قلعه فلک الافلاک در اولویت مرمت

به گزارش بلاگ پو، فاطمه حافظی - خرم آباد - خبرنگار: یکی از میراث گران بهای استان و کشور قلعه فلک الافلاک است که در طول سال ها و با وجود وقوع حوادث طبیعی و غیرطبیعی مختلف، به دلیل معماری بسیار ویژه اش، همچنان پایدار مانده است.

قلعه فلک الافلاک در اولویت مرمت

البته طبیعتا هر بنایی پس از گذشت چند سال به احیا، بازسازی و مرمت احتیاج دارد و این امر باید صورت بگیرد و قلعه فلک الافلاک نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نیست. طرح استحکام بخشی این قلعه در دهه 80 کلید خورد، اما طی این سال ها به طور کامل به اتمام نرسید تا این که در فروردین امسال بر اثر وقوع 2 سیل خسارت هایی به تپه زیر آن وارد شد. در این حادثه خاک دستی تپه قلعه در ضلع غربی ریزش کرد و استحکام بخشی و بازسازی آن در اولویت نخست نهاده شد. البته مسئولان می گویند بین استحکام بخشی و رانش اجرا شده هیچ گونه ارتباطی وجود ندارد. به هر حال، برای استحکام بخشی قلعه بیش از 30 میلیارد تومان اعتبار احتیاج است و برای مرمت قسمت رانش دیده آن نیز برآوردها بین 5 تا 6 میلیارد تومان است.

  • ریزش در قسمت هایی از تپه

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در این زمینه می گوید: بخشی از تپه قلعه فلک الافلاک بر اثر سیلاب در روزهای پنجم، یازدهم، دوازدهم و صبح سیزدهم فروردین ماه دچار ریزش شد. امین قاسمی می افزاید: قسمتی که در سیل اخیر ریزش کرد، خاک های دستی بود که در مرمت های سرانجام دوره پهلوی دوم در آنجا ریخته شده بود. وی بیان می نماید: این خاک گیرایی خود را از دست داده بود و بر اثر بارش های سیل آسا متاسفانه دچار ریزش شد و بخشی از ساختمان تاسیسات مجموعه به این دلیل آسیب دید.

این مسئول همچنین می گوید: با مشقت توانستیم اموال موجود در ساختمان تاسیسات را تخلیه کنیم و به نقاط دیگر ببریم. همچنین، دیوار حائلی که در کنار این تپه بود دچار آسیب شد که ما با مهاربند فعلا آن را مهار نموده ایم. وی ادامه می دهد: برای استحکام بخشی به خاک قلعه مشاور گرفته ایم تا طرحی را آماده کند و هرچه سریع تر به استحکام بخشی آن اقدام کنیم. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان اظهار می نماید: خوشبختانه مرمت هایی که قبلا روی قلعه اجرا شده اصولی بوده و به همین دلیل در سیل اخیر هیچ آسیبی به خود سازه وارد نشد. وی می گوید: تنها آب دیدگی هایی در گنجینه و موزه ها ایجاد شده بود که خیلی سریع مرمت اضطراری آنها را آغاز کردیم.

  • ضرورت استحکام بخشی قلعه

یک کارشناس آثار باستانی نیز در این زمینه بیان می نماید: طرح استحکام بخشی قلعه فلک الافلاک اواخر دهه 80 کلید خورد و قرار بود این پروژه در بازه زمانی کوتاه به اتمام برسد. اما متاسفانه از سال 90 پروژه استحکام بخشی این قلعه به دلیل کمبود اعتبارات متوقف یا با پیشرفت بسیار کمی روبرو شده است. سهند بابایی می گوید: بر اساس آنالیز های اجرا شده، سال 89 برای تکمیل این طرح به اعتباری بالغ بر 12 میلیارد تومان احتیاج بود، اما در حال حاضر - با توجه به افزایش قیمت مصالح، دستمزد کارگران و... - به اعتباری چندین برابر این رقم احتیاج است. وی می افزاید: طرح استحکام بخشی قلعه فلک الاافلاک یکی از بزرگ ترین پروژه های میراث فرهنگی استان به شمار می رفت اما متاسفانه به دلیل وقفه ها و مسائلی که در روند کار وجود داشت، این پروژه به اتمام نرسید تا در سیلاب های فروردین امسال خسارت های زیادی به این اثر باستانی وارد گردد.

  • مرمت و استحکام بخشی

این کارشناس می گوید: با توجه به بالا بودن عمر بنای تاریخی قلعه فلک الافلاک، مرمت و استحکام بخشی آن امری طبیعی است زیرا موجب کند شدن تاثیر آسیب های مختلف می گردد. انجام ندادن آن نیز شرایط را برای تضعیف این بنا و کاهش عمر آن در مقابل آسیب های مختلف فراهم می نماید. متاسفانه این کار در زمان مناسب انجام نشد و باعث شد در سیلاب اخیرخسارت های زیادی به این قلعه وارد گردد. بابایی اظهار می نماید: با توجه به خسارت هایی که به قلعه وارد شده، ضروری است مسئولان در مورد تامین و تخصیص اعتبار مورد احتیاج جدیت و اهتمام زیادی داشته باشند تا از ایجاد مسائل بعدی جلوگیری و این اثر باستانی فاخر حفظ گردد.

  • سستی خاک و ریزش خاک تپه

همچنین، معاون میراث فرهنگی لرستان در این زمینه می گوید: سیلاب فروردین امسال خسارت چندانی به قلعه وارد نکرد. ریزش اجرا شده نیز به دلیل خاک هایی بود که حین آواربرداری و مرمت های اجرا شده، بر اثر بارش باران سست شده بودند و موجب رانش خاک تپه شدند. زهرا بهاروند می افزاید: در حقیقت سیلاب خسارت چندانی به کالبد قلعه وارد ننموده است اما تپه ای که قلعه روی آن قرار گرفته است، دچار ریزش شده و به استحکام بخشی احتیاج دارد. وی ادامه می دهد: به همین منظور سازمان میراث فرهنگی کشور برای قلعه چند مشاور معرفی نموده است که منتظر ارائه طرح برای آن هستیم.

  • بی ارتباطی استحکام بخشی و رانش

بهاروند در بخش دیگری از صحبتش به ارتباط نداشتن طرح استحکام بخشی قلعه با ریزش اجرا شده در تپه زیر آن اشاره و اظهار می نماید: طرح استحکام بخشی قلعه با این بخش از کار که دچار ریزش شده است، کاملا فرق می نماید. استحکام بخشی در قسمت های دیواره و بدنه قلعه بوده اما ریزش در قسمت تپه اجرا شده است. وی ادامه می دهد: طرح استکام بخشی قلعه طی سال های اخیر به هر دلیلی عدم اعتبار و... متوقف شده بود اما این موضوع هیچ ارتباطی با ریزش خاک تپه ندارد.

  • اعتبار مورد احتیاج

این مسئول همچنین می گوید: متاسفانه تاکنون هیچ مبلغی برای جبران خسارت های وارد شده به آثار تاریخی و باستانی استان بر اثر سیلاب ابلاغ نشده یا تخصیص پیدا ننموده است. بهاروند می افزاید: ضروری است هرچه زودتر مشاور در سطح بین المللی برای استحکام بخشی این قسمت از قلعه در نظر گرفته گردد و تامین اعتبار لازم نیز صورت بگیرد تا استحکام بخشی اصولی انجام گردد.

این مسئول بیان می نماید: برای استحکام بخشی کلی قلعه فلک الافلاک طی سال های قبل 15 میلیارد تومان را در نظر گرفته بودیم، اما در این برهه - با توجه به شرایط ایجاد شده و گرانی ها و... - قطعا به اعتباری بیش از 30 میلیارد تومان احتیاج است. وی می گوید: برای قسمت رانش پیدا نموده نیز بر اساس برآوردهای اجرا شده به اعتباری معادل 5 تا 6 میلیارد تومان احتیاج است.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

asiaro.ir: سفر به آسیا و کشورهای شرق آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه

thailandro.ir: سفر به تایلند با همه خوشی ها و تفریحات هیجان انگیز

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 30 آبان 1400 بروزرسانی: 30 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 10396

به "قلعه فلک الافلاک در اولویت مرمت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه فلک الافلاک در اولویت مرمت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید