در ساری غذا چی بخوریم؟
به گزارش بلاگ پو، تا به حال شده است که به یکی از شهرهای شمالی ایران مثل ساری سفر کنید و این سوال برایتان پیش بیاید که غذا چه چیزی بخورید؟ تقریبا بیشتر افراد علاقه مندند که در سفر به هر جایی که می فرایند از غذاهای محلی و سنتی آن شهر که تنها مختص به خودشان است و طعمشان در جای دیگری یافت نمی گردد، بچشند. اگر شما مسافر شهرهای شمالی که بهترین و البته شلوغ ترین مقصد این روزهای گرم تابستانی در داخل ایران هستید و به شهر ساری می روید، قطعا باید غذاهای محلی ساری را بچشید و با آن ها آشنا بشنید. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که با ما در خبرنگاران همراه باشید.
برای خواندن این مطلب، حدود 7 دقیقه زمان احتیاج دارید.
1- شیشه ناز، غذایی با طعمی فوق العاده از شهر ساری
اولین غذایی که به شما پیشنهاد می کنیم که در سفر به ساری و به عنوان یکی از غذاهای محلی این شهر میل نمایید، شیشه ناز است. این غذای محلی با این که ترکیب اسمی پیچیده ای دارد اما، طعمی بسیار فوق العاده دلنشین و خوشمزه دارد و به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که در سفر به این شهر حتما شیشه ناز را میل نمایید.
در سفر به ساری قطعا در کنار این که بدانید چه غذاهای محلی و سنتی را در این شهر می توانید امتحان کنید، به اطلاعات دیگری مثل اطلاع از آب و هوا و یا حتی شناخت مراکز خرید این شهر احتیاج دارید و از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که راهنمای سفر به ساری را مطالعه نمایید.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه شیشه ناز
برای درست کردن شیشه ناز از غذاهای محلی ساری از مواد زیر استفاده می کنند:
- گوشت گوسفند و یا گوساله بدون استخوان
- روغن
- پیاز
- دانه انار
- آب انار ترش
- تخم مرغ
- شکر (در صورت دلخواه)
- زردچوبه
- کنجد
- گردو
برای درست کردن شیشه ناز هم اول از همه گوشت ها را با روغن، زردچوبه و پیاز کمی تفت می دهند و بعد هم انار دانه شده، گردو و کنجد را که کاملا آسیاب شده اند را به گوشت تفت خورده اضافه می کنند. زمانی هم که خورشت مورد نظر پخته شد، تخم مرغ ها را به شکل نیمرو شده و یا هم زده بر روی خورشت و یا حتی در ظرفی جداگانه سرو می کنند.
2- ترش سماق، یکی از غذاهای محلی ساری
دومین غذایی که می خواهیم به عنوان یکی از غذاهای محلی ساری به شما معرفی نماییم، خورش یا خورشت ترش سماق است. ترش سماق را باید یکی از غذاهای بسیار لذیذ و سنتی ساری دانست که اتفاقا طرفدارن بسیار زیادی هم در بین مردم ساری و مازندرانی دارد. مطمئنا اگر شما هم برای یک بار از ترش سماق میل بفرمایید دیگر به صورت دائمی مشتری آن خواهید شد. البته ترش سماق تنها یک غذا برای برطرف گرسنگی نیست بلکه این غذا دارای خواص بسیار زیادی است و برای بسیاری از اندام های انسان مفید است.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه ترش سماق
برای درست کردن این غذا از مواد غذایی به توضیح زیر استفاده می کنند:
- لوبیا قرمز
- سینه مرغ
- غوره و آبغوره
- سیر
- پیاز
- سبزی خورشت
- سماق
برای درست کردن این غذا هم اول پیازها و سیرها را به صورت بسیار ریزی خورد می کنند و بعد آن ها را پس از تفت دادن در روغن، به آن سینه مرغ را به همراه ادویه های لازم و سماق اضافه می کنند و پس از گذشت 10 الی 15 دقیقه به آن سبزی های سرخ شده و باز هم سماقی که با سبزی ها مخلوط شده را اضافه می کنند. بعد هم لوبیاهایی که قبلا آن ها را آب پز کرده اند را به مخلوطی که از قبل درست کرده اید اضافه می کنند. درباره پختن این غذا یک فوت کوزه گری وجود دارد که تنها افرادی که تجربه چندبار پخت آن را دارند، به آن وارد هستند! زمانی که این غذا را می پزید باید در مقدار سماقی که به غذا اضافه می کنید کاملا محتاط باشید وگرنه، ترش سماق شما تلخ خواهد شد.
3- کئی انار، یکی از غذاهای لذیذ شهر ساری
کئی انار یکی از غذاهای محلی ساری است که البته در بیشتر نقاط استان مازندران پخته می شود. این غذای محلی بسیار خوشمزه هم مثل بسیاری از دیگر غذاهای مازندران و شهر ساری با انار طبخ می شود. قسمت اول اسم این غذا یعنی کئی به وجود کدو حلوایی در این غذا اشاره می کند. حال تصور کنید که انار و کدو حلوایی در کنار یکدیگر، چه مقدار پتاسیم بسیار زیادی در به بدن شما می رساند! البته به جز پتاسیم؛ انار دارای انواع ویتامین های مختلفی مثل ویتامین C است که مکانیزم جذب آهن را در بدن افراد بالاتر می برد. معمولا مردم شمال و مخصوصا در قسمت ساری و مازندران یکی از غذاها و خوردنی هایی که برای برطرف مشکل کم خونی تجویز می کنند، کئی انار است.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه کئی انار
برای پخت این غذا از موادی که در ادامه برایتان می آوریم، استفاده می کنند:
- لوبیا چیتی
- انار دون شده
- کدو حلوایی
- سیر
- عدس
- گردو
- نمک، زردچوبه و روغن
برای درست کردن کئی انار به صورت جداگانه اول لوبیا چیتی و انار را با یکدیگر نیم پز می کنند و بعد آن را با کدو حلوایی مخلوط می کنند تا با هم بپزند. از طرفی دیگر هم، گردو، سیر، پیاز و ادویه ها را با یکدیگر تفت می دهند و بعد از آن هم با کمی آب می گذارند تا به جوش بیفتد و بپزد.
4- کدو مسما، غذای مشترک مردم ساری و شهرهای دیگر مازندران
یکی از مواد غذایی مورد علاقه و بسیار مورد استفاده مردم ساری و در کل استان مازندران، کدو است. یکی از غذاهای خوشمزه دیگری که با کدو در ساری پخته می شود، کدو مسما است. کدو مسما هم غذایی بسیار مقوی است و پر است از انواع پروتئین ها و ویتامین های مختلف که برای بدن هر کسی ضروری است. می خواهیم یک رازی را درباره طعم و یا حتی پخت کدو مسما از غذاهای محلی ساری با شما در میان بگذاریم! اگر خواستید در طول مدت زمانی که در ساری به سر می برید، کدو مسما میل کنید، اگر این غذا آن قدر خوشمزه بود که به همراهش انگشتان دست خودتان را خوردید بدانید که این غذا 1 ساعت بر روی یک حرارت ملایم و یک نواخت پخته شده است.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه کدو مسما
برای تهیه این غذا از موادی همچون:
- کدو
- آبغوره
- گوشت گوسفند و یا مرغ
- آبلیمو
- پیاز
- رب گوجه فرنگی
- نمک، فلفل، زردچوبه
استفاده می کنند.
برای درست کردن این غذا ابتدا پیاز ها را سرخ می کنند و بعد گوشت ها را خوب به همراه آن ها سرخ می کنند. کدوهایی هم که به صورت دراز و یا حلقه ای خرد کرده اند را سرخ می کنند و بعد رب گوجه فرنگی را به آن اضافه می کنند و در پایان آبغوره و ادویه های مختلف را به آن اضافه می کنند و بعد هم کدوها را به مخلوط اضافه می کنند.
