شامپوهای سرطان زا
به گزارش بلاگ پو، SLES یا سدیم لوریل اترسولفات یکی از مهم ترین مواد اولیه در صنعت محصولات مراقبت فردی، مانند شامپوی سر و بدن و مایعات دست شویی است که عامل اصلی کف کنندگی و پاک کنندگی آن محسوب می گردد. به علت وجود بعضی ناخالصی ها، یکی از دلایل مهم حساسیت های پوستی و ریزش های مو به کیفیت SLES مصرفی در

شامپوهای سرطان زا
نویسنده:پریسا اصولی
SLES یا سدیم لوریل اترسولفات یکی از مهم ترین مواد اولیه در صنعت محصولات مراقبت فردی، مانند شامپوی سر و بدن و مایعات دست شویی است که عامل اصلی کف نمایندگی و پاک نمایندگی آن محسوب می گردد. به علت وجود بعضی ناخالصی ها، یکی از دلایل مهم حساسیت های پوستی و ریزش های مو به کیفیت SLES مصرفی در شامپو مربوط می گردد. حال اگر این ماده دارای ناخالصی هایی بیش از حد استاندارد جهانی باشد (ناخالصی حتی در حد و اندازه پایین هم حساسیت زا و تحریک نماینده خواهد بود) موجب خارش سر و ریزش مو و تحریکات پوستی می گردد و اگر از اندازه معینی بیشتر باشد، سرطان زا هم به تعداد می رود. در فرآیند فراوری SLES، ماده ای خطرناک و سرطان زا به نام دی اکسان آزاد می گردد که در ابتدا به صورت گاز بوده و پس از فراوری، به صورت محلول در کنار دیگر اجزا باقی خواهد ماند.
مرغوبیت SLES به حداقل اندازه دی اکسان و مواد آلی آزاد و نمک های سولفات سدیم موجود در آن بستگی دارد. از جمله مهم ترین این ناخالصی ها همان دی اکسان است. مطابق با استاندارد کشورهای اروپایی و آمریکایی همچون دیگر کشورهای آسیای جنوب شرقی، حداکثر اندازه مجاز این ماده خطرناک در یک شامپو باید ماکزیمم ده قسمت در یک میلیون قسمت باشد (10PPM)، از این جهت بسیاری از شامپوهای با کیفیت پایین به علت داشتن اندازه بالایی از این سم قابل عرضه در بازارهای اروپایی نیستند.
شامپوهایی غیرسمی
انجمن غیرانتفاعی آنالیز سلامت انسان در ارتباط با محصولات آرایشی بهداشتی آمریکا در 16 مارس 2009 رسما بیان کرد، یکی از سمومی که در اغلب شامپوها یافت می گردد سم 1 و 4 دی اکسان است که ماده شیمیایی خطرناکی است. کمیته ایمنی محصولات برای مصرف نمایندگان در کشور آمریکا هم اعلام نموده است، حتی مقادیر بسیار جزیی از 1 و 4 دی اکسان می تواند به سرطان در انسان منجر گردد، در حالی که انجمن حفاظت محیط زیست و انجمن خدمات ایمنی انسان ها هر دو بیان کردند دی اکسان می تواند در حیوانات هم به سرطان منجر گردد و یقینا برای انسان ها هم سرطان زا خواهد بود. در حقیقت اگر ماده ای برای حیوانات سرطان زا باشد حداقل استفاده از آن برای بچه ها و عظیمسالان هم سرطان زا خواهد بود. در کشور آمریکا طی یک آنالیز از 48 نوع شامپوی موجود در بازار، 32 نوع از آنها دارای سم دی اکسان بودند که این حدود 67درصد محصولات را تشکیل می دهد.
شامپوهای غیرسرطان زااز آنجایی که متخصصان از نظر اخلاقی نمی توانند مواد سرطان زا را روی انسان ها آزمایش نمایند سازمان بهداشت جهانی و اغلب سازمان های داخلی یا بین المللی اعلام می نمایند، چنانچه موادی برای حیوانات سرطان زا شناخته گردد برای انسان ها هم سرطان زا خواهد بود. بعلاوه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) شرح می دهد، در مطالعات جذب پوستی معین شده است که دی اکسان قادر است به راحتی در پوست نژادهای مختلف انسانی و حیوانی نفوذ کند. به اسم مثال چنانچه فردی از یک شامپوی بدن که ناخالصی دی اکسان آن بالاتر از حد مجاز است استفاده کند، در حین استفاده در حمام و با آب گرم که خلل و فرج پوست باز می گردد، سم دی اکسان وارد جریان خون وی می گردد. بعلاوه دی اکسان در دمای معمول مایعی بی رنگ است که قابلیت فراریت بالایی دارد و آتش گیر است و بویی شبیه به اتر دارد که در حین استفاده شامپو در حمام دی اکسان آن در محیط محبوس گشته و پس از تبخیر وارد مجاری تنفسی می گردد. دی اکسان قابل اختلاط با آب است و در مجاورت آتش و گرما مواد خطرناک و آتش زا فراوری می نماید. دی اکسان در دمای بالا و یا فشار زیاد ناپایدار می گردد و در مجاورت رطوبت پراکسیدهای قابل احتراق فراوری می نماید. تنفس عمیق بخارات دی اکسان مهم ترین خطر تهدیدنماینده است زیرا به راحتی جذب ریه ها، پوست و معده در پستانداران خواهد شد و پس از آن به سرعت در ریه ها، جگر، کلیه، طحال و روده عظیم و بافت ماهیچه ها پخش خواهد شد. دی اکسان پس از جذب به صورت هیدروکسی اتوکسی استیک اسید در ریه ها و پارا دی اکسان در اوره موجود در خون یافت می گردد. بعلاوه در آیین نامه فدرال کشور آمریکا آمده است توان خطرآفرین بودن دی اکسان برای انسان معادل یا بیشتر از مواد دفع حشرات و آفات نباتی است. آژانس حفاظت محیط زیست کشور آمریکا، دی اکسان را در کلاس B2 طبقه بندی می نماید که برای انسان سرطان زا است. بر این پایه در خرگوش و موش و خوکچه هندی سرطان کبد و کیسه صفرا می آورد که در نهایت سرطا ن زا بودن آن محرز می گردد. مطابق یک فراخوان سراسری در کشورهای بلژیک و آلمان در ارتباط با محصولات مراقبت فردی برای بچه ها، کلیه محصولات مرتبط که شامل سم دی اکسان بوده اند به دادگاه فراخوانده شدند. لذا به هموطنان توصیه می گردد که از شامپوهایی استفاده نمایند که ضمن رعایت استانداردها و تاییدیه وزارت بهداشت، اندازه دی اکسان را به حداقل خود رسانده باشد. سلامت میخواهد ضمن انتقال نظر کارشناسان وزارت بهداشت و اداره استاندارد و مدیران صنایع شوینده ابعاد این مساله را در شامپوها و شوینده های مصرفی کشور آنالیز و نتایج را جهت اطلاع عموم مردم منتشر نماید.
منبع:www.salamat.com
/ج
منبع: راسخونdorezamin: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور لحظه آخری، تور ارزان، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه