اتحاد ارتش و اپوزیسیون برای برکناری پاشینیان
به گزارش بلاگ پو، دوئل دولت و ارتش ارمنستان یک روز پس از اخراج مقامات نظامی و درخواست ها برای برکناری نخست وزیر، تنش ها در این کشور را به اوج خود رساند. این در حالی است که نخست وزیر ارمنستان با محکوم کردن بیانیه تند ارتش، آن را کوشش برای کودتا قلمداد نموده و قدرت های جهانی خواهان حل و فصل مناقشات سیاسی و کاهش تنش ها شده اند.

به گزارش سایت شبکه خبریبی بی سی، شش هفته پس از آتش بس جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه قر ه باغ، نیکول پاشینیان که به دلیل پذیرش معاهده صلح از سوی اپوزیسیون های ارمنستان به خیانت به کشور متهم شده بود، با بیانیه ارتش برای برکناری او، برای نخستین بار به نقدها واکنش نشان داد و در فراخوانی مجازی از طرفدارانش خواست تا روز پنجشنبه در مرکز ایروان جمع شوند.
همزمان با حضور 20 هزار نفر از طرفداران دولت، چند کیلومتر آن طرف تر نیز حدود 10 هزار نفر از مخالفان او تجمع نموده و در حالی که جنگنده های ارتش ارمنستان نیز به حمایت از مخالفان بر فراز ایروان به پرواز درآمده بودند، طرفین با یکدیگر درگیر شدند. به گزارش فرانس24، پاشینیان در جمع طرفدارانش ارتش را ملزم به تبعیت از مردم و دولت منتخب دانست. او همچنین مخالفانش را به سرانجام اعتراضات و حضور پای میز مذاکره برای حل مناقشات سیاسی دعوت کرد.
این اظهارات در حالی مطرح شده بود که در آغازین ساعات روز پنجشنبه اونیک گاسپاریان، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ارمنستان در واکنش به اخراج تیگران خاچاطوریان، معاون اول خود به دلیل اظهارات تمسخرآمیز علیه نخست وزیر درباره عملکرد سلاح های روسی در مناقشه قره باغ، برخلاف مواضع حمایتی پیشین ارتش از دولت، در بیانیه ای در حالی که اخراج خاچاطوریان را برخاسته از احساسات شخصی نخست وزیر خوانده، دولت پاشینیان را در تصمیم گیری های مهم ناکارآمد خواند و خواهان استعفای او شده بود. این بیانیه اما خشم نخست وزیر را برانگیخت و او در پیغامی فیس بوکی، آن را مصداق اقدام به کودتا خواند و چند ساعت بعد دفتر او اخراج گاسپاریان را نیز اظهار داشت. در همین حال وازگان مانوکیان یکی از رهبران اپوزیسیون ارمنستان با اعلام محاصره مجلس از طرفدارانش خواست نمایندگان را برای اعلام برکناری نخست وزیر تحت فشار قرار دهند. این درخواست در حالی اجرا شده که در چند وقت اخیر همه کوشش ها در مجلس برای تحقق این خواسته به بن بست رسیده است. گرچه رئیس جمهوری در ارمنستان عنوانی تشریفاتی به شمار می رود اما تا زمانی که آرمن سارکیسیان اخراج ها را تأیید نکند، هیچ تغییری در رأس ارتش به وجود نمی آید. در همین حال نماینده مطبوعاتی سارکیسیان ضمن اعلام پیغام رئیس جمهوری برای دعوت طرفین به آرامش از برنامه او برای دیدار با رئیس ستاد مشترک برای حل و فصل مناقشات و یافتن راه حلی برای برقراری صلح اطلاع داد.
واکنش های خارجی
شعله ور شدن آتش بحران های سیاسی در ارمنستان، علاوه بر جمهوری آذربایجان، از سوی امریکا، روسیه و ترکیه نیز با واکنش هایی همراه شد. ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت: ما طرفین را به تبعیت از اصول دموکراتیک دعوت می کنیم. ارتش نباید در سیاست های داخلی دخالت کند. دیمیتری پسخوف سخنگوی کرملین نیز از تماس تلفنی ولادیمیر پوتین و پاشینیان اطلاع داد. بنا بر این اطلاعیه رئیس جمهوری روسیه ضمن حمایت از دولت قانونی ارمنستان، خواهان برقراری نظم و امنیت در ارمنستان براساس قانون شده است. همچنین مولود چاوش اوغلو، وزیرخارجه ترکیه نیز اقدام به کودتا در ارمنستان را محکوم کرد و گفت: ما با هرگونه کودتا در هر نقطه از دنیا مخالفیم. الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان نیز در حالی که نسبت به متعهد ماندن ارمنستان به معاهده صلح ابراز نگرانی داشت شرایط کنونی این کشور را اسفناک خواند و هرچند گفت این مسائل، مسائل داخلی ارمنستان است، در اظهاراتی شدیداللحن گفت: در ارمنستان هر روز درگیری های داخلی اتفاق افتاده و اصول دموکراسی نادیده گرفته می گردد.
منبع: ایران آنلاین