راه چاره ساده برای کنترل حملات نقرس
به گزارش بلاگ پو، تهران (پانا) - نقرس به صورت یک حمله ناگهانی بروز می نماید، این حملات می توانند به مفاصل، تاندون ها و بافت های دیگر آسیب برسانند.
به گزارش خبرنگاران، نقرس نوعی التهاب مفصل است که حدود 2 درصد مردم به خصوص آقایان را درگیر می نماید. در واقع تمام مفاصل در خطر ابتلا هستند اما در اغلب موارد، مفصل انتهای انگشت عظیم پا درگیر می گردد؛ در این صورت مفصل قرمز و متورم و دردناک می گردد.
این بیماری از افزایش غیرعادی میزان اسید اوریک خون بروز پبدا می نماید. اسید اوریک یکی از ضایعاتی است که در جریان متابولیسم بدن به طور طبیعی فراوری می گردد و میزان زیاد آن به مرور به شکل کریستال هایی در بین مفاصل تجمع پیدا می نمایند و واکنش های التهابی نشان می دهند.
افراد مبتلا به این بیماری باید بیش از پیش مراقب تغذیه خود باشند. لازم است در مرحله اول به فکر کاهش مواد غذایی سرشار از پورین (بازهای آلی) بوده و حساسیت سلول ها به انسولین را بهبود دهند. باید گفت که داشتن رژیم غذایی فاقد پورین نمی تواند درمان نقرس باشد اما در کنترل حملات آن نقش مهمی دارد. در این گزارش توصیه هایی برای کنترل و کاهش حملات نقرس ارائه می دهیم.
رسیدن به وزن مناسب
چاقی جزو عوامل خطرساز ابتلا به نقرس است. کاهش وزن در افراد چاق می تواند به کاهش حملات نقرس یاری زیادی کند اما گرسنگی کشیدن و استفاده از رژیم های لاغری سخت گیرانه و پرپروتئین را توصیه نمی گردد. علاوه بر این باید از لاغری سریع نیز پرهیز کرد زیرا همه این عوامل باعث افزایش اسیداوریک شده و در نهایت خطر بروز حملات نقرس بیشتر می گردد.
کاهش دریافت کالری، کاهش میزان غذا و همچنین کاهش مواد غذایی سرشار از قند های ساده برای کاهش وزن و بهبود حساسیت سلول ها به انسولین لازم است. به این نکته توجه داشته باشید که میزان فعالیت های بدنی را نیز افزایش دهید تا زودتر به هدف خود برسید.
کاهش مصرف مواد غذایی سرشار از پورین
البته لازم نیست مصرف مواد غذایی حاوی پورین را به طور کامل حذف کنید. در حالت کلی گوشت های قرمز، الکل، ماهی و غذا های دریایی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری نقرس می شوند. توصیه می گردد مصرف گوشت قرمز، گوشت پرندگان و ماهی را به حدود 120 تا 180 گرم در روز کاهش دهید.
بهتر است از مصرف نوشیدنی های گازدار یا آبمیوه های صنعتی بپرهیزید. این ترکیب حاوی فروکتوز بالاست که در کمپوت ها، دسر های حاضری، ماست های معطر و شیرین، انواع شیرینیجات و شیرمال و غلات صبحانه و بعضی چاشنی ها مانند کچاپ، مربا ها و ژله ها وجود دارد.
از بین مواد غذایی حاوی بیشترین میزان پورین؛ می توان به دل و قلوه، میگو، عصاره گوشت، جگر و ماهی ساردین اشاره نمود. مارچوبه، قارچ ها، گل کلم، اسفناج، آرد جوی دوسر، حبوباتی مانند عدس، لوبیاها، نان و غلات کامل، نخودفرنگی، ماهی آب های سرد، سبوس و جوانه گندم، گوشت گاو و گوساله، گوشت پرنده ها مانند مرغ و بوقلمون نیز جزو مواد غذایی هستند که میزان پورین آن ها متوسط است.
علاوه بر این ها نوشیدنی هایی مانند چای، قهوه، نوشیدنی های گازدار، پنیر، میوه ها و آب میوه ها، بادام، شیر، تخم مرغ، قند، شربت و آبنبات ها نیز حاوی میزان کمی پورین هستند که باید در گنجاندن آن ها در برنامه غذایی دقت داشت.