5- اسپناساک، غذایی برای مبارزه با بیماری های استخوانی
یکی دیگر از غذاهای محلی ساری که پر است از فواید بسیار زیاد و مختلف، اسپناساک است. با توجه به این که در این غذا منبع پروتئین بسیار زیادی وجود دارد، معمولا ساروی ها و در کل مازندرانی این غذا را مخصوصا برای بچه ها و نوجوانان در حال رشد بسیار زیاد می پزند. البته معمولا این غذا تاثیر بسیار خوبی بر روی بدن اشخاصی دارند که از بیماری هایی همچون نرمی استخوان و یا روماتیسم رنج می برند. در رستوران های شمال و شهر ساری هم می توانید این غذا را سفارش دهید و از میل کردن آن لذت ببرید.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه اسپناساک
برای درست کردن اسپناساک از مواد اولیه غذایی همچون:
- اسفناج تازه خورد شده
- برگ سیر
- گوشت گوسفند و یا گوساله
- پیاز
- ادویه های مختلف
- نعناع
استفاده می کنند.
برای درست کردن این غذا هم اسفناج را به همراه پیاز تفت می دهند. آب و گوشت و باقی ادویه های دیگر را هم در ادامه به آن اضافه می کنند. بعضی در زمان درست کردن اسپناساک از تخم مرغ به جای گوشت استفاده می کنند.
6- مالابیج، غذایی مشترک بین مردم ساری و رشت
یکی دیگر از غذاهای محلی ساری که پیشنهاد می کنیم که حتما از آن میل بفرمایید، مالابیج است. مالابیج را به فراوانی می توانید در رستوران های ساری پیدا سفارش دهید و میل نمایید و از آن خاطره ای لذیذ و خوشمزه از سفر به ساری برای خود پدید آورید. به مالابیج، مالاتا هم می گویند و در بین مردم ساری و مازندران به عنوان غذایی برای شام و معمولا برای دورهمی های خانوادگی پخته می شود. این غذا کاملا دریایی است و روش پخت فوق العاده خوشمزه ای دارد. ضروری است این را بدانید که با این که مالابیج را محلی های ساری و در کل استان مازندران بر روی آتش ذغال می پزند اما، می توان مالابیجج را در فر و یا ماکرویو هم طبخ نمود.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه مالابیج
برای درست کردن مالابیج که یکی از غذاهای دریایی و خوشمزه شهر ساری است، از مواد زیر استفاده می کنند:
- ماهی سفید
- گلپر، نمک و فلفل
- انواع سبزی های معطر محلی
- مغز گردو
پخت این غذا بسیار ساده است و تنها ظرافت عمل در آشپزی می خواهد! ماهی را پاک کرده و داخل آن را وقتی که خالی کردید، با مواد غذایی که بالاتر از آن ها نام بردیم پر کنید و سپس اگر به ذغال و آتش دسترسی دارید آن ها را بر روی حرارت آتش بپزید و اگر هم که نه، ماهی شکم پر خود را داخل فر و مایکرویو بگذارید تا بپزند.
7- بشته واش، آشی بسیار مقوی از شهر ساری
از دیگر غذاهای خوشمزه و البته پر خاصیت ساری که می خواهیم به شما معرفی کنیم، این بار می خواهیم که بشته واش است. بشته واش بیشتر برای افرادی مناسب است که مبتلا به بیماری هایی مثل یبوست، کمبود آهن بسیار زیاد و یا هموروئید هستند. واش در اسم این غذا تنها به آش بودن آن اشاره دارد و بشته هم توصیفی یک کلمه ای است از مواد غذایی که در این آش به کار برده می شود. معمولا این غذا را به همراه زیره بسیار زیاد، آب نارنج و در صورت علاقه نان تازه میل می کنند.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه بشته واش
برای درست کردن بشته واش از موادی مثل مواد اولیه غذایی زیر استفاده می شود:
- عدس
- سیر
- ادویه هایی مثل نمک، فلفل و زردچوبه
- اسفناج
- پیاز
اول از همه عدسی را بپزید و بعد از آن، اسفناج های خورد شده را به آن اضافه می کنید و می گذاریم که به آرامی بپزند. بعد از آن هم ادویه هایی که از آن ها نام بردیم را به مخلوط اضافه می کنیم و دست آخر می گذاریم تا 2 ساعت این غذا بر روی شعله ملایم آتش پخته شود. زمانی زیره را به بشته واش اضافه می کنند که آن را کشیده اند و دیگر موقع سرو کردن آن است.
8- خورشت آلو، غذای خوشمزه و محبوب شهر ساری
خورشت آلو تنها غذای مختص به شهر ساری نیست و در کلِ مازندران پخته می شود. خورشت آلو از آن دسته غذاها با طعم ملس است که اگر اغراق نشود، همه مازندرانی ها و علی الخصوص مردم ساری طعم آن را دوست دارند! از ویژگی های این خورش این است که آب زیادی ندارد و همچنین با برنج خورده می شود.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه خورشت آلو
برای درست کردن این غذا از مواد غذایی همچون:
- پیاز
- گوشت گوسفند
- آلو
- شکر
- خلال بادام
- زعفران
- نمک و فلفل
- گلاب
استفاده می کنند.
در مراحل مختلف درست کردن خورشت آلو به سبک مازندرانی ها و مردم ساری، گوشتی را که با پیاز تفت داده اند را با آب مخلوط کرده و می گذارند که بپزد. بعد هم به آن آلو ها، خلال بادام و گلاب را اضافه می کنند. معمولا در پایانی پخت این خورشت به ان مقداری شکر به اندازه دلخواه نیز اضافه می کنند.
9 - ته چین گوشت، غذایی که نباید خوردنش را از دست بدهید!
از طعم و مزه خوشمزه و لذیذ ته چین گوشت خوشمزه شاقتصادی ها که در ساری هم پخته می شود، هر چه بگوییم در نهایت کم گفته ایم! از خواص این غذا می توانیم به تقویت بدن در برابر مریضی های عفونی اشاره نماییم. این غذای محلی را حتما در رستوران های ساری و یا هر جای دیگر مازندران میل کنید تا با طعم اصیل آن آشنا شوید.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه ته چین گوشت
برای درست کردن این غذا از مواد زیر استفاده می کنند:
- گوشت گوسفند و یا گوساله
- آلو
- چغندر
- برنج
- سیب زمینی
- ادویه های مختلف
برای درست کردن ته چین گوشت، برنج را آب کشی می کنند و بعد پیاز، چغندر و سیب زمینی را با یکدیگر مخلوط می کنند و بعد در پایانی قابلمه ای که کف آن را روغن اقتصادی کرده اند، مواد را به ترتیب بر روی هم می ریزند و سپس می گذارند تا به مدت 3 تا 4 ساعت بر روی حرارتی ملایم پخته شود.
10- کدو بره، غذایی رژیمی از شهر ساری
کدو بره از غذاهای محلی ساری است که می توانیم آن را در دسته غذاهای رژیمی این شهر دسته بندی نماییم. معمولا این غذا به کسانی که دارای رژیم های لاغری هستند این غذا بسیار توصیه می شود زبرا منبع غنی از ویتامین ها است و البته خیلی هم سریع پخته می شود.
مواد مورد احتیاج و طرز تهیه کدو بره
برای درست کردن این غذا از مواد خوراکی زیر استفاده می کنند:
- کدو سبز
- پیاز
- تخم مرغ
- سیب زمینی
- گوجه فرنگی
- سیر
- روغن و ادویه های لازم
برای پختن این غذا ابتدا بر روی شعله ملایم گاز پیاز و سیر تفت داده می شود و بعد سیب زمینی های نگینی را با آن ها برای 10 الی 15 دقیقه طبخ می کنید. در قدم بعدی به این مخلوط کدو، گوجه فرنگی و تخم مرغ زده شده را اضافه می کنند و بعد هم که مواد به خوبی پخت آن را بر سر سفره سرو می کنند.
شما تا به حال از غذاهای محلی ساری و استان مازندران میل کرده اید؟ اگر غذایی از خوراک های محلی ساری را می شناسید به ما معرفی کنید و یا نظر خود را درباره غذاهای محلی این شهر کامنت کنید.
منبع: الی گشتabanhome.com: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت