سنگ اندازی بانک ها برای اعطای وام ودیعه
به گزارش بلاگ پو، خبرنگاران : در حالی که بر اساس مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا، می بایست در تابستان امسال وام ودیعه مسکن به مستأجران پرداخت می شد، بانک ملت با تقاضای 2 ضامن کارمند رسمی، در پرداخت ها سنگ اندازی می کند.
به گزارش خبرنگاران ، اگرچه امسال برای همه مردم با روزهای دلهره آور کرونایی آغاز شد و نوید بهار، تابستان، پاییز و زمستان دلچسبی برای شهفرایندان نمی داد، اما برای مستأجران با اضطراب و نگرانی بیشتری همراه شد و در تابستان که معمولاً روزهای اوج جابه جایی اقشار خانه به دوش است، با فشاری مضاعف، گرما را بر تن مستأجران طاقت فرساتر کرد.
اگرچه ستاد ملی مبارزه با کرونا برای رهایی مستأجران از این شرایط دردناک، دو مصوبه الزام موجر (مالک) به تمدید یک ساله اجاره نامه با افزایش حداکثر 25 درصدی در تهران و اعطای تسهیلات کمک ودیعه مسکن به این قشر را به تصویب رساند، اما نه اولی کارساز شد و نه بانک ها مصوبه اعطای تسهیلات ودیعه مسکن را به خوبی اجرا کردند.
اعلام مرکز آمار ایران از افزایش 41.2 درصدی اجاره بهای تهرانی ها در تابستان امسال نشان داد که مصوبه الزام موجر به تمدید یک ساله اجاره بها با حداکثر افزایش 25 درصدی (برای تهران)، عملاً مصوبه ای بی اثر بوده است؛ هر چند که محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، معتقد است علت اینکه مرکز امار نرخ 41 درصدی رشد اجاره بها را برای تهران اعلام کرده که از مصوبه الزام به افزایش حداکثر 25 درصدی فاصله زیادی دارد، این است که مرکز امار شاخص های متفاوتی برای استخراج اطلاعات خود داشته است! و تلویحاً نرخ اعلامی از سوی مرکز امار را زیر سوال برد. در حالی که مرکز آمار ایران بعنوان تنها مرجع رسمی اعلام آمار، شاخص های درست و دقیقی را برای استخراج امار مختلف مورد استفاده قرار می دهد.
مصوبه اعطای تسهیلات نیز بالاخره با حدود 3 ماه تأخیر از اواخر شهریور اجرایی شد و بانک مرکزی آئین نامه اجرایی آن را به بانک ها ابلاغ کرد؛ آئین نامه ای که عملاً بی فایده بود و بانک مرکزی اجازه همه گونه دخل و تصرف در آن را به بانک ها داده بود.
نتیجه این اتفاق، عدم همراهی برخی بانک ها از جمله بانک ملت با مستأجران بویژه در تهران بوده است و بسکمک از مستأجران را در دریافت وام 50 میلیون تومانی ودیعه مسکن با بن بست روبرو کرده است.
بررسی های میدانی نشان می دهد بانک ملت در پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن سنگ اندازی می کند.
مسئول تسهیلات یکی از شعب بانک ملت در منطقه 10 از وجود حجم انبوه پفراینده های وام ودیعه سخن گفت و گفت: تعداد این پفراینده ها به قدری است که فعلاً یا از پذیرش پفراینده جدید امتناع می کنیم یا اگر متقاضی، مصرّ به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن از این شعبه باشد، باید حدود 2 ماه منتظر بماند.
وی گفت: متقاضی وام باید دو کارمند رسمی را بعنوان ضامن معرفی کند؛ اگر یکی از ضامنینحقوق بالای 7 میلیون تومان داشته باشد، همین یک ضامن کفایت می کند! در غیر این صورت دو نفر کارمند رسمی باید بعنوان ضامن معرفی شوند.
در بررسی های میدانی خود به سایر شعب این بانک هم مراجعه کرد و با پاسخ های مشابه از سوی کارکنان بانک روبرو شد.
یک مستأجر: مگر چند نفر کارمند رسمی در تهران داریم تا وام این همه مستأجر را ضمانت کنند؟
یکی از متقاضیان دریافت این تسهیلات در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: به امید دریافت وام ودیعه مسکن، اجاره نامه واحد 50 متری در محله کارگر جنوبی (چهارراه لشکر) با رقم 75 میلیون تومان ودیعه و 500 هزار تومان اجاره ماهانه را امضا کردم؛ اما در تهیه مبلغ ودیعه در مانده ام و طبق قراری که با موجر (صاحب خانه) داشته ام، باید به ازای هر یک ماهی که نمی توانم رقم ودیعه را تکمیل کنم، 1.5 میلیون تومان اجاره بها پرداخت کنم؛ مگر با حقوق پایه قانون کار، می توان چنین اجاره بهایی را پرداخت کرد؟
وی ادامه داد: مستاجری که سختی و مرارت دریافت وام ودیعه مسکن را به جان خریده، ضامن رسمی اش کجا بود؟ فرضا که یک کارمند رسمی هم در اطرافیان مان داشته باشیم، اما در این شرایط بد اقتصادی، کمتر کسی پیدا می شود که حاضر شود یک وام 50 میلیونی را آنهم برای یک مستاجری که دخل و خرجش با هم نمی خواند، ضمانت کند.
یک خانم خانه دار که همسرش کارگر بوده و در منطقه 12 تهران مستأجر هستند، برای دریافت وام ودیعه مسکن به شعبه بانک ملت که در سامانه وام ودیعه انتخاب کرده، مراجعه کرده و دست خالی بازگشته است. وی می گوید با توجه به اینکه حقوق همسرش را از بانک ملت دریافت می کنند، این بانک را برای وام ودیعه برگزیده اند.
وی گفت: قصد دارد در سامانه وام ودیعه مسکن، بانک مورد نظر را تغییر دهد؛ چون بانک ملت در اعطای تسهیلات ودیعه مسکن سنگ اندازی کرده و دو ضامن رسمی می خواهد.
این بانوی شهفرایند و مستأجر با صدایی بغض آلود از بالا بودن اجاره بها شاکی است و می گوید قصد داریم تا اگر نتوانیم وام ودیعه مسکن را دریافت کنیم، اجاره نامه را فسخ و به یکی از شهرهای حومه ای تهران نقل مکان کنیم؛ چرا که نه تعیین سقف افزایش اجاره بها گره از مشکل ما باز کرد و نه وام ودیعه مسکن.
این در حالی است که طبق توافق بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی، شخص وزیر راه و شهرسازی و معاون مسکن و ساختمان این وزارت خانه مسئول پیگیری تسهیلات ودیعه مسکن هستند.
در همین ارتباط، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره نحوه تعامل این وزارت خانه با بانک های عامل اعطای وام ودیعه مسکن گفت: از نظر ما فرایند وام ودیعه مسکن از جهت خود منحرف نشده است؛ در حال حاضر هفته ای 3 تا 4 هزار مستأجر وام ودیعه مسکن دریافت می کنند.
وی افزود: روال پرداخت وام ودیعه مسکن تثبیت شده و در برخی هفته ها، تعداد بیشتر و در برخی هفته ها هم تعداد کمتری از مستأجران این تسهیلات را دریافت می کنند؛ در این 6 هفته ای که پرداخت وام ودیعه، روی ریل افتاده، تا یکشنبه شب (پایان وقت اداری 11 آبان) 70 هزار نفر این تسهیلات را دریافت کرده اند.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، 230 هزار مستأجر که تقاضای آنها از سوی وزارت راه و شهرسازی تأیید شده، در بانک های عامل، تشکیل پفراینده داده اند.
وی یادآور شد: متأسفانه مدارک جعلی هم در میان متقاضیان وجود داشته است منابع این تسهیلات از منابع کروناست که در ستاد ملی مبارزه با کرونا برای پرداخت به کسب و کارهای آسیب دیده مصوب شده بود؛ نرخ آن هم 13 درصد است.
اسلامی با تأکید بر اینکه روی وام ودیعه مرتباً پیگیری و مانیتورینگ داریم، افزود: حُسن این کار این است که حق به حق دار می رسد؛ فراوانی پرداخت این تسهیلات در 15 میلیون تومانی هاست که آن را راحت و زودتر می دهند سخت ترینش 50 میلیون تومانی هاست که به مستأجران تهرانی اختصاص دارد.
وی ادامه داد: بانک های عامل هم در پرداخت با هم متفاوتند من دیروز صبح با مدیرعامل بانک ملت صحبت می کردم اگر یک مصداقی به صورت موردی اعلام شود که مردم چه مسئله ای دارند، راحت تر می توانیم پیگیری کنیم من خودم چند مورد از مسائلی که مراجعان بانک ملت داشتند را رسیدگی کردم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: ترجیح ما این است که با توجه به مسائل کرونایی که وجود دارد، رسیدن به رقم 70 هزار مستأجرِ دریافت کننده وام ودیعه، طبیعی است!
اسلامی با بیان اینکه درباره مسائل در پرداخت وام ودیعه در بانک ملت، به مدیرعامل بانک ملت زنگ زده ام، افزود: ما باز هم به بانک ها فشار می آوریم و با مدیران عامل بانک ها تلفنی صحبت می کنیم؛ مردم هم در پیج اینستاگرام من بصورت موردی مسائل شأن را اطلاع بدهند و من پس از بررسی، آنها را به بانک عامل ارجاع می دهم.
منبع: اقتصادنیوزfun30t1.ir: شهر سرگرمی، در شهر سرگرمی کلی مطلب باحال براتون داریم
javedandld.ir: مجله جاودان | مجله خانه و خانواده ایرانی