به این نکته دقت داشته باشید که احتیاجی به حذف کامل این مواد غذایی نیست. لازم است که با نظر پزشک برنامه ریزی نموده و به طور محدودی از این مواد غذایی بهره ببرید.
کاهش مصرف مواد غذایی حاوی چربی های اشباع شده
چربی های اشباع شده قدرت بدن برای دفع اسیداوریک را کاهش می دهند. مصرف غذا های سنگین و حاوی چربی زیاد باعث افزایش خطر چاقی می گردد که به خودی خود خطر حملات نقرس را افزایش می دهد. برای مقابله با این حملات لازم است که جایگزین های غذایی را دریابید. می توانید به جای گوشت های قرمز پرچرب از قسمت سفید و سینه بدون پوست مرغ، عدس، نخود و گوشت های کم چرب، آن هم به میزان کم بهره ببرید.
همچنین به جای پنیر های پرچرب از پنیر های کم چرب یا پنیر سویا آن هم با حفظ تعادل مصرف کنید. روغن زیتون و روغن کانولا و روغن کتان را جایگزین کره، روعن نارگیل و روغن پالم کنید. شیر کم چرب، خامه سویا، نوشیدنی سویا، شیر برنج و شیر بادام جایگزین شیر و خامه شوند. کافی است با پزشک خود مشورت کنید و به جای حذف کامل مواد غذایی از جایگزین های مناسب بهره ببرید.
تامین آب بدن را جدی بگیرید
نوشیدن آب کافی به کاهش حملات نقرس یاری می نماید. توصیه می کنیم روزانه حداقل دو لیتر آب بنوشید. چون کاهش آب بدن یکی از عوامل افزایش خطر بروز حملات نقرس است. افزایش آب مصرفی می تواند باعث تسریع دفع اسید اوریک گردد. در صورت ابتلا به نقرس قطع کامل مصرف قهوه توصیه نمی گردد. چون به عقیده بعضی متخصصان مصرف منظم و کم قهوه به خصوص در آقایان یک تأثیر جزئی محافظتی از این بیماری دارد.
مصرف کربوهیدرات های ساده را محدود کنید
کربوهیدرات های ساده در هر نوع محصول غذایی وجود دارد. از منابع اصلی آن می توان به قند سفید، شکر سرخ، شربت ذرت، عسل، شیره قند، مربا، ژله، کارامل ها، شیرینی جات، شکلات، غلات شیرین، بیسکوئیت ها، آبنبات ها، سس کچاپ، شیرکاکائو، ماست های میوه ای، بستنی، شیر های طعم دار، آب میوه ها، کمپوت و نوشابه ها اشاره نمود.
لازم است مصرف این مواد غذایی را تا حد امکان کاهش دهید. مصرف الکل یکی از عوامل اصلی ابتلا به نقرس است که تحت هیچ عنوان توصیه نمی گردد.
کدام مواد غذایی برای کاهش حملات نقرس مفید است؟
محصولات لبنی کم چرب، سبزیجات و میوه ها در حد تعادل، آجیل ها و همچنین غلات کامل برای افراد مبتلا به نقرس خوب هستند. نتایج بعضی از پژوهش ها نشان می دهند که میزان چربی اندک موجود در محصولات لبنی می تواند به کاهش خطر نقرس یاری کند. توصیه می کنیم که در طول روز میزان پروتئین، کربوهیدرات ها و چربی های دریافتی را در سه وعده غذایی و میان وعده ها تقسیم کنید. اگر خودتان قادر به مدیریت برنامه غذایی نیستید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
مصرف ویتامین C را افزایش دهید
نتایج بعضی از پژوهش ها نشان می دهند که مصرف ویتامین C و میزان اسید اوریک در ارتباط هستند. ویتامین C می تواند نقش محافظتی ایجاد کند، اما مصرف مکمل این ویتامین احتیاج به آنالیز های بیشتر و توصیه پزشک معالج دارد. بهتر است مصرف میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین C را افزایش دهید.
از بهترین منابع این ویتامین می توان به فلفل دلمه ای قرمز، کیوی، پرتقال، انبه، بروکلی، توت فرنگی، آب گریپ فروت و آب سبزیجات اشاره نمود. البته پیشنهاد می گردد مصرف سبزیجات حاوی پورین مانند مارچوبه، قارچ ها، گل کلم و اسفناج را محدودتر کنید اما برای قطع کامل مصرف هر ماده غذایی با پزشک معالجتان مشورت کنید.
منبع: خبرگزاری پاناbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا