عدس؛ ضامن سلامتی
به گزارش بلاگ پو، عدس گیاهی کوچک شبیه نخود و از خانواده حبوبات است که منشا آن به کشور هندوستان برمی شود. عدس یک غذای کامل می باشد و انرژی لازم را برای فعالیت های بدن تامین می نماید. دانه عدس منبع غنی پروتئین است و به علت دارا بودن کربوهیدرات های پیچیده، فیبر محلول، میزان بالای پروتئین، اسید فولیک، آهن، ویتامین B,A کمپلکس، کلسیم، فسفر و میزان کمی ویتامین C، منبع غذایی خوب و مقرون به صرفه قیمتی به تعداد می رود.

عدس؛ ضامن سلامتی
نویسنده: بهارک آقاپور
دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه
عدس گیاهی کوچک شبیه نخود و از خانواده حبوبات است که منشا آن به کشور هندوستان برمی گردد. عدس یک غذای کامل می باشد و انرژی لازم را برای فعالیت های بدن تامین می نماید. دانه عدس منبع غنی پروتئین است و به دلیل دارا بودن کربوهیدرات های پیچیده، فیبر محلول، اندازه بالای پروتئین، اسید فولیک، آهن، ویتامین B,A کمپلکس، کلسیم، فسفر و اندازه کمی ویتامین C، منبع غذایی خوب و مقرون به صرفه قیمتی به تعداد می رود.
عدس یک ماده غذایی بدون چربی است و مصرف آن به خاطر حضور فیبرهای محلول، باعث کاهش خطر بیماری های قلبی می گردد. یکی از مهم ترین مواد غذایی موجود در عدس اسیدفولیک است. یک لیوان عدس پخته 90درصد اندازه مورد احتیاج اسید فولیک (بیشتر از هر غذای غنی نشده دیگری) را در روز تامین می نماید. عدس منبع خوبی از آهن به ویژه برای دختران و زنان (که احتیاج آنها به آهن بیشتر است) می باشد، بنابراین بهتر است این افراد عدس را در برنامه غذایی خود قرار دهند. بعلاوه مصرف این ماده غذایی همراه با منابع ویتامین C مانند گوجه فرنگی، فلفل سبز، کلم بروکلی، مرکبات و یا آبمیوه سبب جذب بهتر و موثرتر آهن آن، در بدن می گردد.
عدس از لحاظ پروتئینی بسیار غنی است. فقط اندازه اسیدآمینه متیونین در آن کم می باشد. مصرف غلات، تخم مرغ، آجیل و دانه های خوراکی، گوشت و لبنیات به همراه آن، یک پروتئین کامل و غنی را تشکیل می دهد. بنابراین غذاهایی مانند عدس پلو و انواع آش (که در فرهنگ ما ایرانیان وجود دارند و در طبخ آنها از عدس به همراه برنج یا غلات دیگر استفاده می گردد) حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری مورد احتیاج بدن هستند و غذاهایی با پروتئین کامل تلقی می شوند.
دیابتی ها عدس را در برنامه غذایی خود قرار دهند
عدس دارای فیبرهای محلول است. فیبرهای محلول اندازه قند خون و کلسترول خون را متعادل نگه می دارند و بعلاوه احتیاج به انسولین را در افراد دیابتی کم می نمایند. مصرف عدس پخته به اسم غذای پرفیبر و با نمایه گلایسمی پایین، موجب کاهش سطح گلوکز و کلسترول تام سرم و بهبود کنترل گلایسمیک در بیماران دیابتی نوع 2 می گردد.برای سلامت قلب عدس بخورید
مطالعات نشان داده اند که مصرف فیبرهای غذایی قابل جذب، خطر ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی را 10درصد کاهش می دهد. عدس به دلیل دارا بودن اندازه بالایی از فیبرها، فولات و منیزیم در سلامت قلب نقش دارد. کمبود منیزیم باعث آزاد شدن رادیکال های آزاد و در پی آن صدمه زدن به قلب می گردد. منیزیم موجود در عدس علاوه بر پیشگیری از این عوامل، باعث کاهش سختی رگ ها می گردد.بعلاوه بالا بودن سطح هموسیستئین خون یکی از عوامل خطر بیماری های قلبی - عروقی است. هموسیستئین یک ماده میانی در چرخه متیلاسیون می باشد که در حضور فولات تبدیل به 2 اسید آمینه بی خطر سیستئین و متیونین می گردد، در نتیجه فولات موجود در عدس منجر به کاهش هموسیستئین خون می گردد. بعلاوه فیبر قابل جذب عدس، علاوه بر تنظیم قند خون، تاثیرات مفیدی بر روی سیستم قلبی - عروقی و گوارشی دارد. عدس به افزایش ذخایر آهن یاری می نماید. در طب سنتی از عدس برای افزایش شیر مادر، رفع کردن التهاب پوست، تقویت معده، درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری استفاده می کردند.
مضرات عدس
عدس با تمام مزایایی که دارد، نباید در مصرف آن زیاده روی گردد، زیرا اولا دیرهضم است و فراوری نفخ می نماید. ثانیا قابض است و جریان خون را در رگ ها آهسته می نماید که برای جلوگیری از این عوارض، می توان عدس را با روغن کنجد و یا روغن بادام و با سرکه مصرف کرد. بعلاوه عدس به دلیل داشتن میکروپروتئین ها برای افرادی که ناراحتی کلیه دارند زیان بخش است. عدس نباید به صورت خام مصرف گردد، زیرا اسیدفیتیک و تانن موجود در آن مانع جذب مواد مغذی بسیاری می گردد.منبع: نشریه دنیای تغذیه/تعداده103.
منبع: راسخونdorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
thailandro.ir: تایلند: سفر به کشور زیباییهای جنوب شرق آسیا، بانکوک، پوکت، پاتایا، سامویی، کرابی
asiaro.ir: آسیا رو: سفر به آسیا، جنوب شرقی آسیا، آسای مرکزی و خاورمیانه