در اواخر ژوئن دولت اجازه تجمع عمومی تا 50 نفر را داده بود و جشن هایی برای گرامیداشت روز پدر و سالگرد تحویل هنگ کنگ برگزار گردید.
وی گفت: بسیاری از شهفرایندان بعد از ماه ها رعایت فاصله اجتماعی دچار خستگی شده بودند، بنابر این وقتی دولت گفت همه چیز خوب به نظر می رسد و محدودیت ها را کاهش داد، آن ها دیدار با دوستان و خانواده را شروع کردند. من فکر می کنم بدشانسی بود که بسیاری از عوامل همزمان اتفاق افتادند.
با این حال، پروفسور پیریس تأکید می نماید که مردم هنگ کنگ در طول موج های اول و دوم از مقررات اجتماعی و بهداشتی بسیار خوب تبعیت کردند، در واقع، آن ها حتی یک قدم جلوتر از دستورالعمل های دولت بودند و قبل از اجباری شدن، خود از ماسک استفاده می کردند. وی معتقد است که اجرای دوباره مقررات رعایت فاصله گذاری اجتماعی از همین حالا تأثیرگذار بوده او امیدوار است که تعداد موارد ابتلا در هنگ کنگ ظرف چهار تا شش هفته به نزدیکی صفر برسد.
وی اضافه نمود: در این مرحله چالش اصلی جلوگیری از عفونت های وارداتی به ویژه در هنگامی است که مقررات رعایت فاصله اجتماعی برداشته گردد. این یک چالش است که سایر کشور ها پس از موفقیت در مهار ویروس در مرز های خود با آن روبرو خواهند شد.
آیا اعتراضات هوادار دموکراسی ویروس را گسترش داد؟
در تاریخ 1 ژوئیه هزاران نفر با وجود ممنوعیت، در راهپیمایی های اعتراض آمیز شرکت کردند و مقامات می گویند که در جریان این راهپیمایی ها مقررات رعایت فاصله اجتماعی نقض شد.
از آن موقع رسانه های دولتی چین این رویداد ها را دلیل بروز موج سوم شیوع کرونا در هنگ گنگ دانستند و یکی از سیاستمداران آن را رفتاری کاملا غیرمسئولانه خوانده است.
با این حال، کارشناسان بهداشتی می گویند شواهدی مبنی بر این که این تجمعات باعث موج تازه شیوع کرونا باشد، وجود ندارد. در همین حال، دکتر تسانگ می گوید تحقیقات نشان داده که ویروس در موج سوم با امواج قبلی متفاوت است - به ویژه نوع تغییر یافته ویروس را می توان در دریانوردان فیلیپین و قزاقستان مشاهده کرد؛ بنابراین او معتقد است که ویروس موج سوم در هنگ کنگ، واراداتی است.
انتخابات آری یا نه؟
دولت هنگ کنگ انتخابات را با استناد به افزایش شیوع ویروس به بعد موکول نموده است. چندین گزارش رسانه محلی به نقل از منابع ناشناس حاکی است که دولت تصمیم دارد انتخابات را تا یک سال به تعویق بیندازد. سیاستمداران مخالف، دولت را متهم کردند که از همه گیری ویروس به عنوان بهانه ای برای تأخیر در انتخابات استفاده نموده است.
این اقدام مورد استقبال بعضی از جمله جاسپر تسانگ، رئیس پیشین شورای قانونگذاری، قرار گرفته. او به رسانه های محلی گفته است: اگر مراکز رای گیری به کانون شیوع ویروس تبدیل گردد دولت مقصر قلمداد می گردد. از طرفی با توجه به مقررات رعایت فاصله اجتماعی، برای نامزد ها نیز تقریبا غیر ممکن است که برای جلب رای دهندگان کمپین نمایند.
پروفسور کاولینگ می گوید که مقررات رعایت فاصله اجتماعی که دولت دوباره اعمال نموده است، در حال حاضر افزایش موارد ابتلا به ویروس را طی یک هفته گذشته متوقف نموده است. من مطمئن نیستم که به تأخیر انداختن انتخابات لازم باشد، مطمئنا برای یک سال لازم نیست. شما می توانید آن را به مدت دو هفته یا یک ماه به تعویق بیاندازید، زیرا تا آن موقع ما مطمئنیم که تقریبا موارد ابتلا را به صفر خواهیم رساند.
وی می افزاید: برای ایمن تر کردن انتخابات راه های بسیاری وجود دارد از جمله افزایش تعداد مراکز رای گیری و کارمندان برای کاهش زمان انتظار، اطمینان از تهویه مناسب محل های رأی دهی و تست همه کارمندان حوزه های رای گیری دو روز قبل از انتخابات.
موسسه بین المللی دموکراسی و یاری های انتخاباتی می گوید، دولت های مختلف رویکرد های بسیار متفاوتی در این باره اتخاذ نموده اند - حداقل 68 کشور یا قلمرو انتخابات را به دلیل شیوع کرونا به تعویق انداختند، در حالی که 49 کشور یا سرزمین دیگر انتخابات را طبق برنامه برگزار کردند.
یوجین تان، استاد حقوق و مفسر سیاسی در دانشگاه مدیریت سنگاپور می گوید: سنگاپور اوایل این ماه انتخابات عمومی خود را برگزار کرد و بیشترین حضور رای دهنده در سال های اخیر را داشت. وی می گوید: هیچ وقت زمان مناسبی برای انتخابات در طول همه گیری یک ویروس وجود ندارد.
با این حال او معتقد است که تصمیم گیری در خصوص انجام انتخابات تصمیم سختی برای دولت ها است، به ویژه اگر اعتماد عمومی به دولت کم باشد. اگر انتخابات را به تأخیر بیاندازید، می توانید متهم شوید که منتظر یک زمان مطلوب تر [برای دولت]خود هستید -، اما اگر پیش بروید، می توانید به سهل انگاری نسبت به زندگی مردم متهم شوید. بدترین چیز برگزاری انتخابات و بعد شیوع بیشتر موارد ابتلا به ویروس است.
منبع: فراروbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
cruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها